[ natrag ] [ Sažetak ] [ Obavijest o autorskim pravima ] [ Sadržaj ] [ dalje ]

Instaliranje Debian GNU/Linuxa 2.1 za Intel x86 arhitekturu - Glava 5
Metode instaliranja Debiana


U instaliranju Debiana proći ćete nekoliko koraka, po redu:

 1. dizanje instalacijskog sustava
 2. početno konfiguriranje sustava
 3. instaliranje osnovnog sustava
 4. dizanje novoinstaliranog osnovnog sustava
 5. instaliranje ostatka sustava

Prvi korak, dizanje Debianovog instalacijskog sustava, se općenito radi pomoću Rescue diskete ili s CD-ROM-a. Prvo dizanje je ponekad najteže, ovisno o vašem hardveru. Zato je opisano u Dizanje instalacijskog sustava, Glava 6.

Jednom kada se Linux digne, pokrenut će se program dbootstrap i voditi vas kroz drugi korak, početnu konfiguraciju sustava. Taj korak podrobno opisuje Korištenje dbootstrapa za početnu konfiguraciju sustava, Glava 7.

``Debianov osnovni sustav'' je temeljni skup paketa nužnih za Debianov rad na minimalan, samostalan način. Jednom kada konfigurirate i instalirate osnovni sustav, vaš stroj će ``stajati na svojim nogama''. Debianov osnovni sustav se može instalirati sa sljedećih medija: disketa, tvrdog diska, CD-ROM-a ili NFS poslužitelja. Tu instalaciju će obaviti dbootstrap; opisana je u ``Instalacija osnovnog sustava'', Poglavlje 7.14.

Završni korak je instaliranje ostatka Debian sustava. To će uključivati aplikacije i dokumente koje koristite na svom računalu, kao što su X Window System, editori, ljuske i razvojna okružja. Ostatak Debian sustava se može instalirati s CD-ROM-a ili bilo kakvog mirrora Debian arhive (s ili bez Interneta, HTTP-om, FTP-om ili NFS-om). U ovom trenutnku, koristit ćete standardne Debianove alate za rad s paketima, kao što je dselect ili apt-get. Taj korak opisuje Instaliranje ostatka sustava, Poglavlje 7.26.

Primjetite da medij korišten za jedan korak i medij korišten za drugi korak ne moraju biti jednaki. To jest, možete se dignuti s Rescue diskete, instalirati osnovni sustav NFS-om, a zatim instalirati ostatak sustava sa CD-ROM-a. Ako sustav skidate s arhive, obično ćete se dignuti i instalirati osnovni sustav s disketa, instalirajući potpuni Debian sustav sa Interneta.

Instalacijski sustav, nužan za prva tri instalacijska koraka, se dijeli na tri dijela: Rescue disketa, Drivers disketa i Osnovni sustav. Ispod ćete naći opis raznih instalacijskih metoda, te opis datoteka koje bi mogle biti potrebne za instalaciju. Datoteke koje ćete koristiti i koraci kojima ćete pripremiti svoj instalacijski medij ovise o metodi koju izaberete za instaliranje Debiana.


5.1 Izabiranje instalacijskog medija

Najprije izaberite medij kojim ćete dignuti instalacijski sustav. Zatim izaberite metodu kojom ćete instalirati osnovni sustav.


5.1.1 Izabiranje medija početnog dizanja

Za dizanje instalacijskog sustava imate sljedeće izbore: diskete, bootable CD-ROM, ili korištenje ne-Linux boot loadera.

Dizanje s disketa je podržano na većini platforma. Ono je opisano u Dizanje s disketa, Poglavlje 5.6.1.

Dizanje s CD-ROM-a je jedan od najlakših načina instaliranja. Ako nemate sreće i kernel na CD-ROM-u ne radi, morat ćete se vratiti na neku drugu tehniku. Instalaciju s CD-ROM-a opisuje Instaliranje s CD-ROM-a, Poglavlje 5.4.

Dizanje iz postojećeg operativnog sustava je često zadovoljavajući izbor; za neke sustave to je jedina podržana metoda instalacije. Ta metoda je opisana u Instaliranje s tvrdog diska, Poglavlje 5.3.


5.1.2 Izabiranje medija instalacije Osnove

Osnovni sustav se može instalirati na sljedeće načine: s disketa, (Instaliranje Osnovnog sustava s disketa, Poglavlje 5.7.1), s CD-ROM-a (Instaliranje s CD-ROM-a, Poglavlje 5.4), s NFS poslužitelja (Instaliranje NFS-om, Poglavlje 5.5) ili lokalnog tvrdog diska (Instaliranje s tvrdog diska, Poglavlje 5.3). Izaberite metodu koja odgovara mediju kojeg imate i koja vam najviše odgovara.


5.2 Opis datoteka instalacijskog sustava

Ovo poglavlje sadrži podroban popis datoteka koje ćete naći u direktoriju disks-i386. Možda vam sve neće biti potrebne; sve ovisi o izabranom mediju dizanja i instalacije osnovnog sustava.

Većina datoteka su snimke disketa; to jest, jedna datoteka koja se može zapisati na disk kako biste dobili potrebnu disketu. Očito, te snimke zavise o veličini diskete, primjerice 1.4 MB, 1.2 MB ili 720 kB. Dostupne veličine ovise o vašoj platformi (na primjer, diskete od 720 kB su specifične za Atari). Snimke za 1.4 MB pogone u svojim imenima sadrže `14', za 1.2 MB `12', a za 720 KB `72'.

Ako ovaj dokument čitate WWW browserom na umreženom računalu, datoteke vjerojatno možete skinuti odabiranjem njihovih imena u svom WWW browseru. Ovisno o vašem browseru, možda ćete morati poduzeti posebne mjere kako bi skidali izravno u datoteku, u sirovom binarnom modu. Na primjer, u Netscapeu pri klikanju na URL morate držati tipku Shift kako biste skinuli datoteku. Datoteke se mogu skinuti preko URL-ova navedenih u ovom dokumentu, ili s ftp://ftp.debian.org/debian/dists/slink/main/disks-i386/current/, ili odgovarajućeg direktorija na bilo kojem Debian FTP mirroru.

resc1440.bin, resc1440tecra.bin, resc1200.bin -- snimke Rescue disketa
Ovo su snimke Rescue disketa. Rescue disketa se koristi za početno namještanje i u hitnim slučajevima, primjerice kada se vaš sustav iz nekog razloga neće dignuti. Zato se preporuča da snimku snimite na disketu čak i ako diskete ne koristite za instalaciju.

Ako imate 5.25 inčni disketni pogon, koristite snimku koja u imenu ima `1200'; inače koristite snimku s `1440' u imenu. Također će vam trebati root.bin, opisan dolje.

`tecra' snimke su na različitom kernelu za ljude koji imaju problema sa standardnim disketama.

drv1440.bin, drv1440tecra.bin, drv1200.bin -- snimke Driver diskete
Ovo su snimke Driver diskete. One sadrže kernel module, odnosno drivere, za svakakve vrste hardvera koje nisu potrebne pri početnom diznaju. Tokom instalacijskog procesa moći ćete izabrati drivere koji su vam potrebni.

Ako ste koristili posebnu snimku Rescue diskete, morate koristiti odgovarajuću snimku Driver diskete.

base2_1.tgz, ili base14-1.bin, base14-2.bin, base14-3.bin, base14-4.bin, base14-5.bin, base14-6.bin, base14-7.bin , ili base12-1.bin, base12-2.bin, base12-3.bin, base12-4.bin, base12-5.bin, base12-6.bin, base12-7.bin, base12-8.bin, base12-9.bin -- snimke osnovnog sustava
Ove datoteke sadrže osnovni sustav koji će se instalirati na vašu Linux particiju tokom instalacijskog postupka. To je goli minimum potreban kako biste mogli instalirati ostale pakete. Datoteka base2_1.tgz služi za instalaciju sa medija koji nisu diskete, tj. CD-ROM-a, tvrdog diska ili NFS-a.

root.bin -- Root snimka
Ova datoteka sadrži snimku privremenog datotečnog sustava koji se učitava u memoriju nakon dizanja. Koristi se za instalacije s tvrdog diska i CD-ROM-a.

Također se koristi u slučaju kada root datotečni sustav iz nekog razloga ne stane na Rescue disketu. Na primjer, ako se dižete s 5.25 disketa, trebat će vam root.bin.

lowmem.bin -- Low Memory Boot snimka
Alternativna disketa za instalaciju na strojevima s manje od 5MB memorije. O instaliranju u takvim situacijama govori Instaliranje na sustave s malo memorije, Poglavlje 5.7.

lowmemrd.bin -- snimka Low Memory Root datotečnog sustava
Alternativna snimka root datotečnog sustava za sustave s malo memorije. Konkretno, koriste ju ljudi s 5.25 inčnim pogonima jer lowmem.bin ne stane na tu veličinu.

rawrite2.exe
Ovo je DOS alat za pisanje snimke diskete na disketu. Nemojte kopirati snimke na disketu, nego koristite ovaj alat kako biste ih ``sirovo zapisali''.

loadlin.exe -- Linux boot loader
Ovaj boot loader će vam biti potreban ako instalirate s DOS particije ili CD-ROM-a. Pogledajte Instaliranje s DOS particije, Poglavlje 5.3.1.

install.bat
DOS batch datoteka za pokretanje instalacije Debiana iz DOS-a. Ova batch datoteka se koristi u instalacijama s tvrdog diska ili CD-ROM-a. Pogledajte Instaliranje s DOS particije, Poglavlje 5.3.1.

linux -- kernel image
Ovo je snimka Linux kernela za korištenje u instalacijama s tvrdog diska i CD-a. Nemojte zaboraviti da, ako ovu datoteku skidate, ovisno o browseru možda morate poduzeti posebne mjere kako biste skidali izravno u datoteku, u sirovom binarnom modu. Na primjer, u Netscapeu pri klikanju na URL morate držati tipku Shift kako biste skinuli datoteku.

install.hr.txt, install.hr.html -- Instalacijski priručnik
Datoteka koju sada čitate, u običnom ASCII i HTML formatu.

fdisk.txt cfdisk.txt
Upute za korištenje vama dostupnih programa za particioniranje.

basecont.txt
Popis sadržaja osnovnog sustava.

md5sum.txt
Popis MD5 checksumova za binarne datoteke. Ako imate program md5sum, možete provjeriti točnost svojih datoteka pokretanjem md5sum -v -c md5sum.txt.


5.3 Instaliranje s tvrdog diska

U nekim slučajevima, možda ćete se željeti dignuti iz postojećeg operativnog sustava. Također možete dignuti instalacijski sustav drugim sredstvima, a osnovni sustav instalirati s diska.


5.3.1 Instaliranje s DOS particije

Moguće je instalirati Debian s već instalirane DOS particije na istom stroju. Imate dvije mogućnosti: ili pokušajte instalaciju bez disketa, ili dignite Rescue disketu, a osnovni sustav instalirajte s lokalnog diska.

Za dizanje bez disketa slijedite ove upute:

 1. Uzmite sljedeće datoteke s obljižnjeg Debian FTP mirrora i stavite ih u direktorij na svojoj DOS particiji: resc1440.bin, drv1440.bin, base2_1.tgz, root.bin, linux, install.bat i loadlin.exe.
 2. Dignite DOS (ne Windowse) bez učitavanja bilo kakvih drivera. Za to je potrebno pritisnuti F8 u pravom trenutku.
 3. Pokrenite install.bat iz tog direktorija u DOS-u.
 4. Preskočite sve do Dizanje instalacijskog sustava, Glava 6.

Ako se želite dignuti s disketa, ali osnovu instalirati s DOS particije, jednostavno skinite i pripremite Rescue disketu i Driver disketu kako je opisano u Pripremanje disketa iz snimki disketa, Poglavlje 5.8. Skinite base2_1.tgz i smjestite tu datoteku negdje na DOS particiji.


5.3.2 Instaliranje s Linux particije

Debian možete instalirati sa ext2fs ili Minix particije. Na primjer, ta tehnika instalacije odgovara slučaju kada potpuno uklanjate svoj sadašnji Linux sustav s Debianom.

Primjetite da particija sa koje instalirate ne smije biti ona na koju instalirate Debian (dakle, /, /usr, /lib, i sve to).

Za instalaciju s postojeće Linux particije slijedite ove upute.

 1. Uzmite sljedeće datoteke i smjestite ih u direktorij na svojoj Linux particiji. Koristite najveće dostupne datoteke za svoju arhitekturu:
 2. Kada instalirate s particije, možete koristiti bilo koju radeću metodu dizanja. Nadalje se pretpostavlja dizanje s disketa; no, može se koristiti bilo koji način dizanja.
 3. Pripremite Rescue disketu kako je objašnjeno u Pripremanje disketa iz snimki disketa, Poglavlje 5.8. Primjetite da vam Driver disketa nije potrebna.
 4. Ubacite Rescue disketu u svoj disketni pogon i dignite računalo.
 5. Nastavite čitati od Dizanje instalacijskog sustava, Glava 6.


5.4 Instaliranje s CD-ROM-a

Ako imate CD koji je bootable, a vaša arhitektura i sustav podržavaju dizanje s CD-ROM-a, diskete vam uopće nisu potrebne. Podesite svoj hardver kako je objašnjeno u Odabir uređaja za dizanje, Poglavlje 3.3.2. Ubacite CD-ROM i dignite računalo. Ako imate sustav koji zahtijeva ``tecra'' snimke, umjesto prvog ubacite drugi CD-ROM i dignite računalo. Sada možete nastaviti čitati od Dizanje instalacijskog sustava, Glava 6.

Ako vaš hardver ne podržava bootable CD-ROM-ove, dignite DOS i pokrenite datoteku boot.bat koja se nalazi u direktoriju \boot na vašem CD-u. Zatim preskočite do Korištenje dbootstrapa za početnu konfiguraciju sustava, Glava 7.

Osnovni Debian sustav možete instalirati s CD-ROM-a čak i ako se s njega ne možete dignuti. Jednostavno se dignite nekom drugom instalacijskom tehnikom; kada dođe vrijeme instalacije osnovnog sustava i dodatnih paketa, samo instalacijskom sustavu pokažite svoj CD-ROM pogon, kako je opisano u ``Instalacija osnovnog sustava'', Poglavlje 7.14.


5.5 Instaliranje NFS-om

Zbog prirode ove metode instaliranja, NFS-om se može instalirati samo osnovni sustav. Rescue disketa i Driver disketa moraju biti dostupne lokalno jednom od navedenih metoda. Za instaliranje osnovnog sustava NFS-om, morat ćete proći kroz običnu instalaciju kako je objašnjeno u Korištenje dbootstrapa za početnu konfiguraciju sustava, Glava 7. Nemojte zaboraviti uključiti modul (driver) za svoju Ethernet karticu i modul NFS datotečnog sustava.

Kada vas dbootstrap upita gdje se osnovni sustav nalazi (``Instalacija osnovnog sustava'', Poglavlje 7.14), odaberite NFS i slijedite upute.


5.6 Instaliranje s disketa

Instaliranje s disketa, ako je podržano na vašem sustavu, je lijepa rezervna mogućnost, iako općenito nije najpovoljniji ni najbrži način instaliranja. S disketa možete instalirati u različitim stupnjevima, koji su opisani dolje.


5.6.1 Dizanje s disketa

Kako biste se digli s disketa, jednostavno skinite snimku Rescue diskete i Driver diskete. U nekim slučajevima možda ćete se morati odlučiti za inačicu snimki, kako je objašnjeno u Opis datoteka instalacijskog sustava, Poglavlje 5.2. Informacije u tom poglavlju trebale bi vam pomoći u izabiranju snimki. Zapišite ih na diskete kako je opisano u Pripremanje disketa iz snimki disketa, Poglavlje 5.8.

Ako je potrebno, također možete promijeniti Rescue disketu; pogledajte Zamjenjivanje kernela na Rescue disketi, Poglavlje 9.4.


5.7 Instaliranje na sustave s malo memorije

Ako vaš sustav ima manje od 5MB memorije, morat ćete se dignuti sa posebne diskete, lowmem.bin. Trebat će vam ukupno tri diskete:

Snimite odgovarajuće snimke na diskete kako je opisano u Pripremanje disketa iz snimki disketa, Poglavlje 5.8. Ako imate samo 5.25 inčni disketni pogon, umjesto Boot diskete koristite Low Memory Root disketu, lowmemrd.bin. Dignite se s Rescue diskete i ubacite Low Memory Root disketu kada budete upitani za root disketu.

Inače ćete se najprije dignuti s Low Memory Boot diskete, pa stavite tu disketu u svoj primarni disketni pogon i dignite sustav. Ako bude potrebno, preskočite na Dizanje instalacijskog sustava, Glava 6 za pomoć u dizanju sustava. Jednom kada se kernel digne, trebali biste automatski biti pitani za posebne predinstalacijske korake, kako je opisano u Dizanje sustava s malo memorije, Poglavlje 6.3.


5.7.1 Instaliranje Osnovnog sustava s disketa

NAPOMENA: Ovo nije preporučeni način instaliranja Debiana, jer su diskete općenito najnepouzdanija vrsta medija. Ovo se preporuča jedino ako nemate dodatnih, već postojećih datotečnih sustava na nijednom tvrdom disku na svom sustavu.

Završite ove korake:

 1. Nabavite ove snimke disketa (te datoteke su podrobnije opisane u Opis datoteka instalacijskog sustava, Poglavlje 5.2):
 2. Uzmite dovoljno disketa za zapisivanje svih potrebnih snimki.
 3. Pripremite diskete kako je objašnjeno u Pripremanje disketa iz snimki disketa, Poglavlje 5.8.
 4. Ubacite Rescue disketu u disketni pogon i ponovo dignite računalo.
 5. Nastavite čitati od Dizanje instalacijskog sustava, Glava 6.


5.8 Pripremanje disketa iz snimki disketa

Snimke disketa su datoteke sa cijelim sadržajem diskete u sirovom obliku. Snimke disketa, kao što je resc1440.bin, se ne mogu jednostavno kopirati na diskete. Koristi se poseban program koji snimke zapisuje na disketu u sirovom načinu. To je potrebno jer su te snimke sirovi podaci s diskete; nužno je sektorski kopirati podatke iz datoteke na disketu.

Postoje različiti načini pripremanja disketa iz snimki, ovisno o vašoj platformi. Ovo poglavlje opisuje stvaranje pripremanje disketa iz snimki na raznim platformama.

Bez obzira kojom ste metodom stvorili svoje diskete, nemojte zaboraviti pomaknuti zaštitu na disketama nakon snimanja, kako biste ih zaštitili od nenamjernog oštećivanja.


5.8.1 Zapisivanje snimki s Linux ili Unix sustava

Za zapisivanje datoteka snimki disketa na diskete vjerojatno će vam trebati root pristup sustavu. Stavite ispravnu, praznu disketu u disketni pogon. Zatim zadajte naredbu

   dd if=datoteka of=/dev/fd0 bs=512 conv=sync ; sync

gdje je datoteka jedna od datoteka snimki. /dev/fd0 je uobičajeno ime za disketni uređaj, no može biti različito na vašoj radnoj stanici (na Solarisu je /dev/fd/0). Naredba bi vas mogla vratiti u ljusku prije nego Unix završi sa snimanjem diskete, pa pogledajte na žaruljicu na disketnom pogonu i uvjerite se da se ugasila te da je uređaj prestao raditi prije nego izvadite disketu. Na nekim sustavima ćete morati pokrenuti naredbu koja disketu izbacuje iz pogona (na Solarisu koristite eject -- pogledajte man stranicu).

Neki sustavi automatski pokušavaju montirati disketu kada ju se stavi u pogon. Možda ćete morati isključiti tu mogućnost prije nego vam radna stanica dopusti pisanje u sirovom načinu. Nažalost, to ovisi o vašem operativnom sustavu. Na Solarisu provjerite je li vold ugašen. Na drugim sustavima pitajte svog administratora.


5.8.2 Zapisivanje snimki iz DOS-a, Windowsa ili OS/2

U direktoriju u kojem se nalaze snimke disketa naći ćete program rawrite2.exe. Također postoji datoteka rawrite2.txt sa uputama korištenja rawrite2.

Kako biste zapisali snimke na diskete, prvo provjerite jeste li digli DOS. Izvješteni smo o mnogim problemima pri pokušavanju korištenja rawrite2 iz DOS ljuske unutar Windowsa. Čuli smo kako dvostruki klik na rawrite2 unutar Windows Explorera također ne radi. Ako ne znate kako dignuti DOS, samo pritisnite F8 tokom dizanja.

Jednom kada uđete u čisti DOS, zadajte naredbu

   rawrite2 -f datoteka -d pogon

gdje je datoteka jedna od disketnih snimki, a pogon ili `a:' ili `b:', ovisno o pogonu na koji snimate.


5.8.3 Pouzdanost disketa

Čini se kako je najveći problem ljudima koji po prvi put instaliraju Debian pouzdanost disketa.

Rescue disketa ima najviše problema jer ju čita izravno hardver, prije dizanja Linuxa. Hardver često ne čita pouzdano kao Linuxov disketni driver, pa može jednostavno stati bez ispisa poruke o grešci ako pročita netočne podatke. Također može biti grešaka na Driver disketi i disketama osnovnog sustava; većina će ih se pokazati lavinom poruka o I/O greškama.

Ako instalacija uporno zaglavljuje na određenoj disketi, prva stvar koju biste trebali učiniti je ponovo skinuti snimku diskete i zapisati ju na drugu disketu. Obično reformatiranje stare diskete možda neće biti dovoljno, čak i ako se čini da je disketa reformatirana i snimljena bez grešaka. Ponekad je korisno pokušati snimiti disketu na drugom sustavu.

Jedan korisnik kaže kako je snimke morao tri puta zapisivati na diskete kako bi proradile, a onda je sa trećom disketom sve bilo u redu.

Drugi korisnici javljaju kako jednostavno ponovno dizanje nekoliko puta s istom disketom u disketnom pogonu može dovesti do uspješnog dizanja. Sve je to zbog loše napravljenih hardverskih ili firmware disketnih drivera.


[ natrag ] [ Sažetak ] [ Obavijest o autorskim pravima ] [ Sadržaj ] [ dalje ]
Instaliranje Debian GNU/Linuxa 2.1 za Intel x86 arhitekturu
verzija 2.1.11, 28. 8. 1999.
Bruce Perens
Sven Rudolph
Igor Grobman
James Treacy
Adam Di Carlo