[ înapoi ] [ Sumar ] [ 1 ] [ 2 ] [ 3 ] [ 4 ] [ 5 ] [ 6 ] [ A ] [ înainte ]


Note de lansare pentru Debian GNU/Linux 3.1 (`sarge'), S/390
Capitolul 5 - Probleme de care ar trebui să știți în sarge


5.1 Schimbări în pachetele Python

Nici unul dintre pachetele python 2.X incluse în sarge nu conțin modulele standard 'profile' și 'pstats', deoarece sunt licențiate sub o licență care nu corespunde DFSG (vezi problema #293932 pentru detalii). Aceste două module pot fi găsite în pachetele python-profile și python2.X-profiler incluse în secțiunea non-free din arhiva Debian.


5.2 Actualizarea la un nucleu 2.6

Seria de nuclee 2.6 conține schimbări majore față de seria 2.4. Anumite module au fost redenumite iar multe drivere au fost rescrise parțial sau uneori aproape complet. Actualizarea la un nucleu 2.6 de la o versiune anterioară nu este deci un proces care să fie abordat superficial. Această secțiune urmărește să vă conștientizeze de o parte din problemele pe care le puteți întâlni.

Astfel, nu vă sfătuim deloc să actualizați nucleul la 2.6 în cadrul actualizării de la woody la sarge. Dimpotrivă, ar trebui mai întâi să vă asigurați că sistemul dvs. funcționează corect fie cu nucleul vechi sau cu un nucleu 2.4 din sarge, după care să actualizați la un nucleu 2.6 ca proiect separat.

Dacă doriți să compilați propriul nucleu din surse, instalați neapărat module-init-tools înainte de a reporni sistemul cu nucleul 2.6. Acest pachet înlocuiește modutils pentru nucleele 2.6. Dacă instalați unul dintre pachetele Debian kernel-image, acest pachet va fi instalat automat datorită dependențelor.

Dacă utilizați LVM, ar trebui de asemenea să instalați lvm2 înainte de a reporni, deoarece nucleul 2.6 nu suportă în mod direct LVM1. Pentru a accesa volumele LVM1, este utilizat nivelul de compatibilitate al lvm2 (modulul dm-mod). Puteți lăsa lvm10 instalat; script-urile de inițializare vor detecta nucleul utilizat și vor executa versiunea potrivită.

Dacă aveți intrări în fișierul /etc/modules (lista modulelor care trebuiesc încărcate în timpul pornirii sistemului), țineți cont de faptul că anumite module au fost redenumite. Dacă acesta este cazul, va trebui să actualizați fișierul cu noile nume de module.

Odată ce aveți instalat un nucleu 2.6, însă înainte de repornire, asigurați-vă că aveți o metodă de recuperare. Mai întâi, asigurați-vă că aveți intrări atât pentru noul nucleu cât și pentru cel vechi (un nucleu 2.4 funcțional) în configurația "bootloader"-ului. Ar trebui de asemenea să vă asigurați că aveți la îndemână o dischetă de "recuperare", pentru cazul în care greșelile de configurare a "bootloader"-ului vă previn să porniți cu vechiul nucleu.


5.2.1 Trecerea la 2.6 poate activa udev

udev este o implementare în spațiul utilizator a devfs. Este montat în directorul /dev/ și va popula dinamic acel director cu dispozitive, pe măsură ce acestea sunt încărcate. Funcționează împreună cu hotplug pentru a detecta noile dispozitive. udev merge doar cu nuclee 2.6.

Cum udev este instalat automat ca dependință a unor pachete ca gnome, există posibilitatea ca actualizarea la un nucleu 2.6 să rezulte în activarea sa.

Deși udev a fost testat extensiv, s-ar putea să întâlniți probleme minore cu anumite dispozitive (ce trebuiesc fixate). Cele mai comune probleme sunt legate de schimbarea permisiunilor pentru un dispozitiv. În unele cazuri s-ar putea ca un dispozitiv să nu fie creat implicit (de ex: /dev/video și /dev/radio).

udev oferă mecanisme de configurare pentru a rezolva aceste probleme. Vezi udev(8) și /etc/udev pentru mai multe informații.


[ înapoi ] [ Sumar ] [ 1 ] [ 2 ] [ 3 ] [ 4 ] [ 5 ] [ 6 ] [ A ] [ înainte ]


Note de lansare pentru Debian GNU/Linux 3.1 (`sarge'), S/390

$Id: release-notes.ro.sgml,v 1.3 2005/06/03 16:09:26 jseidel Exp $

Josip Rodin, Bob Hilliard, Adam Di Carlo, Anne Bezemer, Rob Bradford (actual), Frans Pop (actual)
debian-doc@lists.debian.org