[ natrag ] [ Sadržaj ] [ dalje ]

dselect Dokumentacija za početnike - Glava 2
Nakon što se dselect pokrene


Kada uđete u dselect, ponudit će vam se ovi izbori:

   Debian Linux `dselect' package handling frontend.
   
   0. [A]ccess Choose the access method to use. 
   1. [U]pdate Update list of available packages, if possible. 
   2  [S]elect Request which packages you want on your system.
   3. [I]nstall Install and upgrade wanted packages. 
   4. [C]onfig Configure any packages that are unconfigured. 
   5. [R]emove Remove unwanted software.
   6. [Q]uit  Quit dselect.

Pogledajmo ih pobliže jednog po jednog.


2.1 ``Access''

U ovom zaslonu određujete pristup:

   dselect - list of access methods
    Abbrev.    Description
    cdrom     Install from a CD-ROM.
   * multi_cd    Install from a CD-ROM set.
    nfs      Install from an NFS server (not yet mounted).
    multi_nfs   Install from an NFS server (using the CD-ROM set) (not yet mounted).
    harddisk    Install from a hard disk partition (not yet mounted).
    mounted    Install from a filesystem which is already mounted.
    multi_mount  Install from a mounted partition with changing contents.
    floppy     Install from a pile of floppy disks.
    apt      APT Acquisition [file,http,ftp]

Ovdje ćemo dselectu objasniti gdje se naši paketi nalaze. Zanemarite poredak u kojemu su metode navedene. Vrlo je važno da za instalaciju odaberete pravu metodu. Možda ćete vidjeti još nekoliko metoda, ili neke nećete vidjeti, ili će popis biti drukčije poredan; jednostavno ne brinite o tome. Sljedeći popis opisuje razne metode.

multi_cd
Prilično velika i moćna, ova složena metoda je preporučeni način instaliranja novije verzije Debiana sa višestrukih binarnih CD-a. Svaki od tih CD-a bi trebao sadržavati informacije o paketima smještenima na njemu i na svim prethodnim CD-ima (u datoteci Packages.cd). Kada prvi put odaberete ovu metodu, provjerite da CD-ROM koji ćete koristiti nije montiran. Stavite zadnji binarni CD iz seta u pogon i odgovorite na postavljena pitanja:

Kada jednom obnovite popis dostupnih paketa i odaberete koje ćete instalirati, multi-cd metoda odstupa od uobičajene procedure. Morat ćete pokrenuti korak ``Install'' za svaki od CD-a. Nažalost, zbog ograničenja dselecta, neće vas moći pitati za novi disk nakon svake faze; sa svakim diskom treba ovako postupiti:

Može biti potrebno pokrenuti instalacijski korak više puta kako bi se udovoljilo poretku instalacije paketa -- neki paketi instalirani rano mogu zahtijevati kasnije pakete prije nego se ispravno konfiguriraju.

Pokretanje koraka ``Configure'' se preporuča kako bi se riješili problemi s paketima koji su možda završili u takvom stanju.

multi_nfs, multi_mount
Ove su vrlo slične gorenavedenoj multi-cd metodi, uz varijacije na temu što se tiče kopiranja s mijenjanjem medija, primjerice ako instalirate s multi-cd seta izvezenog NFS-om s CD-ROM pogona drugog stroja.

apt
Jedna od najboljih opcija za instalaciju s lokalnog mirrora Debian arhive ili preko mreže. Ova metoda koristi ``apt'', sustav za potpunu analizu zavisnosti i poretka, pa će najvjerojatnije pakete instalirati u optimalnom poretku.

Podešavanje ove metode je jednostavno; možete odabrati bilo koji broj različitih lokacija, miješajući i nadopunjavajući file: URL-ove (lokalni diskovi ili diskovi montirani NFS-om), http: URL-ove i ftp: URL-ove. Međutim, obratite pažnju na to da HTTP i FTP opcije ne podržavaju proxye s lokalnom autentifikacijom.

Ako imate proxy poslužitelj za http ili ftp (ili oboje), svakako postavite varijablu okružja http_proxy odnosno ftp_proxy. Postavite ih iz ljuske prije pokretanja dselecta, tj.:

   # export http_proxy=http://gateway:3128/
   # dselect

floppy
Udovoljava ljudima bez CD-ROM-a ili mrežnog pristupa. Ne preporuča se kao način instaliranja ako koristite diskete tradicionalne veličine, ali će možda raditi bolje na LS/120 ili Zip pogonima. Odredite lokaciju svog disketnog pogona, a zatim ubacujte diskete. Prva bi trebala sadržavati Packages datoteku. Ova metoda je spora i može biti nepouzdana zbog grešaka na mediju.

nfs
NEPREPORUČENA METODA -- umjesto nje koristite apt ili multi_nfs. Isprobajte samo ako sve ostalo ne uspije.

Ovo je jednostavna instalacijska metoda, s jednostavnim zahtjevima: dajte joj adresu NFS poslužitelja, lokaciju Debian distribucije na njemu i (možda) Packages datoteke/a. Zatim će dselect po redu instalirati razne odjeljke sa poslužitelja. Sporo, ali jednostavno; ne koristi pravilan poredak, pa ćete kroz korak ``Configure'' morati proći mnogo puta. Očito prikladna samo za instalaciju zasnovanu na NFS-u.

harddisk
NEPREPORUČENA METODA -- umjesto nje koristite apt ili multi_mount. Isprobajte samo ako sve ostalo ne uspije.

Navedite blok uređaj particije tvrdog diska, te, kao i obično, lokacije Debian datoteka na toj particiji. Spora i jednostavna. Ne koristi pravilan poredak, pa ćete kroz korak ``Configure'' morati proći mnogo puta. Ne preporuča se jer metoda ``apt'' podržava sve te mogućnosti, a uz to i pravilan poredak.

mounted
NEPREPORUČENA METODA -- umjesto nje koristite apt ili multi_mount. Isprobajte samo ako sve ostalo ne uspije.

Jednostavno navedite lokaciju/e Debian datoteka na svom datotečnom sustavu. Možda najjednostavnija metoda, ali spora. Ne koristi pravilan poredak, pa ćete kroz korak ``Configure'' morati proći mnogo puta.

cdrom
NEPREPORUČENA METODA -- umjesto nje koristite multi_cd. Ova metoda jednostavno ne radi s novijim Debianovim CD-ima.

Napravljena za instalacije s jednog CD-a, ova jednostavna metoda će vas pitati za lokaciju vašeg CD-ROM pogona, lokaciju Debian distribucije na tom disku i zatim (ako je potrebno) lokaciju/e Packages datoteke/a na disku. Jednostavna, ali prilično spora. Ne koristi pravilan poredak, pa ćete kroz korak ``Configure'' morati proći mnogo puta. Ne preporuča se jer podrazumijeva da je distribucija na jednom CD-ROM-u, što više nije istina. Umjesto nje koristite metodu ``multi_cd''.

Ako naiđete na bilo kakve probleme -- možda Linux ne vidi vaš CD-ROM, vaše NFS montiranje ne radi, ili ste zaboravili na kojoj se particiji nalaze paketi -- imate nekoliko mogućnosti:

Nakon što izaberete metodu pristupa, dselect će vas pitati za točnu lokaciju paketa. Ako ju ne upišete točno prvi put, pritisnite Control-C i vratite se na korak ``Access''.

Kada završite, bit ćete vraćeni u glavni zaslon.


2.2 ``Update''

dselect će pročitati Packages ili Packages.gz datoteke iz arhive i stvoriti bazu podataka o svim dostupnim paketima na vašem sustavu. Prijenos i obrada datoteka može potrajati.


2.3 ``Select''

Držite se -- sve se zbiva ovdje. Cilj vježbe je odabrati baš one pakete koje želite instalirati.

Pritisnite Enter. Ako imate spor stroj, budite svjesni da će se zaslon isprazniti i možda ostati prazan do 15 sekundi, pa nemojte odmah početi mlatiti po tipkama.

Prva stvar koju ćete vidjeti je prva stranica Help datoteke. Do ove pomoći možete doći pritiskom na ? u bilo kojem dijelu koraka ``Select'', a sljedeće stranice možete vidjeti pritiskom na tipku . (točka).

Prije nego se udubite, obratite pažnju na ove napomene:

Pogledajmo prva dva reda ``Select'' zaslona.

   dselect - main package listing (avail., priority)     mark:+/=/- verbose:v help:?
   EIOM Pri Section Package   Inst.ver  Avail.ver  Description

Ovo zaglavlje nas podsjeća na neke posebne tipke:

+
Odabire paket za instalaciju.

=
Paket stavlja na čekanje -- korisno za potrgane pakete. Možete reinstalirati stariju verziju i staviti ju na čekanje dok očekujete pojavljivanje novije verzije.

- Uklanja paket.

_
Uklanja paket i njegove konfiguracijske datoteke.

i,I
Mijenja/prolazi kroz prikaze informacija.

o,O
Prolazi kroz opcije razvrstavanja.

v,V
Isključuje/uključuje rječitost. Ovu tipku možete koristiti za otkrivanje značenja slova EIOM u drugom redu, ali, bez obzira na to, tu ću navesti sažetak. (Obratite pažnju na prilično različito djelovanje velikih i malih slova.)
   Zastavica  Značenje       Moguće vrijednosti
   E      Greška        razmak, R, I
   I      Instalirano stanje  razmak, *, -, U, C, I 
   O      Stara oznaka     *, -, =, _, n
   M      Oznaka        *, -, =, _, n

Radije nego da sve to objašnjavam ovdje, upućujem vas na Help zaslone gdje je sve pokazano. Ipak, jedan primjer.

Ušli ste u dselect i vidite ovakav red:

   EIOM Pri Section Package  Description 
    ** Opt misc   loadlin  a loader (running under DOS) for LINUX kernel

To govori kako je loadlin odabran kad ste zadnji put pokrenuli dselect, te da je još uvijek odabran, ali nije instaliran. Zašto ne? Odgovor mora biti da paket loadlin fizički nije dostupan. Nedostaje vašoj arhivi.

Informacije pomoću kojih dselect instalira sve potrebne pakete su zakopane u samim paketima. Ništa na ovom svijetu nije savršeno i ponekad se dogodi da zavisnosti ugrađene u paketima nisu točne, uz posljedicu da dselect jednostavno ne može riješiti situaciju. Korisnik može zadobiti kontrolu naredbama Q i X, dostupnima u zaslonu ``Select''.

Q
Prisiljava dselect da zanemari ugrađene zavisnosti i učini ono što ste odredili. Dakako, ishod je na vašu odgovornost.

X
Koristite X ako se potpuno izgubite. To vraća stvari u prethodno stanje i izlazi.

Tipke koje vam pomažu da se ne izgubite (!) su R, U i D.

R
Otkazuje sve odabire na trenutnoj razini. Ne utječe na odabire iz prethodne razine.

U
Ako je dselect predložio promjene, a vi ste učinili daljnje promjene, U će vratiti odabir dselecta.

D
Uklanja odabire dselecta ostavljajući samo vaše odabire.

Slijedi primjer. Paket boot-floppies (znam, nije primjer za početnike, ali izabran je jer ima puno zavisnosti) zavisi o ovim paketima:

Osoba koja održava boot-floppies također misli da bi trebalo instalirati sljedeće pakete. No oni nisu nužni:

Dakle, kada odaberem boot-floppies, dobijem ovaj zaslon:

   dselect - recursive package listing mark:       +/=/- verbose:v help:?
   EIOM Pri Section Package Description
   
   dselect - recursive package listing             mark:+/=/- verbose:v help:?
   EIOM Pri Section Package   Description
    ** Opt admin  boot-floppie Scripts to create the Debian installation floppy set.  
    _* Opt devel  newt0.25-dev Developer's toolkit for newt windowing library
    _* Opt devel  slang1-dev  The S-Lang programming library, development version.
    _* Opt devel  slang1-pic  The S-Lang programming library, shared library subset ki

(Mogu se pojaviti ili izostati i drugi paketi, ovisno o tome što se već nalazi na vašem sustavu.) Primijetit ćete da su svi zahtijevani paketi već odabrani za mene.

Tipka R stvari vraća u početno stanje.

   dselect - recursive package listing mark:       +/=/- verbose:v help:?
   EIOM Pri Section Package Description
   
   dselect - recursive package listing             mark:+/=/- verbose:v help:?
   EIOM Pri Section Package   Description
    __ Opt admin  boot-floppie Scripts to create the Debian installation floppy set.  
    __ Opt devel  newt0.25-dev Developer's toolkit for newt windowing library
    __ Opt devel  slang1-dev  The S-Lang programming library, development version.
    __ Opt devel  slang1-pic  The S-Lang programming library, shared library subset ki

Da ste sada odlučili kako ne želite boot-floppies, samo biste pritisnuli Enter.

Tipka D vraća moj prvotni izbor:

   dselect - recursive package listing mark:       +/=/- verbose:v help:?
   EIOM Pri Section Package Description
   
   dselect - recursive package listing             mark:+/=/- verbose:v help:?
   EIOM Pri Section Package   Description
    _* Opt admin  boot-floppie Scripts to create the Debian installation floppy set.  
    __ Opt devel  newt0.25-dev Developer's toolkit for newt windowing library
    __ Opt devel  slang1-dev  The S-Lang programming library, development version.
    __ Opt devel  slang1-pic  The S-Lang programming library, shared library subset ki

Tipka U vraća odabir dselecta:

   dselect - recursive package listing mark:       +/=/- verbose:v help:?
   EIOM Pri Section Package Description
   
   dselect - recursive package listing             mark:+/=/- verbose:v help:?
   EIOM Pri Section Package   Description
    _* Opt admin  boot-floppie Scripts to create the Debian installation floppy set.  
    _* Opt devel  newt0.25-dev Developer's toolkit for newt windowing library
    _* Opt devel  slang1-dev  The S-Lang programming library, development version.
    _* Opt devel  slang1-pic  The S-Lang programming library, shared library subset ki

Preporučam vam da za sada ostavite već odabrano -- imat ćete obilje prilika za kasnije dodavanje.

Što god odlučili, pritisnite Enter za prihvaćanje i povratak u glavni zaslon. Ako to urodi neriješenim problemima, odmah ćete biti vraćeni u još jedan zaslon za rješavanje problema.

Prema tome, tipke R, U i D su vrlo korisne u što-bi-bilo-kad-bi-bilo situacijama. Možete po volji eksperimentirati, sve poništiti, pa početi ispočetka. Nemojte na njih gledati kao da su u staklenoj kutiji s natpisom ``Razbij u hitnom slučaju''.

Nakon što ste završili s odabirom u ``Select'' zaslonu, pritisnite I za veći prozor, t za vraćanje na početak, a zatim tipkom Page-Down brzo pregledajte učinjeno. Tako možete provjeriti rezultate svoga rada i uočiti očigledne greške. Neki ljudi su deselektirali cijele grupe paketa greškom i nisu to primijetili sve dok nije bilo prekasno. dselect je vrlo moćan alat -- nemojte ga krivo koristiti.

Sada biste se trebali nalaziti u ovakvoj situaciji:

   kategorija paketa  stanje
   
   required      svi odabrani
   important      svi odabrani
   standard      uglavnom odabrani
   optional      uglavnom nisu odabrani
   extra        uglavnom nisu odabrani

Zadovoljni? Pritisnite Enter za izlazak iz koraka ``Select''. Ako želite, kasnije se možete vratiti i opet pokrenuti ``Select''.


2.4 ``Install''

dselect prolazi kroz cijeli skup od 2050 paketa i instalira odabrane. Za to vrijeme očekujte pitanja o raznim odlukama. Često je korisno prebaciti se u drugu ljusku kako biste, recimo, usporedili staru i novu konfiguraciju. Ako se stara datoteka zove conf.modules, nova će biti conf.modules.dpkg-new.

Poruke prolaze relativno hitro na brzom stroju. Možete ih zaustaviti/pustiti pomoću Control-s/Control-q, a na kraju ćete dobiti popis svih neinstaliranih paketa. Ako želite zapisati sve što se događa, koristite uobičajene mogućnosti Unixa, kao što je tee ili script

Može se dogoditi da se paket ne instalira jer zavisi o nekom drugom paketu koji je određen za instalaciju, ali nije još instaliran. Odgovor na to je ponovo pokrenuti ``Install''. Poznati su slučajevi u kojima ga se moralo pokrenuti 4 puta prije nego je sve bilo kako treba. Sve ovisi o vašoj metodi pristupanja paketima.


2.5 ``Configure''

Većina paketa je konfigurirana u 3. koraku, ali sve što je preostalo se može konfigurirati ovdje.


2.6 ``Remove''

Uklanja pakete koji su instalirani, ali više nisu potrebni.


2.7 ``Quit''

U ovom trenutnku preporučam pokretanje /etc/cron.daily/find pošto na sustavu imate puno novih datoteka. Onda možete koristiti locate za traženje bilo koje datoteke.


[ natrag ] [ Sadržaj ] [ dalje ]
dselect Dokumentacija za početnike
(C) Stéphane Bortzmeyer bortzmeyer@debian.org