[ înapoi ] [ Sumar ] [ 1 ] [ 2 ] [ 3 ] [ 4 ] [ 5 ] [ 6 ] [ A ] [ B ] [ înainte ]


Note de lansare pentru Debian GNU/Linux 3.1 (`sarge'), SPARC
Capitolul 3 - Instalări noi


Sistemul vechi de instalare al Debian GNU/Linux, denumit boot-floppies, a fost înlocuit de un sistem nou mai modular și mai puternic, denumit debian-installer.

Sistemul de instalare oferă o varietate de metode de instalare. Metodele disponibile depind de arhitectura dvs.

Dacă efectuați o instalare nouă Debian, ar trebui să citiți ghidul de instalare, disponibil pe CD-ul oficial la

     /doc/install/manual/limbă/index.html

sau pe Internet de la paginile versiunii sarge. De asemenea, poate doriți să vă uitați peste erata pentru debian-installer.

Sistemul de instalare utilizează implicit un nucleu din seria 2.4. Este posibilă și o instalare bazată pe un nucleu 2.6 pentru SPARC. Pentru mai multe detalii despre utilizarea acestuia, consultați ghidul de instalare.


3.1 Probleme cu tastatura pe SPARC

Există câteva probleme cu selecția tastaturii în timpul înstalării.

Prima problemă este cu tastaturile Sun USB utilizate de exemplu pe sistemele SunBlade. La instalarea pe un nucleu implicit 2.4, acestea sunt "recunoscute" incorect de sistemul de instalare ca tastaturi Sun normale. O rezolvare este documentată în ghidul de instalare (vezi legătura de mai sus, capitolul "Utilizarea sistemului de instalare Debian").

A doua problemă este legată de nucleu. Seria 2.6 a nucleelor folosește un subsistem de intrări ce face ca toate tastaturile să arate ca tastaturi "normale" de PC. Aceasta înseamnă că dacă porniți sistemul de instalare cu un nucleu 2.4 și îl configurați pentru o tastatură Sun sau USB, iar ulterior selectați (din modul expert) un nucleu 2.6 pentru noul sistem, veți ajunge cel mai probabil la o tastatură nefuncțională după repornire.


3.2 Probleme cu framebuffer-ul pe SPARC

Din cauza problemelor de afișare pe anumite sisteme, suportul pentru framebuffer este implicit dezactivat pe SPARC. Aceasta poate rezulta într-un aspect urât pe sisteme ce suportă framebuffer-ul, cum ar fi plăcile grafice ATI. Dacă observați probleme de afișaj în sistemul de instalare, puteți încerca să porniți instalarea cu parametrul "debian-installer/framebuffer=true".


3.3 Concursul de popularitate

Din motive tehnice, pachetul popularity-contest nu mai este instalat implicit în sarge. Această situație va fi probabil remediată în versiunile ulterioare.

popularity-contest oferă proiectului Debian informații valoroase despre utilizarea reală a pachetelor din distribuție. Aceste informații sunt utilizate în primul rând pentru a decide ordinea în care pachetele sunt incluse pe CD-uri, fiind totodată consultate de dezvoltatorii Debian pentru a decide dacă să adopte sau nu un pachet care nu mai are responsabil.

Informațiile din popularity-contest sunt procesate anonim. Am aprecia dacă ați instala acest pachet și ați permite participarea în sondajul oficial; astfel ați ajuta la îmbunătățirea Debian.


[ înapoi ] [ Sumar ] [ 1 ] [ 2 ] [ 3 ] [ 4 ] [ 5 ] [ 6 ] [ A ] [ B ] [ înainte ]


Note de lansare pentru Debian GNU/Linux 3.1 (`sarge'), SPARC

$Id: release-notes.ro.sgml,v 1.3 2005/06/03 16:09:26 jseidel Exp $

Josip Rodin, Bob Hilliard, Adam Di Carlo, Anne Bezemer, Rob Bradford (actual), Frans Pop (actual)
debian-doc@lists.debian.org