2.1. Tuetut laitteet

Debian does not impose hardware requirements beyond the requirements of the Linux or kFreeBSD kernel and the GNU tool-sets. Therefore, any architecture or platform to which the Linux or kFreeBSD kernel, libc, gcc, etc. have been ported, and for which a Debian port exists, can run Debian. Please refer to the Ports pages at http://www.debian.org/ports/i386/ for more details on 32-bit PC architecture systems which have been tested with Debian GNU/Linux.

Tässä luvussa ei kerrota kaikkia laitealustan 32-bit PC tuettuja laitteistokokoonpanoja, vaan kerrotaan yleisempää tietoa ja annetaan viitteet joista lisätietoa löytyy.

2.1.1. Tuetut laitealustat

Debianin GNU/Linux versio 6.0 tukee yhtätoista suoritinperhettä ja kunkin suoritinperheen useaa ”suoritinmallia”.

Suoritinperhe Nimi Debianissa Suoritinarkkitehtuuri Malli
Intel x86-koneet i386    
AMD64 & Intel EM64T amd64    
ARM armel Intel IOP32x iop32x
Intel IXP4xx ixp4xx
Marvell Kirkwood kirkwood
Marvell Orion orion5x
Versatile versatile
HP PA-RISC hppa PA-RISC 1.1 32
PA-RISC 2.0 64
Intel IA-64 ia64    
MIPS (big endian) mips SGI IP22 (Indy/Indigo 2) r4k-ip22
SGI IP32 (O2) r5k-ip32
MIPS Malta (32 bit) 4kc-malta
MIPS Malta (64 bit) 5kc-malta
MIPS (little endian) mipsel Cobalt cobalt
MIPS Malta (32 bit) 4kc-malta
MIPS Malta (64 bit) 5kc-malta
IBM/Motorola PowerPC powerpc PowerMac pmac
PReP prep
Sun SPARC sparc sun4u sparc64
sun4v
IBM S/390 s390 IPL VM-lukijalta ja DASD:ltä generic
IPL nauhalta tape

Debian GNU/kFreeBSD 6.0 supports two architectures.

Suoritinperhe Nimi Debianissa
Intel x86-koneet kfreebsd-i386
AMD64 & Intel EM64T kfreebsd-amd64

This document covers installation for the 32-bit PC architecture using the Linux kernel. If you are looking for information on any of the other Debian-supported architectures take a look at the Debian-Ports pages.

2.1.2. Tuetut suorittimet, emolevyt ja näytönohjaimet

Kaikki tiedot tuetuista oheislaitteista löytyvät ohjeesta Linux Hardware Compatibility HOWTO. Tässä luvussa kerrotaan vain perusteet.

2.1.2.1. Suoritin

Melkein kaikki x86-arkkitehtuurin (IA-32) suorittimet joita yhä käytetään henkilökohtaisissa tietokoneissa ovat tuettuja, mukaan lukien kaikki mallit Intelin "Pentium"-sarjassa. Tähän joukkoon kuuluvat myös 32-bittiset AMD:n ja VIA:n (entinen Cyrix) suorittimet, ja suorittimet kuten Athlon XP ja Intel P4 Xeon.

On huomattava ettei Debian GNU/Linux squeeze toimi 386-suorittimella tai sitä vanhemmilla suorittimilla. Huolimatta arkkitehtuurin nimestä "i386", Debian Sarge (r3.1) jätti pois tuen 80386-suorittimille (ja niiden klooneille), joita aikaisemmat Debianin julkaisut tukivat [2]. (Mikään Linuxin versio ei ole tukenut 286-suoritinta tai sitä vanhempia saman sarja suorittimia.) Kaikki i486 ja sitä uudemmat suorittimet ovat yhä tuettuja. [3].

Huomaa

Jos koneessa on 64-bittinen suoritin AMD64- tai Intel EM64T-suoritinperheistä, haluttaneen käyttää amd64-arkkitehtuurille tarkoitettua asenninta eikä (32-bittisen) i386-arkkitehtuurin asenninta.

2.1.2.2. I/O Väylä

Väylä on emolevyn osa jonka kautta suoritin kommunikoi oheislaitteiden kuten massamuistien kanssa. Tietokoneessa on oltava ISA, EISA, PCI, PCIe, PCI-X tai VESA Local Bus (VLB, joskus käytetään nimeä VL-väylä). Käytännöllisesti katsoen kaikissa viime vuosina myydyissä henkilökohtaisissa tietokoneissa on joku näistä.

2.1.3. Sylimikrot

Myös sylimikroja tuetaan ja nykyään useimmat sylimikrot toimivat suoraan. Jos sylimikrossa on erikoisrakenteisia tai ei-avoimia komponentteja ei kaikki toiminnallisuus ehkä ole tuettu. Oman sylimikron toimivuuden GNU/Linuxin kanssa voi tarkistaa Linux Laptop -sivuilta.

2.1.4. Moniprosessorijärjestelmät

Monen suorittimen tuki — kutsutaan myös nimellä ”symmetric multiprocessing” eli SMP — on saatavilla tälle arkkitehtuurille. Debianin julkaisun 6.0 vakioytimeen on käännetty mukaan SMP-alternatives -tuki. Ydin tunnistaa suorittimien (tai suoritinytimien) määrän ja ottaa automaattisesti SMP:n pois käytöstä yhden suorittimen järjestelmissä.

Debianin ytimiin suoritinmallille 486 arkkitehtuurille 32-bit PC ei ole käännetty mukaan SMP-tukea.

2.1.5. Tuetut näytönohjaimet

You should be using a VGA-compatible display interface for the console terminal. Nearly every modern display card is compatible with VGA. Ancient standards such CGA, MDA, or HGA should also work, assuming you do not require X11 support. Note that X11 is not used during the installation process described in this document unless the graphical installer was explicitly selected.

Debianin tuki graafisille käyttöliittymille määräytyy pohjana olevan X.Org:n X11-järjestelmän tuesta. Useimmat AGP-, PCI-, PCIe- ja PCI-X-näytönohjaimet toimivat X.Org:lla. Yksityiskohtainen tieto tuetuista grafiikkaväylistä, näytönohjaimista, näytöistä ja osoitinlaitteista löytyy osoitteesta http://xorg.freedesktop.org/. Debianin versiossa 6.0 on X.Org versio 7.5.

2.1.6. Verkkolaitteet

Melkein kaikilla Linux-ytimen tukemilla verkkokortteilla (NIC) pitäisi olla tuki myös käynnistyslevyillä. Laiteajuri saattaa olla moduuli, joka tavallisesti ladataan automaattisesti. Joukkoon kuuluvat useimmat PCI- ja PCMCIA-kortit. Myös useat vanhat ISA-kortit ovat tuettuja.

ISDN on tuettu, mutta ei asennuksen aikana.

2.1.6.1. Langattomat verkkokortit

Langattomat verkotkin ovat yleensä tuettuja ja kasvava joukko langattomia sovittimia on tuettu virallisessa Linux-ytimessä, vaikkakin monet niistä vaativat laiteohjelmiston lataamisen. Asennin kehoittaa lataamaan laiteohjelmiston jos laiteohjelmisto tarvitaan. Katso kohdasta Kohta 6.4, ”Puuttuvan laitetiedoston lataaminen” tarkempaa tietoja laiteohjelmiston lataamisesta asennuksen aikana.

Langattomat sovittimet joita virallinen Linux-ydin ei tue voidaan yleensä saada toimimaan Debian GNU/Linuxissa, mutta ne eivät ole tuettuja asennuksen aikana.

Asennuksen aikana on langattomien yhteyksien salauksista tuettu vain WEP. Jos tukiasemassa on käytössä vahvempi salaus, ei tukiasemaa voi käyttää asennuksen aikana.

Jos langattoman kanssa on vaikeuksia eikä asennuksen aikana ole käytettävissä toista verkkosovitinta, on Debian GNU/Linux -jakelun asentaminen silti mahdollista käyttämällä täysiä CD-ROM- tai DVD-otoksia. Valitse vaihtoehto olla tekemättä verkon asetuksia ja asenna käyttämällä vain CD:llä/DVD:llä olevia asennuspaketteja. Tarvittava ajuri ja laiteohjelmisto voidaan asentaa kun asennus on päättynyt (uudelleenkäynnistyksen jälkeen) ja verkon asetukset voidaan tehdä itse.

Joissakin tapauksissa tarvittavaa ajuria ei ole saatavilla Debian-pakettina. Tällöin on etsittävä lähdekoodia Internetistä ja käännettävä ajuri itse. Se miten tämä tehdään ei kuulu tämän ohjeen piiriin. Jos ei mitään Linux-ajuria ole saatavilla, viimeisin konsti on käyttää pakettia ndiswrapper, jonka avulla voidaan käyttä Windows-ajuria.

2.1.7. Pistekirjoitusnäytöt

Pistekirjoitusnäyttöjen tuki määräytyy brltty:ssä olevasta tuesta. Useimmat näytöt toimivat brltty:n kanssa, liitäntänä voi olla sarjaportti, USB tai bluetooth. Tarkempaa tietoa tuetuista pistekirjoitusnäytöistä löytyy brltty:n webbisivulta. Debian GNU/Linux versiossa 6.0 tulee mukana brltty:n versio 4.2.

2.1.8. Puhesyntetisaattorilaitteet

Puhesyntetisaattorilaitteiden tuki määräytyy speakup:issa olevasta tuesta. speakup tukee vain lisälaitekortteja ja sarjaporttiin kytkettyja ulkoisia laitteita (mikään USB-sovitin tai sarjaportista USB-portin tekevä sovitin ei ole tuettu). Tarkempaa tietoa tuetuista puhesyntetisaattorilaitteista löytyy speakup:in webbisivulta website. Debian GNU/Linux version 6.0 mukana tulee speakup versio 3.1.5.

2.1.9. Oheislaitteet ja muu laitteisto

Linux tukee suurta valikoimaa laitteita kuten hiiret, tulostimet, skannerit, PCMCIA- ja USB-laitteet. Useimpia näistä laitteista ei kuitenkaan tarvita järjestelmää asennettaessa.

USB-laitteet toimivat yleisesti ottaen hienosti, vain jotkin USB-näppäimistöt saattavat vaatia lisäasetuksia (katso Kohta 3.6.4, ”Varottavia laitetason ilmiöitä”).

Todetaan taas, että Linux Hardware Compatibility HOWTO kertoo onko jokin nimenomainen laite tuettu Linuxissa.[2] Tätä yritettiin välttää pitkään, mutta se tuli lopulta välttämättömäksi kääntäjään ja ytimeen liittyvän harmillisen tapahtumasarjan vuoksi. Kaikki alkoi GCC:n tarjoaman C++ ABI:n viasta. Debian GNU/Linuxia voi yhä käyttää 80386-suorittimilla kääntämällä oman ytimen ja kääntämällä kaikki paketit lähdekoodista, mutta se ei kuulu tämän ohjeen aihepiiriin.

[3] Mukavana sivuvaikutuksena tälle poistetulle vanhojen suorittimien tuelle useat Debianin paketit toimivat itse asiassa nopeammin uusissa tietokoneissa. Vuonna 1989 julkistetussa i486-suorittimessa on kolme käskyä (bswap, cmpxchg, ja xadd) jotka puuttuvat vuonna 1986 julkistetusta i386-suorittimesta. Aikaisemmin näitä käskyjä ei helposti voinut käyttää useimmissa Debianin paketeissa, mutta nyt voi.