To Debian διαφέρει λίγο από άλλες διανομές. Ακόμα κι αν είσαστε εξοικειωμένοι με το Linux από άλλες διανομές, υπάρχουν πράγματα που θα πρέπει να ξέρετε ώστε να μπορέσετε να κρατάτε το σύστημά σας σε μια καλή, τακτική κατάσταση. Το κεφάλαιο αυτό περιέχει απλά υλικό που θα σας βοηθήσει να προσανατολιστείτε. Δεν έχει σκοπό να δώσει ένα tutorial στο πώς να χρησιμοποιείτε το Debian αλλά μόνο μια γρήγορη ματιά για τους πολύ βιαστικούς!
Η πιο σημαντική έννοια που θα πρέπει να κατανοήσετε είναι το σύστημα πακέτων του Debian. Στην ουσία, μεγάλα μέρη του συστήματός σας θα πρέπει να θεωρηθούν ότι είναι κάτω από τον έλεγχο του συστήματος πακέτων, Αυτά περιλαμβάνουν τα:
/usr
(με την εξαίρεση του /usr/local
)
/var
(μπορείτε να φτιάξετε το /var/local
και να είστε ασφαλείς εκεί)
/bin
/sbin
/lib
. Για παράδειγμα, αν αντικαταστήσετε το /usr/bin/perl
αυτό θα δουλέψει, αλλά τότε αν αναβαθμίσετε το πακέτο σας της perl
, το αρχείο που βάλατε εκεί θα αντικατασταθεί. Οι πιο έμπειροι χρήστες μπορούν να παρακάμψουν κάτι τέτοιο βάζοντας πακέτα στην κατάσταση αναμονής (“hold”) στο aptitude.
Μια από τις καλλίτερες μεθόδους εγκατάστασης είναι το apt. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε την εκδοχή του στην γραμμή εντολών apt-get ή σε μορφή κειμένου πλήρους-οθόνης με το aptitude. Σημειώστε επιπλέον ότι το apt σας επιτρέπει να ενσωματώσετε τις αρχειοθήκες main, contrib και non-free ώστε να μπορείτε να έχετε διαθέσιμες πέρα από τις κανονικές εκδόσεις πακέτων και εκείνες που υπόκεινται σε περιορισμούς στην εξαγωγή τους σε ορισμένες χώρες.
Εναλλακτικές εκδόσεις των εφαρμογών διαχειρίζονται από το update-alternatives. Αν έχετε διαφορετικές εκδόσεις κάποιων εφαρμογών συμβουλευτείτε τη σελίδα χρήσης του update-alternatives.
Οποιεσδήποτε εργασίες υπό την επίβλεψη του διαχειριστή του συστήματος θα πρέπει να βρίσκονται στον κατάλογο /etc
μιας και είναι αρχεία ρυθμίσεων. Αν έχετε μια τέτοια περιοδική εργασία σαν χρήστης root για ημερήσια, εβδομαδιαία ή μηνιαία εκτέλεση τοποθετήστε τις αντίστοιχα στον κατάλογο /etc/cron{daily,weekly,monthly}
. Αυτές καλούνται από το /etc/crontab
και τρέχουν με αλφαβητική σειρά που έτσι τις σειριοποιεί.
Από την άλλη αν έχετε μια περιοδική εργασία που (α) χρειάζεται να τρέχει από έναν ειδικό χρήστη ή (β) χρειάζεται να τρέχει σε συγκεκριμένες χρονικές στιγμές και συχνότητα, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε είτε το /etc/crontab
,είτε ακόμα καλλίτερα τον κατάλογο /etc/cron.d/"ο,τιδήποτε"
. Τα αρχεία στον κατάλογο αυτό έχουν ένα επιπλέον πεδίο που σας επιτρέπει να ορίζετε τον χρήστη υπό τον οποίον τρέχει αυτή η περιοδική εργασία.
Σε κάθε περίπτωση, εσείς απλά εκδίδετε τα αρχεία και το cron θα τα ενημερώσει αυτόματα. Δεν υπάρχει ανάγκη να τρέξετε κάποια ειδική εντολή. Για περισσότερες πληροφορίες δείτε τις σελίδες χρήσης cron(8), crontab(5),και το /usr/share/doc/cron/README.Debian
.