5.1. Ξεκινώντας τον εγκαταστάτη στην αρχιτεκτονική PowerPC

5.1.1. Εκκίνηση από CD-ROM

Ο ευκολότερος τρόπος για τους περισσότερους χρήστες είναι να χρησιμοποιήσουν ένα σετ με τα CD του Debian. Αν έχετε ένα τέτοιο σετ και αν το μηχάνημά σας υποστηρίζει απευθείας εκκίνηση από το CD τότε είστε εντάξει! Απλά βάλτε το CD σας στη συσκευή, επανεκκινήστε και προχωρήστε στο επόμενο κεφάλαιο.

Σημειώστε ότι κάποιες συσκευές CD πιθανόν να απαιτούν συγκεκριμένους οδηγούς και έτσι να μην είναι προσβάσιμες στα πρώτα στάδια της εγκατάστασης. Αν συμβεί λοιπόν ο συνηθισμένος τρόπος εκκίνησης από το CD να μην δουλέψει για το σύστημά σας,ξαναεπισκεφθείτε το κεφάλαιο αυτό και διαβάστε για πιθανούς εναλλακτικούς πυρήνες και μεθόδους εγκατάστασης που ίσως δουλέψουν στην περίπτωσή σας.

Ακόμα και αν δεν μπορείτε να εκκινήσετε από το CD-ROM, έχετε τη δυνατότητα ίσως να εγκαταστήσετε μέρη του Debian συστήματος και οποιαδήποτε πακέτα θέλετε από το CD-ROM. Απλά εκκινήστε χρησιμοποιώντας ένα άλλο μέσο, όπως δισκέττες. Όταν έρθει η στιγμή για να εγκαταστήσετε το λειτουργικό σύστημα, το βασικό σύστημα και οποιαδήποτε επιπλέον πακέτα θα πρέπει να υποδείξετε στο σύστημα εγκατάστασης να χρησιμοποιήσει τον οδηγό του CD-ROM.

Αν έχετε προβλήματα κατά την εκκίνηση, δείτε το ÔìÞìá 5.3, “Ανίχνευση λαθών της Διαδικασίας Εγκατάστασης ”.

Προς το παρόν, οι μόνες υπο-αρχιτεκτονικές PowerPC που υποστηρίζουν εκκίνησηαπό CD-ROM είναι οι PReP και New World PowerMac. Σε έναν PowerMac, κρατήστεκάτω το πλήκτρο c , ή αλλιώς τον συνδυασμό των πλήκτρωνCommand, Option,Shift, και Deleteκατά την εκκίνηση του μηχανήματος για να ξεκινήσετε από το CD-ROM.

Οι OldWorld PowerMac δεν θα ξεκινήσουν από ένα Debian CD, γιατί αυτοί οιυπολογιστές εξαρτώνται από την παρουσία ενός MacOS ROM οδηγού για το CD στο CD καιγια τον οποίον δεν υπάρχει προς το παρόν διαθέσιμη μια ελεύθερη έκδοση. Όλα τασυστήματα όμως OldWorld έχουν συσκευές δισκέττας οπότε χρησιμοποιήστε τονοδηγό της δισκέττας για την εκκίνηση του εγκαταστάτη και στη συνέχειακατευθύνετε τον εγκαταστάτη στο CD για την λήψη των απαραίτητων αρχείων.

Αν το σύστημά σας δεν ξεκινά κατευθείαν από το CD-ROM, παρ'ολ'αυτα μπορείτε ναχρησιμοποιήσετε το CD-ROM για να εγκαταστήσετε το σύστημα. Σε συστήματα NewWorld, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μια εντολή του OpenFirmwareγια να εκκινήσετε από το CD-ROM χειροκίνητα. Ακολουθήστε τις οδηγίες στο ÔìÞìá 5.1.2.3, “Εκκίνηση ενός NewWorld Mac από το OpenFirmware” για εκκίνηση από τον σκληρό δίσκο, με τη διαφορά ότιπρέπει να δώσετε στο προτρεπτικό του OpenFirmware τη διαδρομή για το yaboot στo CD, για παράδειγμα

0 > boot cd:,\install\yaboot 

5.1.2. Εκκίνηση από τον σκληρό δίσκο

Η εκκίνηση από ένα υπάρχον λειτουργικό σύστημα είναι συχνά μια βολική μέθοδος. Για κάποια συστήματα είναι η μοναδική υποστηριζόμενη μέθοδος εγκατάστασης.

Για να ξεκινήσετε τον εγκαταστάτη από ένα σκληρό δίσκο, θα πρέπει να έχετε ήδη ολοκληρώσει το κατέβασμα και την τοποθέτηση των απαραίτητων αρχείων στο ÔìÞìá 4.5, “Προετοιμασία των αρχείων για Εκκίνηση από Σκληρό Δίσκο”.

5.1.2.1. Εκκίνηση της CHRP από το OpenFirmware

Δεν έχει γραφτεί ακόμη.

5.1.2.2. Εκκίνηση OldWorld PowerMac από το MacOS

Αν ρυθμίσετε το BootX όπως στην ενότητα ÔìÞìá 4.5.1, “Εκκίνηση του Εγκαταστάτη από το σκληρό δίσκο για OldWorld Macs”, μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε για να εκκινήσετε το σύστημα εγκαταστάσης. Κάντε διπλό κλικ στο εικονίδιο της εφαρμογής BootX. Πατήστε το κουμπί Options και επιλέξτε Use Specified RAM Disk. Αυτό θα σας δώσει την ευκαιρία να διαλέξετε το αρχείο ramdisk.image.gz. 'ισως χρειαστεί να τσεκάρετε την επιλογή No Video Driver, ανάλογα με το hardware του συστήματός σας. Πατήστε στην συνέχεια το κουμπί Linux για να σταματήσετε το MacOS και ξεκινήστε τον εγκαταστάτη.

5.1.2.3. Εκκίνηση ενός NewWorld Mac από το OpenFirmware

Θα έχετε ήδη τοποθετήσει τα αρχεία vmlinux, initrd.gz, yaboot, και yaboot.conf στη ρίζα της HFS διαμέρισής σας σύμφωνα με την ενότητα ÔìÞìá 4.5.2, “Εκκίνηση του Εγκαταστάτη από το σκληρό δίσκο για NewWorld Macs”. Ξαναξεκινήστε τιον υπολογιστή, και αμέσως (κατά τη διάρκεια της επανεκκίνησης)κρατήστε ταυτόχρονα κάτω τα πλήκτρα Option, Command (cloverleaf/Apple),o, και f. Μετά από λίγα δευτερόλεπτα θα δείτε μπροστά σας το προτρεπτικό του Open Firmware. Εκεί, πληκτρολογήστε

0 > boot hd:x,yaboot

αντικαθιστώντας το x με τον αριθμό της HFS διαμέρισης όπου βρίσκονται τα αρχεία του πυρήνα και του yaboot, και στη συνέχεια πατήστε το Enter. Σε μερικά μηχανήματα ίσως χρειαστεί να χρησιμοποιήσετε ide0: αντί για hd:. Σε μερικά ακόμα δευτερόλεπτα θα δείτε το προτρεπτικό του yaboot.

boot:

Στο προτρεπτικό του yaboot boot:, πληκτρολογήστε είτε install ή install video=ofonly και στη συνέχεια Enter. Το όρισμαvideo=ofonly είναι για μέγιστη συμβατότητα. Μπορείτε να τη δοκιμάσετε σε περίπτωση που η επιλογήinstall δεν δουλέψει. Το πρόγραμμα εγκατάστασης του Debian θα πρέπει τότε να ξεκινήσει.

5.1.3. Εκκίνηση από USB stick μνήμης

Αυτήν την περίοδο, τα συστήματα NewWorld PowerMac είναι γνωστό οτι υποστηρίζουν εκκίνηση μέσω USB.

Σιγουρευτείτε ότι έχετε εφαρμόσει όλα όσα αναφέρονται στο ÔìÞìá 4.4, “Προετοιμασία Αρχείων για Εκκίνηση από ένα USB Stick μνήμης”. Για να εκκινήσετε ένα σύστημα Macintosh μέσω συσκευής μνήμης USB stick, θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε την γραμμή εντολών του Open Firmware, αφού εξ ορισμού το Open Firmware δεν μπορεί να ψάξει για ανεύρεση συσκευών αποθήκευσης USB. Για να μεταβείτε στη γραμμή εντολών, στην διάρκεια της εκκίνησης του συστήματος Macintosh, κρατήστε πατημένα ταυτόχρονα τα πλήκτρα Command-Option-o-f (see ÔìÞìá 3.6.1, “Επίκληση του OpenFirmware”).

Πρέπει να βρείτε που εμφανίζεται η συσκευή αποθήκευσης USB στο δένδρο των συσκευών, αφού προς το παρόν η εντολή ofpath δεν μπορεί να βρει αυτόματα αυτές τις συσκευές. Για να πάρεις ένα κατάλογο από όλες τις γνωστές συσκευές και τα ψευδώνυμα συσκευών πρέπει να γράψεις στην προτροπή του Open Firmware dev / ls και devalias. Στο σύστημα του συγγραφέα με διάφορους τύπους συσκευών μνήμης USB stick, το επιθυμητό αποτέλεσμα επιτυγχάνεται χρησιμοποιώντας ονόματα καταλόγων όπως usb0/disk,usb0/hub/disk,/pci@f2000000/usb@1b,1/disk@1, and /pci@f2000000/usb@1b,1/hub@1/disk@1.

Έχοντας πλέον βρει τον κατάλογο της συσκευές, χρησιμοποιήστε μια εντολή σαν την παρακάτω για την εκκίνηση του εγκαστάτη:

boot usb0/disk:2,\\:tbxi

To 2 είναι το Apple_HFS ή Apple_Bootstrap τμήμα στο οποίο έχει αντιγραφεί πριν το είδωλο εκκίνησης, και το τμήμα ,\\:tbxi δίνει εντολή στο Open Firmware να εκκινήσει απ'αυτό το αρχείο με ένα HFS σύστημα αρχείων του "tbxi" (για παράδειγμα yaboot) στο κατάλογο τον προσδιορισμένο με ακρίβεια μέσω της hattrib -b.

Τώρα το σύστημα θα πρέπει να εκκινήσει και θα παρουσιαστεί η προτροπή boot:. Σε αυτή την προτροπή μπορείτε να εισάγετε προαιρετικά ορίσματα εκκίνησης ή απλώς να πατήσετε το Enter.

Ðñïåéäïðïßçóç

Αυτή η μέθοδος εκκίνησης είναι καινούργια και μπορεί, σε μερικά συστήματα NewWorld, να αντιμετωπίσετε δυσκολίες στην εφαρμογή της. Αν αντιμετωπίσετε προβλήματα , παρακαλώ να αρχειοθετήσετε μια έκθεση εγκατάστασης, όπως εξηγείται στο ÔìÞìá 5.3.5, “Διαδικασία υποβολής Αναφοράς Εγκατάστασης”.

5.1.4. Εκκίνηση μέσω TFTP

H εκκίνηση από το δίκτυο προαπαιτεί ότι διαθέτετε μια δικτυακή σύνδεση και έναν δικτυακό TFTP server εκκίνησης (DHCP, RARP, ή BOOTP).

Η μέθοδος εγκατάστασης με υποστήριξη δικτυακής εκκίνησης περιγράφεται στην ενότητα ÔìÞìá 4.6, “Προετοιμασία Αρχείων για δικτυακή εκκίνηση με TFTP”.

Προς το παρόν, μόνο συστήματα PReP και New World PowerMac υποστηρίζουν εκκίνηση από το δίκτυο.

Σε μηχανήματα με Open Firmware, όπως NewWorld Power Mac, μπείτε στην οθόνη εκκίνησης (δείτε το ÔìÞìá 3.6.1, “Επίκληση του OpenFirmware”) και χρησιμοποιήστε την εντολή boot enet:0. Τα συστήματα PReP και CHRP ίσως να έχουν διαφορετικούς τρόπους χειρισμού του δικτύου. Σε ένα μηχάνημα PReP, θα μπορούσατε να δοκιμάσετε boot server_ipaddr,file,client_ipaddr.

5.1.5. Εκκίνηση από Δισκέττες

Εκκίνηση από δισκέττες υποστηρίζεται από την αρχιτεκτονική PowerPC, αν και γενικά είναι εφαρμόσιμη στα συστήματα OldWorld. Τα συστήματα NewWorld δεν είναι εφοδιασμένα με συσκευές δισκέττας και δεν υποστηρίζονται για εκκίνηση προσαρτώμενες USB συσκευές δισκέττας.

Θα έχετε ήδη κατεβάσει τις εικόνες των δισκεττών που χρειάζεστε και θα έχετε δημιουργήσει από αυτές τις αντίστοιχες δισκέττες στο ÔìÞìá 4.3, “Γράφοντας Δισκέτες από Είδωλα Δισκετών”.

Για εκκίνηση από την εικόνα δισκέττας boot-floppy-hfs.img, βάλτε τη δισκέττα στον οδηγό μετά το σβήσιμο του μηχανήματος και πριν πατήσετε τον διακόπτη για την επανεκκίνηση.

Óçìåßùóç

Για όσους δεν είναι εξοικειωμένοι με τον τρόπο λειτουργίας μιας δισκέττας σε Macintosh: μια δισκέττα που μπαίνει στο μηχάνημα πριν το ξεκίνημά του θα είναι η πρώτη προτεραιότητα για την εκκίνηση του συστήματος. Μια δισκέττα χωρίς έγκυρο σύστημα εκκίνησης θα απορριφθεί και στη συνέχεια το μηχάνημα θα ελέγξει για εκκινήσιμες διαμερίσεις στον σκληρό δίσκο.

Μετά την εκκίνηση, θα σας ζητηθεί η δισκέττα root.bin. Βάλετε τη δισκέττα με το ριζικό σύστημα και να πατήστε Enter. Το πρόγραμμα της εγκαταστάσης θα ξεκινήσει μετά το φόρτωμα του ριζικού συστήματος στη μνήμη.

5.1.6. Παράμετροι Εκκίνησης για PowerPC

Πολλές παλιότερες οθόνες Apple χρησιμοποιούσαν την ανάλυση 640x480 67Hz. Αν η εικόνα εμφανίζεται παραμορφωμένη σε μια τέτοια παλιότερη οθόνη Apple, προσπαθήστε να προσθέσετε το όρισμα εκκίνησης video=atyfb:vmode:6 ,που θα επιλέξει αυτή την κατάσταση για τις περισσότερες κάρτες οθόνης Mach64 και Rage. Για κάρτες Rage 128, αυτό αλλάζεισε video=aty128fb:vmode:6 .