3.5. Preparticionar per sistemes multi-arrencada

Quan es parla de partir el vostre disc es refereix al fet de dividir el vostre disc en seccions. Cada secció és independent de les altres. És bastant similar a posar murs dins d'una casa; si afegiu mobles a una habitació, no afectarà a les altres habitacions.

Si ja teniu un sistema operatiu al vostre sistema i voleu afegir Debian al mateix disc, necessitareu tornar a partir el disc. Debian necessita de les seves particions pròpies al disc. No es pot instal·lar a particions Windows o MacOS. Es poden compartir algunes particions amb altres sistemes Unix, però no es descriu ací. Com a mínim necessitareu una partició dedicada per l'arrel de Debian.

Podeu trobar informació de la configuració de la vostra partició utilitzant una eina de fer particions pel vostre sistema operatiu , com el Drive Setup, HD Toolkit, o les MacTools. Les eines de fer particions sempre donen un mecanisme per mostrar les particions existents sense fer canvis.

En general, canviar una partició que ja conté un sistema de fitxers, suposa esborrar tota la informació que hi tingui. Així sempre hauríeu de fer copies de seguretat abans de tornar a fer particions. Utilitzant l'analogia de la casa, és millor si canvieu tots els mobles fora de la casa abans de moure una paret pel risc que hi ha de destruir-ho tot.

Si el vostre ordinador té més d'un disc dur, podria ser que volguéssiu dedicar un disc complet a Debian. Si és així, no necessitareu partir el disc abans d'arrencar el sistema d'instal·lació; l'instal·lador inclou un programa de fer particions que pot fer-ho molt bé.

Si la vostra màquina tan sols té un disc dur, i voleu canviar completament el sistema operatiu actual per Debian GNU/Linux, també podeu esperar a fer particions en un dels passos del procés d'instal·lació (Secció 6.3.2, “Realització de particions i selecció de punts de muntatge”), després d'haver arrencat el sistema d'instal·lació. Per altra banda açò tan sols funciona si penseu arrencar l'instal·lador des de cintes, CD-ROM o fitxers a una màquina connectada. Penseu: si arrenqueu des de fitxers que són al disc dur, i particioneu el mateix disc sense el sistema d'instal·lació, us esborrarà els fitxers d'arrencada, així que la vostra esperança serà que tot funcione bé a la primera. Com a mínim, en aquesta cas, assegureu-vos de tenir els mitjans alternatius per reviure la vostra màquina des de cintes o CD-ROM d'instal·lació del sistema original.

Si la vostra màquina ja té particions fetes, i té espai suficient esborrant o afegint noves particions, aleshores també podeu esperar a fer particions amb el programa que porta l'instal·lador de Debian. Hauríeu de llegir encara els materials següents, ja que podeu trobar circumstàncies especials, com l'ordre de les particions existents dins el mapa de particions, que obliga a que particioneu abans de instal·lar de tota manera.

Si cap dels cassos anteriors són aplicables, aleshores necessitareu partir el vostre disc abans d'iniciar la instal·lació per crear l'espai que es pugui partir per a Debian. Si alguna de les particions són propietàries d'un altre sistema operatiu, hauríeu de crear aquelles particions utilitzant el programes de fer particions del sistema operatiu nadiu. Us recomanem que no intenteu crear les particions de Debian GNU/Linux utilitzant les eines d'un altre sistema operatiu. En comptes d'això, hauríeu de crear les particions del sistema operatiu nadiu que voleu mantenir.

Si aneu a instal·lar més d'un sistema operatiu a la mateixa màquina, hauríeu d'instal·lar tots els altres sistemes abans de fer la instal·lació de Debian. La instal·lació del Windows i altres SO destruirà l'arrencada del Debian, o us animarà a formatar les particions no natives.

Es pot recuperar el sistema després d'una d'aquestes accions, però si instal·leu primer el sistema nadiu, no patireu aquest problema.

Per que l'OpenFirmware automàticament arrenque Debian GNU/Linux les particions de Linux haurien d'aparèixer abans de totes les altres particions al disc, especialment les particions d'arrencada del MacOS. Açò s'ha de tenir en ment quan pre-particioneu; hauríeu de disposar de l'espai contenidor per la partició de Linux abans de les altres particions amb arrencada al disc (les particions dedicades xicotetes dels controladors de disc d'Apple no són d'arrencada). Podeu esborrar l'espai contenidor amb les eines de fer particions de Debian a la instal·lació actual, i reemplçar-les amb particions Linux.

Si teniu ja un disc dur amb una partició (una configuració prou comuna als ordinadors de taula), i voleu disposar de multiarrencada amb el sistema operatiu nadiu i Debian, necessitareu:

  1. Fer còpia de seguretat de tot el que hi ha a l'ordinador.

  2. Arrencar des de mitjà d'instal·lació del sistema operatiu nadiu com els CD-ROM o cintes. Quan arrenqueu des d'un CD MacOS, premeu la tecla c quan esteu arrencant per forçar al CD que sigui el sistema MacOS actiu.

  3. Utilitzar les eines de fer particions natives per crear les particions del sistema operatiu nadiu. Deixeu un lloc buit per la partició o espai buit per Debian GNU/Linux.

  4. Instal·lar el sistema operatiu nadiu a la seva nova partició.

  5. Arrencar al vostre sistema nadiu per verificar que tot és correcte i arrenqueu els fitxers d'arrencada de l'instal·lador de Debian.

  6. Arrenque l'instal·lador de Debian per continuar la instal·lació de Debian.

3.5.1. Fer particions a MacOS/OSX

Podeu trobar el Apple Drive Setup al directori Utilitatsal disc de MacOS. Això no redimensionarà les particions existents; sols permet partir tot el disc alhora. Les unitats de disc i les particions no es mostren a Drive Setup

Recordi crear una partició on poder instal·lar GNU/Linux, a ésser possible al principi del disc. No és important el tipus que sigui, més endavant serà esborrada i reemplaçada per l'instal·lador de Debian GNU/Linux.

Si teniu intenció d'instal·lar tant MacOS 9 com OS X, és millor crear particions distintes per a MacOS 9 i per OS X. Si han d'ésser instal·lats a la mateixa partició heu d'usar Startup Disk i reengegar per poder seleccionar una d'elles; no podeu escollir al moment d'arrencar. Si teniu particions separades apareixeran distintes opcions per OS 9 i OS X mentre premeu la tecla opció durant l'engegada i també podeu instal·lar distintes opcions al menú de yaboot. De la mateixa manera, Startup Disk des-beneirà totes les demés particions muntables, cosa que pot afectar a l'engegada de GNU/Linux. Les particions tant de OS 9 com de OS X seran accessibles des de OS 9 o OS X.

GNU/Linux no pot accedir a la informació de les particions UFS però si que té suport per particions HFS+ (també conegut com MacOS Extended). OS X demana un d'aquests dos tipus per la seva partició d'engegada. Podeu instal·lar MacOS 9 tant a una partició HFS (també conegut com MacOS Standard) o HFS+. Si voleu compartir informació entre els sistemes MacOS i GNU/Linux un canvi de particions és recomanable. Les particions HFS, HFS+ i MS-DOS FAT són suportades tant per MacOS com per Linux