B.5. Programes de Debian per particionar

Els desenvolupadors de Debian han adaptat nombroses varietats de programes de particionament a fi que funcionen en diversos tipus de discs durs i arquitectures d'ordinador. Tot seguit hi ha una llista dels programes adients per a la vostra arquitectura.

partman

És l'eina de Debian recomanada per particionar. Aquesta navalla suïssa també pot redimensionar particions, crear sistemes de fitxers i associar-los a punts de muntatge.

fdisk

És el particionador de discs original del Linux, adequat per als experts.

Aneu amb compte si teniu particions de FreeBSD. Els nuclis d'instal·lació permeten l'ús d'aquestes particions, però la manera com l'fdisk els representa (o no) pot fer que els noms de dispositiu diferisquen. Vegeu el COM ES FA Linux+FreeBSD

Un d'aquests programes s'executarà de manera predeterminada quan seleccioneu Particiona un disc dur. Si el que s'executa de manera predeterminada no és el que voleu, sortiu del particionador, aneu a l'intèrpret d'ordres (tty2) prement les tecles Alt i F2 a l'hora, i introduïu el nom del programa que voleu fer servir (amb els arguments necessaris, si cal). Després ometeu el pas Particiona un disc dur del debian-installer i continueu en el següent pas.

Si voleu treballar amb més de 20 particions en un disc ide, heu de crear dispositius per a les particions de la 21a en endavant. El següent pas de la inicialització de la partició fallarà si no hi ha cap dispositiu adequat. Com a exemple, aquí teniu unes ordres que podeu emprar a tty2 o sota Executa un intèrpret d'ordres per afegir un dispositiu de manera que la 21a partició es puga inicialitzar:

# cd /dev
# mknod hda21 b 3 21
# chgrp disk hda21
# chmod 660 hda21

L'arrencada del nou sistema fallarà si no hi ha els dispositius adequats al sistema de destí. Després d'instal·lar el nucli i els mòduls, executeu:

# cd /target/dev
# mknod hda21 b 3 21
# chgrp disk hda21
# chmod 660 hda21

B.5.1. Particionament per SPARC

Assegureu-vos de crear un “ disc amb etiqueta Sun” al vostre disc d'arrencada. Aquest és l'únic esquema de particions què entén la PROM del OpenBoot, i és l'únic esquema amb el que es pot arrencar. La tecla s s'utilitza al fdisk per crear etiquetes de disc de Sun.

És més, als discs SPARC, assegureu-vos que la vostra primera partició al vostre disc d'arrencada comença al cilindre 0. Mentre açò en necessite, també significarà que la primera partició contindrà la taula de particions i el bloc d'arrencada, que és als primers dos sectors del disc. La partició d'intercanvi no s'ha de posar a la primera partició del disc d'arrencada, ja que les particions d'intercanvi no conserven els dos primers sectors de la partició. Allí podeu utilitzar particions Ext2 o UFS; aquestes deixaran la taula de particions i el bloc d'arrencada sols.

També es recomana que la tercera partició ha de ser de tipus “Disc complet” (tipus 5), i contenir el disc complet (des del primer cilindre fins l'últim). És tan sols una convenció de les etiquetes dels discs de Sun, i ajuda al carregador SILO a tenir-ho present.