4.4. Preparant els fitxers per arrencar amb el llapis de memòria USB

Per preparar el llapis USB necessitareu un sistema on el GNU/Linux ja estiga funcionant i que suporte el USB. Heu d'assegurar-vos que el mòdul del nucli usb-storage estiga carregat (modprobe usb-storage) i proveu de trobar a quin dispositiu SCSI s'ha assignat el llapis USB (a aquest exemple s'ha utilitzat /dev/sda). Per escriure al vostre llapis, haureu de desconnectar la protecció d'escriptura.

Adoneu-vos, que el llapis USB ha de tenir una mida mínima de 128 MB (és possible configurar amb llapis amb menys capacitat si seguiu Secció 4.4.2, “Copiant els fitxers — la manera flexible”).

4.4.1. Copiant els fitxers — la manera fàcil

Hi ha un fitxer complet hd-media/boot.img.gz que conté tots els fitxers de l'instal·lador (incloent el nucli) així com yaboot i el seu fitxer de configuració. Creeu una partició de tipus «Apple_Bootstrap» al vostre llapis USB utilitzant l'ordre C del mac-fdisk i extraure la imatge directament:

# zcat boot.img.gz > /dev/sda2

Avís

Fent servir aquest mètode destruirà qualsevol dada que hi hagués al dispositiu. Assegureu-vos que utilitzeu el nom del dispositiu correcte pel vostre llapis USB.

Desprès d'això, munteu el llapis de memòria USB (mount /dev/sda2 /mnt), que ara tindrà un sistema de fitxers HFS en ell, i copieu una imatge ISO de targeta de negocis o netinst a dins. Adoneu-vos que el nom del fitxer ha d'acabar en .iso. Desmunteu el llapis (umount /mnt) i ja està.

4.4.2. Copiant els fitxers — la manera flexible

Si voleu més flexibilitat o voleu saber que esteu fent, heu de seguir aquest mètode per posar els fitxers al vostre llapis.

4.4.2.1. Particionament de dispositius USB a PowerPC

La major part dels dispositius USB no venen preconfigurats de manera que l'Open Firmware pugui arrencar des d'ells, així que necessitareu reparticionar el dispositiu. Als sistemes Mac, executeu mac-fdisk /dev/sda, i inicieu la nova taula de particions utilitzant l'ordre i, i creeu una nova partició de tipus Apple_Bootstrap utilitzant l'ordre C . (Adoneu-vos que la primera «partició» serà sempre la taula de particions). Aleshores escriviu

$ hformat /dev/sda2

Aneu en compte d'utilitzar en nom del dispositiu correcte al vostre USB. L'ordre hformat la podeu trobar al paquet de Debian hfsutils .

Per iniciar el nucli desprès d'arrencar des del dispositiu USB, afegirem un carregador d'arrencada al dispositiu. El carregador d'arrencada yaboot es pot instal·lar al sistema de fitxers HFS i es pot reconfigurar editant tan sols un fitxer de text. Qualsevol sistema operatiu que suporte el sistema de fitxer HFS es pot utilitzar per fer els canvis a la configuració del carregador d'arrencada.

L'eina normal ybin que ve amb yaboot no pot utilitzar dispositius d'emmagatzemament USB, així que haureu d'instal·lar yaboot manualment utilitzant les eines de hfsutils. Escriviu

$ hmount /dev/sda2
$ hcopy -r /usr/lib/yaboot/yaboot :
$ hattrib -c UNIX -t tbxi :yaboot
$ hattrib -b :
$ humount

Altra vegada, aneu en compte d'utilitzar el nom de dispositiu correcte. La partició no s'hauria de muntar en aquest procediment. Aquest procediment escriu el carregador d'arrencada a la partició, i fa ús de les utilitats HFS per marcar-la de manera que l'Open Firmware la pugui arrencar. Fent açò, la resta del dispositiu USB es podria preparar per fer ús de les utilitats Unix normals.

Munteu la partició (mount /dev/sda2 /mnt) i copieu els arxius següents des dels arxius de Debian a l'USB:

 • vmlinux (binari del nucli)

 • initrd.gz (imatge inicial del disc RAM)

 • yaboot.conf (fitxer de configuració del yaboot)

 • boot.msg (missatge opcional d'arrencada)

 • Mòduls de nucli opcionals

El fitxer de configuració de yaboot.conf hauria de contenir les línies següents:

default=install
root=/dev/ram

message=/boot.msg

image=/vmlinux
    label=install
    initrd=/initrd.gz
    initrd-size=10000
    append="devfs=mount,dall --"
    read-only

Adoneu-vos que el paràmetre initrd-size es podria incrementar, depenent de la imatge que esteu arrencant.

4.4.2.2. Afegint la imatge ISO

Ara hauríeu de posar una imatge ISO de Debian (la de targeta de negocis, netinst o be una completa) al vostre llapis (si cap). El nom del fitxer d'eixa imatge ha d'acabar en .iso.

Si voleu instal·lar damunt una xarxa, sense utilitzar una imatge ISO, hauríeu d'ometre el pas previ. A més a més heu d'utilitzar el disc en memòria inicial des del directori netboot en comptes d'un del hd-media, perquè el hd-media/initrd.gz no té suport per xarxa.

Quan acabeu, desmunteu el llapis USB (umount /mnt) i activeu la protecció d'escriptura.