5.1. Asentimen käynnistäminen suoritinperheellä ARM

5.1.1. Käynnistäminen TFTP:llä

Käynnistäminen verkosta edellyttää verkkoyhteyttä ja TFTP-käynnistyspalvelinta (DHCP, RARP, tai BOOTP).

Verkosta käynnistämistä tukeva asennustapa kuvataan kohdassa Kohta 4.3, ”Tiedostojen valmistelu verkosta käynnistämiseen TFTP:llä”.

5.1.2. Käynnistäminen CD-levyltä

Useimmille käyttäjille on helpointa käyttää Debianin CD-levykokoelmaa. Jos käsillä on CD-kokoelma, ja jos tietokone tukee käynnistystä suoraan CD-levyltä, hienoa! Riittää kun asetat levyn asemaan, käynnistät ja jatkat seuraavaan lukuun.

Huomaa, että jotkin CD-asemat saattavat vaatia erikoisajureita, eikä niitä niin ollen voi käyttää asennuksen alkuvaiheissa. Jos ilmenee, ettei tavallinen CD-levyltä käynnistäminen toimi tietokoneella, lue tästä luvusta uudestaan kohdat vaihtoehtoisista ytimistä ja asennustavoista jotka saattaisivat tässä tilanteessa toimia.

Vaikka käynnistäminen CD-levyltä ei toimisikaan, voitaneen Debianin järjestelmän osat ja tarvittavat paketit asentaa CD-levyltä. Riittää kun käynnistää joltain muulta taltiolta, esimerkiksi levykkeeltä. Kun on aika asentaa käyttöjärjestelmä, peruskokoonpano ja lisäpaketteja, säädetään asennusjärjestelmä asentamaan ne CD-levyltä.

Jos ilmenee pulmia, katso kohtaa Kohta 5.4, ”Asennusprosessin vianetsintä”.

5.1.3. Käynnistäminen laiteohjelmistosta

Kuluttajalaitteet jotka käynnistyvät suoraan laitteen flash-muistilta ovat yleistymässä. Asennin voidaan kirjoittaa flash-muistiin, jolloin se käynnistyy automaattisesti kun laite käynnistetään uudelleen.

Huomaa

Useissa tapauksissa ei takuu ole voimassa enää sulautetun laitteen laiteohjelmiston muuttamisen jälkeen. Joskus ei myöskään ole mahdollista palauttaa alkuperäistä laiteohjelmistoa jos flashille kirjoituksessa ilmenee ongelmia. Tästä syystä on oltava huolellinen ja noudatettava ohjeita tarkkaan.

5.1.3.1. NSLU2:n käynnistäminen

Asentimen laiteohjelmisto voidaan tallentaa flashiin kolmella tavalla:

5.1.3.1.1. Käytetään NSLU2:n webbikäyttöliittymää

Mene "administration"-osaan ja valitse valikosta Upgrade. Levyltä voidaan nyt selata aiemmin noudettu asennusotos. Sitten painetaan Start Upgrade-painiketta, vahvistetaan, odotetaan muutama minuutti ja vahvistetaan taas. Laite käynnistyy suoraan asentimeen.

5.1.3.1.2. Verkon kautta Linuxista/Unixista

Miltä tahansa Linux- tai Unix-koneelta voidaan komennolla upslug2 päivittää laite verkon kautta. Tämä ohjelmisto on paketoitu Debianiin. Ensiksi on NSLU2 asetettava päivitystilaan:

  1. Irrota kaikki levyt ja laitteet USB-porteista.

  2. Sammuta NSLU2

  3. Paina ja pidä pohjassa reset-nappula (pieni reikä takana aivan virtaliittimen yläpuolella).

  4. Paina ja päästä ylös käynnistysnappula, NSLU2 käynnistyy.

  5. Katsele ready/status lediä, 10 sekunnin kuluttua se vaihtuu keltaisesta punaiseksi. Päästä reset-nappula heti ylös.

  6. NSLU2:n ready/status-ledi välkyy vuorotellen punaisena ja vihreänä (ennen ensimmäistä vihreää on yhden sekunnin viive). NSLU2 on nyt päivitystilassa.

Lue NSLU2-Linux pages -ohje jos tässä on pulmia. Kun NSLU2 on päivitystilassa, uusi otos voidaan kirjoittaa flashiin:

sudo upslug2 -i di-nslu2.bin

Huomaa, että työkalu näyttää myös NSLU2:n MAC-osoitteen, josta saattaa olla hyötyä DHCP-palvelimen asetuksia kirjoitettaessa. Kun koko otos on kirjoitettu ja varmennettu, käynnistyy laite automaattisesti uudelleen. Muista kytkeä USB-levy takaisin tässä kohtaa, muuten asennin ei löydä sitä.

5.1.3.1.3. Verkon kautta Windowsista

Windowsille on työkalu laiteohjelmiston päivittämiseen verkon kautta.

5.1.3.2. SS4000-E:n käynnistäminen

SS4000-E:n laiteohjelmiston rajoituksien vuoksi ei tällä hetkellä valitettavasti ole mahdollista käynnistää asenninta käyttämättä sarjaporttia. Asentimen käynnistämiseen tarvitaan nollamodeemikaapeli; tietokone jossa on sarjaportti[2]; ja lattakaapeli jonka päissä on uros DB9-liitin ja 10-pinninen kymmenesosatuuman IDC-liitin[3].

SS4000-E käynnistetään kytkemällä nollamodeemikaapeli ja lattakaapeli sarjaporttiin ja käynnistämällä laite. Laitteen kanssa kommunikointiin tarvitaan sarjapääte; hyvä valinta Debian GNU/Linux-järjestelmässä on cu samannimisestä paketista. Jos tietokoneen sarjaportin laitenimi on /dev/ttyS0, käytetään seuraavaa komentoriviä:

cu -lttyS0 -s115200

Jos käytetään Windowsia, kannattaa harkita sovellusta nimeltä hyperterminal. Käytä nopeutta 115200, 8 bitin sanoja, ei stop-bittiä ja yksi pariteettibitti.

Laitteen käynnistyessä tulostuu seuraava rivi:

No network interfaces found

EM-7210 ver.T04 2005-12-12 (For ver.AA)
== Executing boot script in 1.000 seconds - enter ^C to abort

Tässä kohtaa keskeytetään käynnistyslatain näppäilyllä Control-C[4]. Tällä tavalla pääsee RedBoot-kehotteeseen. Kirjoita seuraavat komennot:

load -v -r -b 0x01800000 -m ymodem ramdisk.gz
load -v -r -b 0x01008000 -m ymodem zImage
exec -c "console=ttyS0,115200 rw root=/dev/ram mem=256M@0xa0000000" -r 0x01800000

Järjestelmä olettaa jokaista load-komentoa seuraavan tiedoston lähettämisen YMODEM-yhteyskäytännöllä. Käytettäessä cu:ta on varmistuttava paketin lrzsz olevan asennettuna. Sitten painetaan Enter ja käynnistetään ulkoinen ohjelma painamalla ensin vaihtomerkintä ”~<”, ja kirjoittamalla sitten komento, joko sb initrd.gz tai sb vmlinuz.

Toinen tapa on ladata ydin ja muistilevy HTTP:llä YMODEM:in sijaan. Tämä on nopeampaa, mutta verkossa pitää olla toimiva HTTP-palvelin. Lataus tehdään vaihtamalla käynnistyslatain ensin RAM-tilaan:

fis load rammode
g

Tämä näyttää käynnistävän laitteen uudelleen, mutta oikeasti reboot ladataan muistiin ja käynnistetään sieltä uudelleen. Tämän vaiheen tekemättä jättäminen aiheuttaa järjestelmän jumittumisen pakollisessa ip_address-vaiheessa joka tulee seuraavaksi.

You will need to hit Ctrl-C again to interrupt the boot. Then:

ip_address -l 192.168.2.249 -h 192.168.2.4
load -v -r -b 0x01800000 -m http /initrd.gz
load -v -r -b 0x01008000 -m http /zImage
exec -c "console=ttyS0,115200 rw root=/dev/ram mem=256M@0xa0000000" -r 0x01800000

Where 192.168.2.249 is the IP address of the installed system and 192.168.2.4 the IP address of the HTTP server containing the kernel and ramdisk files.

Asennin käynnistyy nyt tavanomaiseen tapaan.[2] Myös USB sarjaporttisovitin toimii.

[3] Tällainen kaapeli on usein vanhoissa pöytätietokoneissa joissa on yhdysrakenteiset 9-pinniset sarjaportit.

[4] Huomaa että keskeyttämiseen on aikaa vain yksi sekunti; jos et ennätä, sammuta laitteesta virta ja yritä uudelleen.