[ Sadržaj ] [ dalje ]

Napomene izdanja za Debian GNU/Linux GNU/Linux 2.1 (Slink) - Glava 1
Što je novo u Debianu 2.1


[Najnovija verzija ovog dokumenta je uvijek dostupna na http://www.debian.org/releases/2.1/alpha/release-notes/. Ako je vaša verzija starija od mjesec dana, možda ćete željeti skinuti najnoviju.]

Debian 2.1, također poznat kao ``slink'', uvodi dvije dodatne arhitekture u službeno objavljeni skup: Alphu (``alpha'') i SPARC (``sparc''). Službeno podržane arhitekture iz prethodne verzije Debiana, Intel x86 (``i386'') i Motorola 680x0 (``m68k''), su, naravno, još uvijek podržane. To ukupni broj podržanih arhitektura dovodi na četiri, što je više od broja arhitektura podržanih od bilo koje druge distribucije GNU/Linuxa.

Ovo je prvo službeno izdanje Debian GNU/Linuxa za Alpha arhitekturu. Mislimo da se dovoljno dokazalo za objavljivanje. Međutim, pošto nije bilo izloženo (i zbog toga nije bilo testirano od korisnika) koliko su to naše i386 i m68k verzije bile, možda ćete sresti nekoliko bugova. Sve probleme prijavite pomoću našeg sustava za praćenje bugova; nemojte zaboraviti spomenuti kako se radi o bugu na alphaplatformi.

Debian 2.1 dolazi s verzijom kernela 2.0.35 za Alpha arhitekturu.

Paketi X Window Systema, sada na verziji 3.3.2.3a, su prošli kroz velike promjene koje bi vas mogle zanimati. Za detalje pogledajte Velika Reorganizacija X-a, Poglavlje 4.1.

Broj paketa distribuiranih u našoj main distribuciji sada je otprilike 2050. Kao i uvijek, distribucija raste oko 50% po izdanju; ne pokazuje znakove posustajanja.

Debianov sparc port je zasnovan na pred-verziji blistavog novog glibca 2.1. To je prva veća distribucija zasnovana na glibc 2.1. Napomena programerima: glibc 2.1 je binarno kompatibilan, ali nije kompatibilan izvornim kodom. Skoro sve kompajlirano za glibc 2 će raditi na glibcu 2.1, ali ako ponovo kompajlirate s glibc 2.1 zaglavljima, ponekad ćete morati popraviti nekoliko konstrukata koji više nisu dopušteni u glibcu 2.1.

Za razliku od prijelaza s 1.3.x (``bo'') na 2.0 (``hamm''), promjene između 2.0 i 2.1 su inkrementalne. Uključene su nove verzije, ispravci bugova, itd. apt, koji se koristi zajedno s dpkgom, je postao preporučeni alat za instaliranje paketa, osim za instalaciju s CD-a. apt se može koristiti kao metoda za nabavu paketa (skidanje) u dselectu, ili s naredbenog reda kao apt-get. apt će interno modelirati cjelokupno stanje vaših instaliranih paketa i potruditi se kako bi osigurao uvijek zadovoljene zavisnosti.

Zbog povećanog broja paketa, Službena CD-ROM distribucija se mora isporučivati na dva CD-ROM-a binarnih paketa. Ako distributer doda non-free i non-US dijelove u CD set, može biti i tri binarna CD-a. Razvijena je nova dselect metoda pristupa, multi_cd, za rad s višestrukim CD-ROM-ovima. Iako postoji "zaobilaznica" za korištenje apta s višestrukim CD-ima, aptov pandan dselectove metode pristupa multi_cd je još uvijek beta program. Prema tome, dselect sa metodom pristupa multi_cd je preporučeni instalacijski alat za instaliranje s CD-a.

Debianov instalacijski sustav, koji se zove boot-floppies (iako je daleko više od samo disketa), je uravnotežen i poboljšan radi udobnosti korisnika. Dokumentacija je proširena i ispravljena; dodana je dokumentacija za nove arhitekture (ali može biti nedorečena za ne-x86 arhitekture; pomoć još uvijek potrebna).


[ Sadržaj ] [ dalje ]
Napomene izdanja za Debian GNU/Linux GNU/Linux 2.1 (Slink)
verzija 2.1.11, 28. 8. 1999.
Bob Hilliard hilliard@debian.org
Adam Di Carlo