[ vorige ] [ Inhoud ] [ 1 ] [ 2 ] [ 3 ] [ 4 ] [ 5 ] [ 6 ] [ A ] [ B ] [ volgende ]


Release Notities voor Debian GNU/Linux 3.1 ('sarge'), SPARC
Hoofdstuk 3 - Een nieuwe installatie uitvoeren


Het oude Debian GNU/Linux installatiesysteem, boot-floppies, is vervangen door een nieuw, modulair opgebouwd en krachtiger installatiesysteem genaamd debian-installer.

Het installatiesysteem biedt verschillende installatiemethoden. Welke methoden beschikbaar zijn voor de installatie van uw systeem is afhankelijk van uw platform.

Als u een nieuwe installatie van Debian uitvoert, raden wij u aan om de Installatiehandleiding te lezen. Deze is beschikbaar op de officiŽle CD in:

     /doc/install/manual/language/index.html

of op het Internet op de sarge release pagina's. Het is verstandig om ook de errata voor debian-installer te controleren.

Het installatiesysteem maakt standaard gebruik van een kernel uit de 2.4 serie. Daarnaast is voor platform SPARC installatie met een 2.6-kernel mogelijk. Raadpleeg de Installatiehandleiding voor nadere informatie hierover.


3.1 Aandachtspunten m.b.t. toetsenborden voor SPARC

Er zijn verschillende aandachtspunten met betrekking tot toetsenborden tijdens een installatie.

Het eerste probleem betreft USB-toetsenborden van Sun zoals bijvoorbeeld bij SunBlade systemen worden gebruikt. Bij installaties met de standaard 2.4-kernel, worden deze door het installatiesysteem onjuist "herkend" als een gewoon Sun toetsenbord. Een methode om dit te verhelpen is gedocumenteerd in de Installatiehandleiding (zie de verwijzing hiervoor, hoofdstuk "Het Debian installatiesysteem gebruiken").

Het tweede probleem is gerelateerd aan de kernel. Kernels in de 2.6 serie gebruiken een andere invoerlaag die ervoor zorgt dat alle toetsenborden zich presenteren als "normale" PC-toetsenborden. Dit betekent dat als u het installatiesysteem opstart met een 2.4-kernel en configureert voor een Sun- of USB-toetsenbord en u vervolgens (in "expert" modus) een 2.6-kernel selecteert voor het nieuwe systeem, de kans groot is dat uw toetsenbord niet meer werkt nadat het systeem opnieuw is opgestart.


3.2 Aandachtspunten m.b.t. framebuffer voor SPARC

Vanwege problemen met weergave op sommige systemen, is het gebruik van "framebuffer" standaard uitgeschakeld voor SPARC. Dit kan leiden tot een lelijke weergave op systemen die gebruik van "framebuffer" wel goed ondersteunen, zoals systemen uitgerust met een grafische kaart van ATI. Als u tijdens de installatie problemen in de weergave ziet, kunt u proberen het installatiesysteem te starten met parameter debian-installer/framebuffer=true.


3.3 Populariteitsmeting

Om technische redenen wordt het pakket popularity-contest niet meer standaard geÔnstalleerd tijdens nieuwe installaties van sarge. Dit zal waarschijnlijk voor toekomstige releases worden hersteld.

popularity-contest verschaft Debian waardevolle informatie over welke pakketten in de distributie daadwerkelijk gebruikt worden. Deze informatie wordt hoofdzakelijk gebruikt voor het bepalen van de volgorde waarin pakketten worden opgenomen op installatie CD's, maar wordt ook vaak geraadpleegd door Debian ontwikkelaars bij beslissingen over het al dan niet adopteren van pakketten die niet langer worden beheerd.

Gegevens afkomstig van popularity-contest worden anoniem verwerkt. Het wordt zeer op prijs gesteld als u het pakket installeert en laat deelnemen aan de officiŽle steekproef; u helpt daarmee Debian te verbeteren.


[ vorige ] [ Inhoud ] [ 1 ] [ 2 ] [ 3 ] [ 4 ] [ 5 ] [ 6 ] [ A ] [ B ] [ volgende ]


Release Notities voor Debian GNU/Linux 3.1 ('sarge'), SPARC

$Id: release-notes.nl.sgml,v 1.19 2005/08/31 18:05:15 fjp Exp $

Josip Rodin, Bob Hilliard, Adam Di Carlo, Anne Bezemer, Rob Bradford (huidig), Frans Pop (huidig)
debian-doc@lists.debian.org