Cap. 3. Sistemul de instalare

Cuprins

3.1. Ce este nou în sistemul de instalare?
3.1.1. Schimbări majore
3.1.2. Instalarea automată

Programul de instalare Debian este sistemul de instalare oficial pentru Debian. Acesta oferă o varietate de metode de instalare. Metodele disponibile pentru instalarea sistemului depind de arhitectura sistemului dumneavoastră.

Imaginile programului de instalare pentru squeeze pot fi găsite împreună cu Ghidul de instalare pe situl Debian.

Ghidul de instalare mai este inclus și pe primul CD/DVD din oricare din seturile oficiale de CD-uri/DVD-uri Debian la:

/doc/install/manual/limbă/index.html

Ar fi bine să verificați și erata Programului de instalare Debian pentru o listă a problemelor cunoscute.

3.1. Ce este nou în sistemul de instalare?

Programul de instalare Debian a avut parte de multe schimbări de la prima sa lansare oficială odată cu Debian GNU/Linux 3.1 (sarge), rezultând atât în suport mai bun pentru hardware cât și capabilități noi, interesante.

În Notele de lansare vom menționa doar modificările majore din programul de instalare. Dacă vă interesează o vedere de ansamblu a modificărilor detaliate începând cu lenny, vă rugăm să vedeți anunțurile de lansare ale Programului de instalare Debian, versiunile squeeze beta și RC disponibile la istoricul știrilor.

3.1.1. Schimbări majore

Platforme care nu mai sunt suportate

Suportul pentru arhitecturile Alpha („alpha”), ARM („arm”) și HP PA-RISC („hppa”) a fost înlăturat din programul de instalare. Portarea „arm” a fost înlocuită de către arhitectura ARM EABI ('armel').

Ajutor pe timpul procesului de instalare

Dialogurile prezentate pe timpul procesului de instalare oferă acum și informații ajutătoare. Deși caracteristica nu este folosită în toate dialogurile, ea va fi folosită mai mult în lansările viitoare. Aceasta va îmbunătății experiența utilizatorilor pe timpul procesului de instalare, în special pentru utilizatorii noi.

Instalarea pachetelor recomandate

Sistemul de instalare va instala implicit toate pachetele recomandate de-a lungul procesului, cu excepția unor situații specifice în care configurarea generală produce rezultate nedorite.

Instalarea automată a pachetelor specifice unui anumit echipament

Sistemul va alege automat pentru instalare, atunci când este necesar, pachetele specifice unui anumit echipament. Acest lucru este obținut prin intermediul discover-pkginstall din pachetul discover.

Suport pentru instalarea versiunilor precedente

Sistemul de instalare poate fi de asemenea utilizat pentru instalarea versiunilor precedente, cum ar fi lenny.

Selecție sit-alternativ îmbunătățită

Sistemul de instalare oferă suport mai bun pentru instalarea versiunilor squeeze și lenny dar și a versiunilor mai vechi (folosind archive.debian.org). În plus, va verifica dacă situl alternativ folosit este consecvent și conține versiunea aleasă.

Modificări ale caracteristicilor de partiționare

Această versiune a programului de instalare suportă folosirea sistemului de fișiere ext4 și simplifică de asemenea crearea sistemelor de partiționare RAID, LVM și a partițiilor criptate. Suportul pentru sistemul de fișiere reiserfs nu mai este inclus în mod implicit, dar poate fi încărcat opțional.

Suport pentru încărcarea de pachete cu microcod în timpul instalării

Este posibil acum să încărcați pachete cu microcod de pe mediul de instalare, în plus față de mediile detașabile, permițând crearea de imagini PXE și CD-uri/DVD-uri cu pachete cu microcod incluse.

Începând cu lansarea Debian 6.0, microcodul proprietar a fost înlăturat din „main”. Pentru a instala Debian pe echipament ce necesită microcod proprietar, fie oferiți dumneavoastră microcodul în timpul procesului de instalare sau folosiți CD-uri/DVD-uri non-libere gata realizate, ce includ acest microcod. Vizitați secțiunea Obțineți Debian de pe situl Debian, pentru mai multe informații.

Limbi noi

Mulțumită eforturilor uriașe ale traducătorilor, Debian GNU/Linux poate di instalat acum în 70 de limbi, deci cu șapte limbi în plus față de lenny. Majoritatea limbilor sunt disponibile atât la instalarea în mod text cât și la cea cu interfață grafică, în timp ce unele sunt disponibile doar la instalarea cu interfață grafică.

Limbile adăugate la această lansare includ:

  • Limbile asturiană, islandeză, cazacă și persană au fost adăugate la programul de instalare în mod text și grafic.

  • Limbile kannada, lao, sinhala și telugu au fost adăugate la modul grafic de instalare.

  • Limba thai, disponibilă în trecut doar în modul de instalare grafic , este disponibilă acum și în modul text de instalare.

Datorită lipsei actualizărilor la traduceri, două limbi nu mai sunt disponibile în această versiune: wolof și welsh.

Selectare simplificată a localizării

Alegerea valorilor ce țin de localizare (limbă, loc și configurări locale) este acum mult mai puțin interdependentă și mult mai flexibilă. Utilizatorii vor putea să personalizeze sistemul după nevoile lor de localizare cu mai multă ușurință, permițând în același timp celorlați utilizatori să aleagă preferințele locale potrivite țării în care locuiesc.

În plus, consecințele opțiunilor de localizare (zona de timp, harta de taste și situl-alternativ) sunt acum mult mai evidente utilizatorului.

Instalarea pe baza unui sistem live

Programul de instalare suportă acum sisteme live în două moduri. Pe de o parte, un program de instalare inclus pe mediul sistemului live poate folosi conținutul din sistemul live în locul instalării obișnuite a sistemului de bază. Pe de altă parte, programul de instalare poate acum să fie pornit în timp ce sistemul live rulează. Ambele moduri de folosire sunt incluse în imaginile Debian Live oferite la http://cdimage.debian.org/.

3.1.2. Instalarea automată

Unele din modificările menționate în secțiunea precedentă implică și modificări în suportul pentru instalări automate folosind fișiere de preconfigurare. Acest lucru înseamnă că dacă aveți fișiere de preconfigurare care au funcționat cu programul de instalare din lenny nu vă așteptați ca acestea să funcționeze fără modificări cu noul program de instalare.

Ghidul de instalare conține acum o anexă separată și actualizată cu documentație extinsă despre folosirea preconfigurărilor.