Kapitel 3. Installeringssystemet

Indholdsfortegnelse

3.1. Hvad er nyt i installeringssystemet?
3.1.1. Større ændringer
3.1.2. Automatisk installering

Debian Installer er Debians officielle installeringssystem. Det tilbyder en række forskellige installeringsmetoder. Hvilke af disse som fungerer på dit system, afhænger af din platform.

Aftryk af installeringsprogrammet til squeeze kan findes sammen med installeringsguiden på Debians hjemmeside.

Installeringsguiden findes også inkluderet på den første cd-/dvd-skive af de officielle cd-/dvd-skiver på:

/doc/install/manual/da/index.html

Du vil måske også læse errata til debian-installer hvor en liste over kendte problemer findes.

3.1. Hvad er nyt i installeringssystemet?

Det er sket en hel del udvikling af Debian Installer, siden dens første officielle udgivelse med Debian GNU/Linux 3.1 (sarge) som resulterede i både forbedret understøttelse af hardware, samt i et antal nye, spændende funktioner.

I disse Kommentarer til udgaven, vil vi kun opliste de større ændringer i installeringsprogrammet. Læs udgivelsesnoterne til beta- og RC-udgaverne i nyhedsarkivet til Debian Installer, hvis du er interesseret i en oversigt over detaljerede ændringer siden lenny.

3.1.1. Større ændringer

Platforme som ikke længere er understøttet

Understøttelse af arkitekturerne Alpha ("alpha"), ARM ("arm") og HP PA-RISC ("hppa") er fjernet fra installeringsprogrammet. ARM-arkitekturen, fordi den er blevet uaktuel pga. ARM EABI-porteringen ("armel").

Understøttelse af kFreeBSD

Installeringsprogrammet kan bruges til at installere kFreeBSD i stedet for Linuxkernen og afprøve teknikforhåndsvisningen. For at bruge denne funktion skal det korrekte installeringsaftryk (eller cd-/dvd-sæt) bruges.

GRUB2 er valgt som opstartsindlæser

Opstartsindlæseren der installeres som standard er grub-pc (GRUB 2).

Hjælp under installeringsprocessen

Dialogerne, der vises under installeringsprocessen, tilbyder nu en hjælpefunktion. Selv om den ikke anvendes i alle dialoger, så vil denne egenskab blive anvendt oftere i komende udgaver. Dette vil forbedre brugeroplevelsen under installeringsprocessen, specielt for nye brugere.

Installering af anbefalede pakker

Som standard vil systemet installere alle anbefalede pakker, gennem hele processen, bortset fra nogle bestemte situationer hvor de generelle indstillinger giver et uønsket resultat.

Automatisk installering af hardware-specifikke pakker

Systemet vil automatisk vælge at installere hardware-specifikke pakker, når disse er relevante. Dette opnås ved at bruge discover-pkginstall fra pakken discover.

Understøttelse af installering af tidligere udgaver

Installeringssystemet kan også bruges til at installere tidligere udgaver, eksempelvis lenny.

Forbedret valg af filspejl

Installeringssystemet giver bedre understøttelse af installering af squeeze så vel som lenny og tidligere udgaver (ved at bruge archive.debian.org). Herudover kontrollerer systemet at det valgte filspejl fungerer og indeholder den seneste udgave.

Ændringer i partitionsfunktionerne

Denne udgave af installeringssystemet understøtter også filsystemet ext4, og det forenkler også oprettelse af RAID, LVM og krypteringsbeskyttede partitioner. Understøttelse af filsystemet reiserfs indgår for tiden ikke som standard, det kan dog indlæses som et valgfrit alternativ.

Understøttelse af indlæsning af firmware-debianpakker under installeringen

Det er nu muligt at indlæse firmwarepakker fra installeringsmediet i tilgift til flytbare medier, dette muliggør oprettelse af PXE-aftryk samt cd-/dvd-aftryk med pakker der har indlejret software.

Fra og med Debian 6.0 er ikke-fri firmware-software flyttet fra hovedarkivet. For at installere Debian på hardware som skal bruge ikke-fri firmware-software, kan du enten selv tilvejebringe denne under installeringen, eller bruge en forberedt cd/dvd med softwaren inkluderet. Læs mere på Få fat i Debian på Debians hjemmeside for yderligere oplysninger.

Nye sprog

Takket være den store indsats fra oversættere, kan Debian GNU/Linux nu installeres på 70 sprog. Dette er syv sprog flere end i lenny. De fleste sprog er tilgængelige i såvel det tekstbaserede som i det grafiske installeringsprogram, mens visse kun er tilgængelige i det grafiske installeringsprogram..

Sprog som er tilføjet i denne udgave, omfatter:

  • Asturisk, estisk, islandsk, kazakisk og persisk er føjet til det grafiske og det tekstbaserede installeringsprogram.

  • Kannada, lao, sinhala og telugu er føjet til det grafiske installeringsprogram.

  • Thai var tidligere kun tilgængeligt i det grafiske installeringsprogram, men er nu også føjet til det tekstbaserede installeringsprogram..

På grund af manglende opdateringer, er disse to sprog ikke længere understøttet i denne udgave: wolof og walisisk.

Forbedret lokaliseringsvalg

Valg af lokaliseringsrelaterede værdier (sprog, sted og lokalindstilling) er nu mindre knudret og mere fleksibelt. Brugere vil nemmere kunne ændre systemet efter deres lokaliseringsbehov, samtidig med at det er nemt at anvende for brugere der ønsker at vælge de lokaliserings-indstillinger som er almindeligst for det land de bor i.

Desuden er konsekvensen af valg af lokaliseringsindstillinger (eksempelvis tidszone, tastaturudlægning og valg af filspejl) nu mere åbenlyse for brugeren.

Installering med et live-system

Installeringsprogrammet understøtter nu live-systemer på to måder. For det første kan et installeringsprogram, som er inkluderet på mediet med live-systemet, bruge indholdet af liveesystemet i stedet for en regulær installering af basissystemet. For det andet kan installeringsprogrammet nu startes, mens live-systemet kører, hvilket tillader brugeren at gøre andre ting med live-systemet under installeringen. Begge egenskaber er indbyggede i de Debian Live-aftryk som findes på http://cdimage.debian.org/.

3.1.2. Automatisk installering

Nogle ændringer som er nævnt ovenover indebærer også ændringer i understøttelsen af automatisk installering med forindstillede filer. Dette betyder at hvis du har forindstillede filer, der fungerede med installeringsprogrammet til lenny, så kan du ikke forvente at disse fungerer med det nye installeringsprogram, uden at de redigeres.

Installeringsguiden har et separat bilag med omfattende dokumentation for, hvordan forindstillinger skal bruges.