7.1. El moment de la veritat

La primera arrencada del vostre sistema pels seus propis mitjans és el que els enginyers electrònics anomenen la “prova de foc”.

Si esteu arrencant directament amb Debian, i el sistema no comença a funcionar, utilitzeu el vostre medi d'instal·lació original, o bé inseriu el disquet d'arrencada personalitzat si en teniu, i torneu a inicieu el vostra sistema. D'aquesta manera, probablement necessitareu afegir algun argument d'arrencada com root=arrel, on l'arrel és la vostra partició arrel, com per exemple /dev/sda1.

7.1.1. PowerMacs OldWorld

Si la màquina falla en arrencar després de completar la instal·lació, i es para amb un indicador boot:, intenteu-ho teclejant Linux seguit de Enter. (La configuració d'arrencada predeterminada a quik.conf té l'etiqueta Linux). Les etiquetes definides a quik.conf es mostraran si premeu la tecla Tab a l'indicador boot:. També podeu provar d'arrencar de nou amb l'instal·lador, i editar el /target/etc/quik.conf que el pas Instal·la el Quik al disc dur ha col·locat allà. A http://penguinppc.org/projects/quik/ podeu trobar pistes per tractar amb el quik.

Per arrencar de nou en el MacOS sense reinicialitzar la nvram, teclegeu bye a l'indicador del OpenFirmware (suposant que el MacOS no s'hagi tret de la màquina). Per obtenir un indicador de l'OpenFirmware, manteniu premudes les tecles command-option-o-f mentre feu una arrencada en fred de la màquina. Si necessiteu desfer els canvis i tornar als valors predeterminats de l'OpenFirmware de la nvram per tal de tornar a arrencar el MacOS, mantingueu premudes les tecles command-option-p-r mentre arrenqueu la màquina en fred.

Si utilitzeu BootX per arrencar amb el sistema instal·lat, només seleccioneu el nucli desitjat en la carpeta Linux Kernels, deseleccioneu l'opció ramdisk, i afegiu un dispositiu arrel que correspongui amb la vostra instal·lació; p. ex. /dev/hda8.

7.1.2. NewWorld PowerMacs

A les màquines G4 i als iBooks, podeu mantenir la tecla option premuda i obtindreu una pantalla gràfica amb un botó per a cada sistema operatiu arrencable; el Debian GNU/Linux serà el botó amb la icona d'un petit pingüí.

Si manteniu el MacOS i en algun punt us canvia la variable boot-device de l'OpenFirmware hauríeu de tornar a assignar a l'OpenFirmware la seva configuració predeterminada. Per fer això manteniu les tecles command-option-p-r premudes mentre arrenqueu la màquina en fred.

Es mostraran les etiquetes definides a yaboot.conf si premeu la tecla Tab a l'indicador boot:.

Reinicialitzar l'OpenFirmware en el maquinari dels G3 o G4 causarà que arrenqui Debian GNU/Linux de manera predeterminada (si heu fet les particions correctament i heu situat la partició de l'Apple_Bootstrap en primer lloc). Si teniu Debian GNU/Linux en un disc SCSI i el MacOS en un disc IDE, pot ser que això no funcioni i que hàgiu d'entrar a l'OpenFirmware i configurar la variable boot-device; normalment el ybin fa això automàticament.

Després d'arrencar Debian GNU/Linux per primer cop podreu afegir qualsevol opció addicional que desitgeu (com opcions per a l'arrencada dual) a /etc/yaboot.conf i executar ybin per actualitzar la taula de particions la configuració de la qual hàgiu canviat. Si us plau, per més informació llegiu el yaboot HOWTO.