[ edellinen ] [ Tiivistelmä ] [ Tekijänoikeuksista ] [ Sisällys ] [ seuraava ]

Debian GNU/Linux 2.1 asennusohje Intel x86 - Luku 3
Ennen kuin aloitat


3.1 Varmuuskopio

Ennen kuin aloitat, olethan varmasti kopioinut talteen jokaisen tiedoston laitteistostasi. Asennusohjelma saattaa hävittää kaiken tiedon kiintolevyltä! Asennuksessa käytettävät ohjelmat ovat sangen luotettavia ja useimpia on käytetty vuosien ajan; tästä huolimatta virheliike saattaa tulla kalliiksi. Vaikka varmuuskopio onkin olemassa, kannattaa olla varovainen ja harkita mitä tekee. Kahden minuutin harkinta voi säästää tuntikausien turhan työn.

Vaikka asentaisitkin monikäynnistysjärjestelmää (multi-boot), etsi käsille kaikkien laitteistoon asennettujen käyttöjärjestelmien taltiot (CD tms. jolta käyttöjärjestelmä asennetaan). Erityisesti jos muutat käynnistyslevyn osioita, saatat joutua asentamaan käyttöjärjestelmän alkulatausohjelman (boot loader) tai joissain tapauksissa (t.s Macintosh), koko käyttöjärjestelmän.


3.2 Nämä tiedot tarvitaan

Tämä ohjeen lisäksi tarvitaan cfdisk manuaalisivu, fdisk manuaalisivu, dselect Tutorial ja Linux Hardware Compatibility HOWTO.

Mikäli tietokone on kytketty paikallisverkkoon kiinteästi (t.s. Ethernet tai vastaava -- ei PPP yhteys), on verkon vastuuhenkilöltä kysyttävä seuraavat tiedot:

Mikäli tietokoneesi ainoa verkkoyhteys on sarjaväylän kautta PPP:tä tai vastaavaa soittoyhteyttä käyttäen, et varmaankaan asenna peruskokoonpanoa verkosta. Tällöin verkkoasetuksista ei tarvitse välittää ennen kuin käyttöjärjestelmän asennus on valmis. Katso kohtaa PPP:n käyttöönotto, Kohta 7.25 PPP:n asetuksista Debianissa.


3.3 Ennen asennusta tehtävät laitteiston ja käyttöjärjestelmän asetukset

Joskus laitteistosi nippeleitä pitää hieman väännellä ennen asennusta. x86 -koneet ovat erityisen ikäviä tässä suhteessa; muiden arkkitehtuurien asennusta edeltävät asetukset ovat huomattavasti yksinkertaisempia.

Tämä osa käy läpi asennusta edeltävät laitteiston säädöt, jos niitä on, jotka on tehtävä ennen kuin Debian asennetaan. Yleensä tämä tarkoittaa "kovo" -asetusten tarkistamista ja mahdollisesti muuttamista. "Kovo" eli "Firmware" on laitteiston sulautettu ohjelmisto, sen tärkein tehtävä on huolehtia kylmäkäynnistyksestä (sen jälkeen kun laitteisto on käynnistetty virtakytkimestä).


3.3.1 BIOS-asetusten muuttaminen

BIOS toteuttaa perustoiminaalisuuden kylmäkäynnistykseen. Sen avulla käyttöjärjestelmä pääsee käyttämään laitetason toimintoja. Tietokoneessasi todennäköisesti on BIOS-asetusvalikko, jonka avulla BIOS-asetukset tehdään. Ennen asennusta on tarkistettava BIOS-asetusten olevan oikein; jos näin ei tehdä voi seurauksena olla laitteiston kaatuminen silloin tällöin tai Debian-asennuksen epäonnistuminen.

Loput tästä osasta on napattu PC Hardware FAQ:sta, vastauksena kysymykseen "How do I enter the CMOS configuration menu?" eli "Miten pääsen CMOS asetusvalikkkoon?". Miten BIOS:n (eli "CMOS":n) asetusvalikkoon päästään riippuu BIOS-ohjelmiston tekijästä:

[From: burnesa@cat.com (Shaun Burnet)]

AMI BIOS
Del key during the POST (power on self test)

Award BIOS
Ctrl-Alt-Esc, or Del key during the POST

DTK BIOS
Esc key during the POST

IBM PS/2 BIOS
Ctrl-Alt-Ins after Ctrl-Alt-Del

Phoenix BIOS
Ctrl-Alt-Esc or Ctrl-Alt-S

[From: mike@pencom.com (Mike Heath)] Some 286 machines don't have a CMOS configuration menu in the BIOS. They require a software CMOS setup program. If you don't have the Installation and/or Diagnostics diskette for your machine, you can try using a shareware/freeware program. Try looking in ftp://oak.oakland.edu/SimTel/msdos/at or ftp://ftp.uu.net/systems/msdos/simtel/at.


3.3.2 Käynnistyslaitteen valinta

Monissa BIOS-asetusvalikoissa on mahdollista valita laite jolta järjestelmän käynnistys tapahtuu. Tee tämä asetus siten, että käynnistyskelpoista käyttöjärjestelmää etsitään A::lta (ensimmäinen levykeasema), sitten ensimmäisestä CD-ROM -asemasta (se näkyy ehkä D: tai E: -asemana) ja sitten C: -asemasta (ensimmäinen kiintolevy). Tällä asetuksella voit tehdä käynnistyksen joko levykkeeltä tai CD:ltä, jotka ovat kaksi tavallisinta käynnistystaltiota Debianin asennukseen.

Mikäli tietokoneesi ei osaa tehdä käynnistystä suoraan CD:ltä, tai et vaan saa sitä toimimaan, älä masennu: voit käynnistää asennusohjelman E:\install\boot.bat:llä DOSista (korvaa E: sillä levyasemakirjaimella joka DOSissa on CD-asema). Katso Asennus rompulta, Kohta 5.5:sta tarkempia ohjeita.

Kannattaa huomata, että mikäli asennat FAT (DOS) levyosiosta, et tarvitse levykkeitä lainkaan. Katso Asennus DOS-levyosiosta, Kohta 5.4.1:sta edempänä lisäohjeita tämän asennustavan käyttöön.


3.3.3 Extended ja Expanded muisti

Mikäli tietokoneessasi on sekä extended että expanded muistia, tee asetukset niin että extended muistia on mahdollisimman paljon ja expanded muistia mahdollisimman vähän. Linux tarvitsee extended muistia eikä voi käyttää expanded muistia.


3.3.4 Virusten torjunta

Mikäli koneesi BIOS:ssa on virusten torjuntaan tarkoitettuja toimintoja, ota ne pois päältä. Mikäli koneessa on virusten torjuntaan tarkoitettu lisälaitekortti tai muita erikoislaitteita, varmistu että se on kytketty pois päältä tai kokonaan poistettu koneesta kun ajat GNU/Linuxia. Nämä laitteet eivät ole yhteensopivia GNU/Linuxin kanssa; sitäpaitsi Linuxissa virukset ovat lähes tuntemattomia koska tiedostojärjestelmässä on suojauksia ja käyttöjärjestelmän ytimen muisti on suojattu. [4]


3.3.5 Varjomuisti (Shadow RAM)

Koneen emolevyllä saattaa olla mahdollisuus käyttää varjomuistia:ia (Shadow RAM) eli BIOS:n välimuistia. Asetuksina on "Video BIOS Shadow", "C800-CBFF Shadow" jne. Ota pois päältä (Disable) kaikki shadow RAM. Shadow RAM:ia käytetään nopeuttamaan emolevyn lukumuistin (ROM) ja eräiden oheislaitekorttien lukumuistin käyttöä. Linux ei käytä näitä lukumuisteja käynnistyttyään koska Linuxilla on oma nopeampi 32-bittinen ohjelmisto lukumuisteissa olevien 16-bittisten tilalle. Varjomuistin ottaminen pois päältä voi vapauttaa osan siitä ohjelmille käytettäväksi tavallisena muistina. Jos varjomuisti jätetään päälle, se saattaa haitata oheislaitteiden käyttöä Linuxissa.


3.3.6 Sähkönsäästötoiminnot, Advanced Power Management

Mikäli koneen emolevyllä on sähkönsäästötoimintoja (Advanced Power Management, APM), tee asetukset siten että sähkönsäästötoimintoja kontrolloi APM. Ota pois päältä doze, standby, suspend, nap ja sleep toimintatilat (mode), ota pois päältä myös kiintolevyn sammutuksen ajastin. Linux voi huolehtia näiden toimintatilojen hallinnasta, ja voi tehdä virransäästön hallinnan paremmin kuin BIOS. Asennuslevykkeillä oleva käyttöjärjestelmän ydin ei kuitenkaan käytä APM:ää, koska olemme kuulleet eräästä läppäristä joka kaatuu kun Linuxin APM-laiteajuri konfiguroidaan. Kun olet asentanut Linuxin, voit kääntää räätälöidyn version Linuxin ytimestä (kernel); katso ohjeita Uuden ytimen kääntäminen, Kohta 8.4.


3.3.7 Turbonappula

Monissa koneissa on turbonappula jolla säädetään prosessorin (CPU:n) nopeutta. Mikäli koneesi BIOS antaa ottaa pois päältä ohjelmallisen turbon säätelyn, (eli software control of CPU speed) tee niin ja lukitse järjestelmä suurimpaan nopeuteen. Olemme saaneet yhden ilmoituksen järjestelmästä, jossa Linux tunnistaessaan oheislaitteita (auto-probing) saattaa vahingossa ohjelmallisesti muuttaa turbon asetusta.


3.3.8 Prosessorin ylikellotus

Monet ovat yrittäneet 90MHz:n prosessorin käyttämistä 100MHz:lla jne. Joskus se toimii, mutta on herkkä lämpötilalle ja muille seikoille ja saattaa itse asiassa vahingoittaa konettasi. Eräs tämän asennusohjeen kirjoittajista ylikellotti konettaan vuoden verran, ja sitten kone alkoi odottamatta keskeyttämään gcc-ohjelman käyttöjärjestelmän ydintä käännettäessä. Kun prosessorin kellotaajuus säädettiin takaisin sen oikeaan arvoon, ongelma katosi.


3.3.9 Huonot muistipiirit

gcc-kääntäjä on usein ensimmäinen ohjelma joka kaatuu huonosti toimivan muistipiirin (tai muiden satunnaisesti tietoa muuttavien laiteongelmien) vuoksi, koska se rakentaa suuria tietorakenteita joita läpikäydään toistuvasti. Virhe näissä tietorakenteissa saa sen suorittamaan kelvottoman konekäskyn tai viittaamaan kelvottomaan muistiosoitteeseen (tuottaa virheellisen konekäskyn tai väärän muistiviitteen). Tämän oireena on gcc joka kaatuu "unexpected signal" -virheeseen.

Parhaat emolevyt tukevat pariteettimuistia ja pystyvät ilmoittamaan yhden bitin virheen keskusmuistissa. Harmillittavasti ei ole keinoa korjata virhe, joten laitteisto yleensä kaatuu heti ilmoitettuaan huonosti toimivasta keskusmuistista. On kuitenkin parempi saada ilmoitus muistivirheestä kuin virheitä muistissa olevaan tietoon. Niinpä parhaissa tietokoneissa onkin emolevy joka tukee pariteettimuistia ja oikeita pariteettimuistipiirejä; katso Mukamas tai "näennäis" pariteettimuisti, Kohta 2.5.3.

Mikäli koneessasi on oikeita pariteettimuisteja ja emolevysi tukee niitä, varmistu että BIOS-asetukset jotka saavat emolevyn tekemään keskeytyksen muistivirheistä ovat päällä.


3.3.10 Cyrix-prosessorit ja levykeaseman virheet

Useat Cyrix-prosessorien käyttäjät ovat joutuneet ottamaan koneestaan välimuistin pois päältä asennuksen ajaksi, koska muuten tulee levykevirheitä. Mikäli joudut tekemään näin, varmistu että asetat välimuistin taas päälle asennuksen jälkeen, koska kone toimii paljon hitaammin mikäli välimuisti ei ole päällä.

Emme pidä tätä välttämättä Cyrix-prosessorin vikana. Kyseessä voi olla jotain jonka Linux voi kiertää. Jatkamme vian tutkimista. Uteliaille ja tekniikasta kiinnostuneille: epäilemme välimuistin olevan määrittelemättömässä tilassa kun on vaihdettu 16-bittisestä 32-bittiseen toimintatilaan.


3.3.11 Sekalaisia varottavia BIOS-asetuksia

Mikäli koneessasi on asetus "15-16 MB Memory Hole" tai vastaavaa, ota se pois päältä (disable). Linux olettaa löytävänsä muistia tuosta kohtaa jos keskusmuistia on niin paljon.

Olemme saaneet ilmoituksen Intel Endeavor -emolevystä jossa on asetus "LFB" or "Linear Frame Buffer". Tällä on kaksi vaihtoehtoa: "Disabled" ja "1 Megabyte". Aseta se arvoon "1 Megabyte". Mikäli se oli asennossa "Disabled", asennuslevykettä ei luettu oikein, ja järjestelmä kaatui lopulta. Tätä kirjoitettaessa emme ymmärrä missä mennään tämän nimenomaisen laitteen tapauksessa -- se vain toimi tuolla asetuksella eikä toiminut ilman sitä.


3.3.12 Varottavia oheislaitteiden asetuksia

BIOS-asetusten lisäksi voit joutua muuttamaan joitakin asetuksia suoraan oheislaitekorteilla. Joillakin korteilla on asetusvalikko, toisilla taas siltauksia (jumper), eli irtokytkimiä joilla yhdistetään johtimia. Tämä asennusohje ei voi tarjota täydellistä tietoa kaikista oheislaitteista; mutta toivoo tarjoavansa hyödyllisiä vinkkejä.

Mikäli korttilla on "mapped memory" eli se välittää tietoa keskusmuistissa olevan varatun muistialueen kautta, tämä muistialue pitäisi olla välillä 0xA0000 -- 0xFFFFF (640K:sta yhtä tavua vaille 1 Megatavuun) tai osoitteessa joka on ainakin yksi megatavu enemmän kuin koneessa olevan keskusmuistin kokonaismäärä.


[ edellinen ] [ Tiivistelmä ] [ Tekijänoikeuksista ] [ Sisällys ] [ seuraava ]
Debian GNU/Linux 2.1 asennusohje Intel x86
version 2.1.11, 28 August, 1999
Bruce Perens
Sven Rudolph
Igor Grobman
James Treacy
Adam Di Carlo
Suomentanut Tapio Lehtonen tapio.lehtonen@iki.fi
Suomentanut Antti-Juhani Kaijanaho ajk@debian.org