2.2. Mitjans d'instal·lació

Aquesta secció us ajudarà a determinar quins mitjans podeu utilitzar per instal·lar Debian. Per exemple, si teniu una disquetera al vostre ordinador, la podeu utilitzar per instal·lar Debian. Hi ha un capítol complet dedicat als mitjans consagrats, Capítol 4, Obtenint el suport d'instal·lació del sistema, que llista els avantatges i desavantatges de cada mitjà. Una vegada aplegueu a eixa secció, segurament voldreu tornar a aquesta pàgina.

2.2.1. CD-ROM/DVD-ROM

Nota

Quan vegeu en aquest manual “CD-ROM”, s'aplica a CD-ROM i DVD-ROM, ja que les dues tecnologies son en realitat la mateixa des del punt de vista del sistema operatiu, excepte per algunes unitats de CD-ROM antigues i no estàndard que no son ni SCSI ni IDE/ATAPI.

La instal·lació basada en CD-ROM està suportada per algunes arquitectures. En ordinadors amb suport per CD-ROM arrencables, podríeu fer una instal·lació completa sense disquets . En el cas que el vostre sistema no suporte arrencar des de CD-ROM, podeu utilitzar-lo junt a altres tècniques d'instal·lació al vostre sistema, i una vegada que heu arrencat el sistema per altres mitjans, mireu Capítol 5, Arrencada del sistema d'instal·lació.

A estacions DEC, per arrencar des de CD-ROM es necessita un disc SCSI que pugui treballar amb un bloc de dades de 512 bytes. Molts dels CD-ROM SCSI venuts al mercat pel PC no tenen aquesta capacitat. Si la vostra unitat de CD-ROM té un pont amb una etiqueta “Unix/PC” o “512/2048”, poseu-la a la posició “Unix” o “512”.

El CD 1 conté l'instal·lador per la subarquitectura r3k-kn02 (les estacions basades en R3000 5000/1xx i 5000/240 i els models de estacions DEC personals basades en R3000), el CD 2 l'instal·lador per la subarquitectura r4k-kn04 (les estacions DEC basades en R4x00 5000/150 i 5000/260 així com les estacions DEC personals 5000/50).

Per arrencar des de CD, executeu l'ordre boot #/rzid a l'indicador del firmware,on # és el nombre del dispositiu TurboChannel des d'on arrencar (3 a la majoria de les estacions DEC) i id és el ID SCSI de la unitat de CD-ROM. Si necessiteu afegir paràmetres addicionals, es poden afegir amb aquesta sintaxi:

boot #/rzid param1=valor1 param2=valor2 ...

2.2.2. Disc Dur

Arrencar el sistema d'instal·lació directament des del disc dur és un altra opció per moltes arquitectures. Açò requerirà un altre sistema operatiu per copiar l'instal·lador al disc dur.

2.2.3. Xarxa

Podeu arrencar també el vostre sistema utilitzant la xarxa.

La instal·lació sense discs, utilitzant l'arrencada des de xarxa a una d'àrea local i muntant amb NFS tots els sistemes de fitxers locals és un altra opció.

Després d'instal·lar el nucli dels sistema operatiu, podeu instal·lar la resta del sistema amb qualsevol tipus de connexió per xarxa (inclòs PPP desprès de la instal·lació del sistema base), via FTP o HTTP.

2.2.4. Sistema Un*x o GNU

Si esteu executant un altre sistema tipus Unix, podríeu utilitzar-lo per instal·lar Debian GNU/Linux sense utilitzar el debian-installer com es descriu a la resta del manual. Aquest tipus de instal·lació és prou normal per usuaris amb maquinari no suportat o a màquines que no es poden permetre el temps d'apagada. Si esteu interessats en aquesta tècnica, passeu a Secció C.4, “Instal·lant Debian GNU/Linux des d'un sistema Unix/Linux”.

2.2.5. Sistemes d'emmagatzemament suportats

Els discs Debian contenen un nucli que es compila per maximitzar el nombre de sistemes on funcione. Desafortunadament, açò fa que el nucli sigui més gran, i que incorpore molts controladors que no fan falta per la vostra màquina (vegeu Secció 8.4, “Compilant un nou nucli” per aprendre com compilar el vostre nucli). Suportar la major quantitat de dispositius possible és el que es desitja en general, per assegurar que Debian pugui instal·lar-se a tot el maquinari possible.