5.1. Ξεκινώντας τον εγκαταστάτη στην αρχιτεκτονική SPARC

5.1.1. Εκκίνηση μέσω TFTP

H εκκίνηση από το δίκτυο προαπαιτεί ότι διαθέτετε μια δικτυακή σύνδεση και έναν δικτυακό TFTP server εκκίνησης (DHCP, RARP, ή BOOTP).

Η μέθοδος εγκατάστασης με υποστήριξη δικτυακής εκκίνησης περιγράφεται στην ενότητα ÔìÞìá 4.4, “Προετοιμασία Αρχείων για δικτυακή εκκίνηση με TFTP”.

Σε μηχανήματα με OpenBoot, απλώς εισάγετε την οθόνη εκκίνησης του μηχανήματος στο οποίο πρόκειται να γίνει η εγκατάσταση (see ÔìÞìá 3.6.1, “Κλήση του OpenBoot”). Για εκκίνηση από διακομιστές TFTP and RARP χρησιμοποιήστε την εντολή boot net, ή για εκκίνηση από διακομιστές TFTP και BOOTP ή DHCP προσπαθήστε με boot net:bootp or boot net:dhcp. Μερικές παλιές αναθεωρήσεις του OpenBoot απαιτούν την χρήση του ονόματος συσκευής, όπως boot le(); πιθανόν αυτές οι εκδόσεις να μην υποστηρίζουν ούτε BOOTP ούτε DHCP.

5.1.2. Εκκίνηση από CD-ROM

Ο ευκολότερος τρόπος για τους περισσότερους χρήστες είναι να χρησιμοποιήσουν ένα σετ με τα CD του Debian. Αν έχετε ένα τέτοιο σετ και αν το μηχάνημά σας υποστηρίζει απευθείας εκκίνηση από το CD τότε είστε εντάξει! Απλά βάλτε το CD σας στη συσκευή, επανεκκινήστε και προχωρήστε στο επόμενο κεφάλαιο.

Σημειώστε ότι κάποιες συσκευές CD πιθανόν να απαιτούν συγκεκριμένους οδηγούς και έτσι να μην είναι προσβάσιμες στα πρώτα στάδια της εγκατάστασης. Αν συμβεί λοιπόν ο συνηθισμένος τρόπος εκκίνησης από το CD να μην δουλέψει για το σύστημά σας,ξαναεπισκεφθείτε το κεφάλαιο αυτό και διαβάστε για πιθανούς εναλλακτικούς πυρήνες και μεθόδους εγκατάστασης που ίσως δουλέψουν στην περίπτωσή σας.

Ακόμα και αν δεν μπορείτε να εκκινήσετε από το CD-ROM, έχετε τη δυνατότητα ίσως να εγκαταστήσετε μέρη του Debian συστήματος και οποιαδήποτε πακέτα θέλετε από το CD-ROM. Απλά εκκινήστε χρησιμοποιώντας ένα άλλο μέσο, όπως δισκέττες. Όταν έρθει η στιγμή για να εγκαταστήσετε το λειτουργικό σύστημα, το βασικό σύστημα και οποιαδήποτε επιπλέον πακέτα θα πρέπει να υποδείξετε στο σύστημα εγκατάστασης να χρησιμοποιήσει τον οδηγό του CD-ROM.

Αν έχετε προβλήματα κατά την εκκίνηση, δείτε το ÔìÞìá 5.3, “Ανίχνευση λαθών της Διαδικασίας Εγκατάστασης ”.

Οι περισσότερες εκδόσεις του OpenBoot υποστηρίζουν την εντολή boot cdrom η οποία είναι απλώς ένα ψευδώνυμο για την εκκίνηση από συσκευή scsi συνδεδεμένη στο ID 6 ( ή στην στη δεύτερη συσκευή IDE στο πρώτο καλώδιο (master) για συστήματα βασισμένα σε IDE). Μπορεί να χρειαστεί να χρησιμοποιήσετε το πραγματικό όνομα της συσκευές για παλιότερες εκδόσεις OpenBoot που δεν υποστηρίζουν αυτή την συγκεκριμένη εντολή. Σημειώστε ότι έχουν αναφερθεί κάποια προβλήματα εκκίνησης από CD-ROM σε συστήματα Sun4m (για παράδειγμα, Sparc 10s και Sparc 20s).

5.1.3. Εκκίνηση από Δισκέττες

Για εκκινηση απο δισκεττα σε συστημα Sparc, χρησιμοποιηστε

Stop-A -> OpenBoot: "boot floppy"

Προειδοποιείστε οτι οι νεωτερες αρχιτεκτονικες Sun4u (ultra) δεν υποστηριζουν εκκινηση απο δισκεττα. Ένα τυπικο μυνημα λαθους ειναι Bad magic number in disk label - Can't open disk label package. Επιπλέον, ενας αριθμος μοντέλων Sun4c (οπως το IPX) δεν υποστηριζουν τα συμπιεσμενα ειδωλα που βρίσκονται στους δισκους οποτε ουτε αυτα υποστηριζονται.

Αρκετά συστήματα Sparc (όπως το Ultra 10) έχουν ένα σφάλμα OBP που τα εμποδίζει από το να εκκινήσουν (αντί της ολοκληρωτικής μη υποστήριξης εκκίνησης). Το κατάλληλο ενημερωμένο OBP μπορεί να κατέβει ως προϊόν με ID 106121 από http://sunsolve.sun.com.

Εάν εκκινείτε από δισκέτα και δείτε μηνύματα όπως

Fatal error: Cannot read partition
Illegal or malformed device name

τότε είναι πιθανό ότι δεν υποστηρίζεται από το μηχάνημα σας η εκκίνηση από δισκέτα.

5.1.4. Μηνύματα IDPROM

Εάν δεν μπορείτε να εκκινήσετε επειδή περνετε μηνύματα για πρόβληματα με “IDPROM”, τότε είναι πιθανό να έχει εξαντληθεί η NVRAM μπαταρία, η οποία διατηρεί τις πληροφορίες ρυθμίσεων του firmware σας. Για περισσότερες πληροφορίες δείτε το Sun NVRAM FAQ.