5.2. Esteettömyys

Some users may need specific support because of e.g. some visual impairment. USB braille displays are detected automatically, but most other accessibility features have to be enabled manually. On machines that support it, the boot menu emits a beep when it is ready to receive keystrokes. Some boot parameters can then be appended to enable accessibility features (see also Kohta 5.1.7, ”Käynnistysruutu”). Note that on most architectures the boot loader interprets your keyboard as a QWERTY keyboard.

5.2.1. USB pistekirjoitusnäytöt

USB pistekirjoitusnäyttöjen pitäisi tunnistua automaattisesti. Tällöin automaattisesti valitaan asentimen tekstikäyttöliittymä ja asennetaan kohdejärjestelmään tuki pistekirjoitusnäytölle. Pelkkä näppäimen Enter painallus käynnistysvalikossa siis riittää. Kun brltty on käynnistynyt, voidaan pistekirjoitustaulukko valita asetusvalikosta. Ohjeita pistekirjoitusnäyttöjen näppäinoikoteista löytyy brltty:n webbisivulta.

5.2.2. Sarjaportin pistekirjoitusnäytöt

Sarjaportin pistekirjoitusnäyttöjä ei voi turvallisesti tunnistaa automaattisesti (koska jotkin niistä saattavat rikkoutua). On siis lisättävä käynnistystarkentimet brltty=driver,port,table joista brltty tietää mitä ajuria tulisi käyttää. driver tulisi korvata kaksikirjaimisella päätteen koodilla (katso driver code list). port tulisi korvata sen sarjaportin laitenimellä johon näyttö on kytketty, ttyS0 on oletus. table on käytettävän pistekirjoitustaulukon nimi (katso table code list); oletus on englanninkielinen taulu. Huomaa taulua voitavan myöhemmin muuttaa asetusvalikosta. Ohjeita pistekirjoitusnäyttöjen näppäinoikoteista löytyy brltty:n webbisivulta.

5.2.3. Puhesyntetisaattorilaitteet

Tuki puhesyntetisaattorilaitteille on saatavilla vain graafisen asentimen kanssa. On siis valittava ”Graphical install” käynnistysvalikossa.

Puhesyntetisaattorilaitteita ei voi automaattisesti tunnistaa. On siis lisättävä käynnistysvalitsin speakup.synth=driver josta speakup tietää mitä ajuria tulee käyttää. driver tulee korvata laitteen ajurikoodilla (katso drive code list). Tällöin automaattisesti valitaan asentimen tekstiversio ja asennetaan kohdejärjestelmään tuki puhesyntetisaattorilaitteelle.

5.2.4. Lisälaittekortit

Jotkin esteettömyyslaitteet ovat lisälaitekortteja jotka asennetaan tietokoneen sisään ja lukevat tekstiä suoraan näyttömuistista. Jotta ne toimisivat on tuki ruutupuskurille poistettava käytöstä käynnistysvalitsimella vga=normal fb=false. Tämä toisaalta pienentää käytettävissä olevien kielten määrää.

Haluttaessa voidaan käynnistyslataimen tekstiversio aktivoida ennen käynnistystarkentimen lisäämistä kirjoittamalla h Enter.

5.2.5. Suurikonstrastinen teema

Heikkonäköinen voi ottaa käyttöön asentimen luettavamman suurikontrastisen teeman. Se otetaan käyttöön käynnistystarkentimella theme=dark.