Greške: Rad Linuxa 2.2.x na slinku

Ova stranica govori o poznatim problemima u radu Linux 2.2.x kernela na Debianu 2.1 (slink). Podrazumijeva se da koristite potpuno nadograđen slink sustav.

Izdanje slink je potvrđeno i službeno testirano za korištenje s kasnim 2.0.x Linux kernelima. Budući da se zamrzavanje Debiana dogodilo prije objavljivanja Linuxa 2.2, a promjena veće verzije kernela može dovesti do složenih problema, odlučeno je zadržati dokazanu 2.0 seriju kernela.

Međutim, izdanja Debiana nisu nužno vezana za verziju kernela. U Debianu možete raditi na kojem god kernelu želite. Ali jednostavno ne možemo tvrditi da će sve pravilno raditi. Ako odlučite prijeći na Linux 2.2 i iskusite probleme s nekim paketom, možda ćete biti bolje sreće s njegovom potato (Debian 2.2) verzijom.

Mnoge veze ispod pokazuju na potato verzije paketa. Primijetite da ako instalirate ove pakete na računalo sa stableom, možda ćete morati instalirati i potato biblioteke ili druge pakete o kojima oni ovise. Najčešće će libc6 paket biti onaj koji ćete morati nadograditi. Preporučamo korištenje apt-geta za ovu svrhu, jer će vam to dovesti samo potrebne pakete, ako ga budete ispravno koristili. Ipak, pazite: iako većina korisnika nema nikakvih problema s tim da radi na sustavu koji je izmiješan stable i frozen, možda će vas `ugristi' prolazni bugovi u potatou.

Paket kernel-source-2.2.1 se isporučuje u distribuciji kao pomoć korisnicima koji žele raditi na Linux 2.2.x kernelima. Međutim, preporuča se da provjerite standardne arhive distribucije kernela, kao što je kernel.org, za novije verzije 2.2.x stabla i dodatne greške. U 2.2.1 postoje poznati bugovi, koji su nekima uzrokovali gubljenje podataka. Nabavite zakrpe za noviji kernel iz 2.2 serije i primjenite ih na stablo koda Linux kernela.

Potencijalno problematični paketi

Primjetite da ovaj popis može biti nepotpun. Ako nađete druge, nenavedene probleme, prijavite bug na www.debian.org. Uz to pogledajte zapise o bugovima za paket o kojem se radi; pokušajte provjeriti je li uzrok problema Linux 2.2.

sysutils
procinfo se neće pokrenuti. Verzija iz potato to ispravlja.
netbase
U Linuxu 2.2, ipautofw se mora zamijeniti s ipmasqadm, a ipfwadm je zamijenjen s ipchains. Paket netbase iz potatoa sadrži skriptu-omotač, ipfwadm-wrapper, koja olakšava prijelaz.

ifconfig neće pokazivati aliase sučelja, a, pod nekim okolnostima, ipchains će tiho podbaciti u pražnjenju brojača paketa. Neke rute izgrađene od netbaseovih inicijalizacijskih skripti će uzrokovati bezopasne poruke upozorenja.

Svi ti problemi su riješeni u potato verziji. Ako se ne želite nadograditi na potato, dostupni su vam Debian 2.1-kompatibilni paketi.

pcmcia-source
Verziju paketa pcmcia-source iz slinka nije moguće kompajlirati na 2.2 kernelu. Riješeno u potato verziji.
dhcpcd
Potrgan na Linux 2.2; koristite potato verziju.
dhcp-client-beta
/etc/dhclient-script ne radi na 2.2. To rješava verzija iz potato; primijetite da je paket preimenovan u dhcp-client.
wanpipe
Verzija 2.0.1 iz slinka nije kompatibilna s 2.2 kernelima. Verzija 2.0.4 i kasnije, koju možete nabaviti iz potato, će raditi na 2.2 kernelima, ali ne i na 2.0 kernelima (no, potato verzija sadrži zakrpu za 2.0 kernel).
netstd
bootpc neće primiti odgovor osim ako je sučelje već konfigurirano. To je riješeno u sada zasebnom paketu bootpc u potatou.
lsof
lsof treba ponovo kompajlirati kako bi radio pod Linuxom 2.2. Nadogradite se na paket lsof dostupan u potatou.
acct
Struktura za obračunavanje se promijenila u 2.2 kernelu, pa ako imate acct i Linux 2.2, trebat će vam verzija iz potatoa (koja je nekompatibilna s 2.0 serijom kernela).
isdnutils
isdnutils 3.0 i kasniji u Debianu bi trebao raditi i na 2.0 i na 2.2 kernelima. To je tako samo zato što se održavatelj Debian paketa posebno potrudio. Druge distribucije možda nemaju toliko sreće.
diald
Paket diald iz slinka ima probleme u dinamičkom stvaranju ruta pod Linuxom 2.2. Nadogradite se na verziju dostupnu u potatou.
xosview
xosview će ući u beskonačnu petlju pod Linuxom 2.2.2 i kasnijima. Nadogradite se na verziju dostupnu u potatou.