2.1. Understøttet udstyr

Debian indfører ikke udstyrskrav udover kravene fra Linux- eller kFreeBSD-kernen og GNU-værktøjssættene. Derfor kan enhver arkitektur eller platform som Linux- eller kFreeBSD-kernen, libc, gcc, etc. er blevet porteret til, og for hvem en Debian-port findes afvikle Debian. Se porteringsiderne på https://www.debian.org/ports/arm/ for yderligere detaljer om 64-bit ARM arkitektursystemer, som er blevet testet med Debian GNU/Linux.

Frem for at forsøge at beskrive alle de forskelige udstyrskonfigurationer, som er understøttet for 64-bit ARM, dette afsnit indeholder generel information og henvisninger til hvor yderligere information kan findes.

2.1.1. Understøttede arkitekturer

Debian GNU/Linux 12 understøtter 9 væsentlige arkitekturer og flere variationer af hver arkitektur kendt som varianter (flavors).

Arkitektur Debian Designation Underarkitektur Variant
AMD64 & Intel 64 amd64    
Intel x86-baseret i386 standard for x86-maskiner standard
Ḱun Xen PV-domæner xen
ARM armel Marvell Kirkwood og Orion marvell
ARM med udstyr FPU armhf flerplatform armmp
64-bit ARM arm64    
64-bit MIPS (little endian) mips64el MIPS Malta 5kc-malta
Cavium Octeon octeon
Loongson 3 loongson-3
32-bit MIPS (little endian) mipsel MIPS Malta 4kc-malta
Cavium Octeon octeon
Loongson 3 loongson-3
Power Systems ppc64el IBM POWER8 eller nyere maskiner  
64-bit IBM S/390 s390x IPL fra VM-reader og DASD generisk

Dette dokument dækker intallationen for arkitekturen 64-bit ARM, der bruger kernen Linux. Hvis du er på udkig efter information om en af de andre Debian-understøttede arkitekturer så tag et kig på siderne om Debian-porteringer.

Dette er den første officielle udgivelse af Debian GNU/Linux for arkitekturen 64-bit ARM. Vi har den opfattelse, at den har bevist, at den er klar til udgivelse. Da den endnu ikke har haft lige så stor udbredelse (og dermed test fra mange brugere) som nogle arkitekturer, så kan du møde nogle få fejl. Brug vores fejlsporingssystem til at rapportere eventuelle problemer; husk at nævne at fejlen er opstået på 64-bit ARM-platformen der bruger kernen Linux. Det kan også være nødvendigt at bruge postlisten debian-arm.

2.1.2. Tre forskellige ARM-porte

ARM-arkitekturen har udviklet sig over tid og moderne ARM-processorer tilbyder funktioner som er tilgængelige i ældre modeller. Debian tilbyder derfor tre ARM-porte så du har den bedste understøttelse for en bred vifte af forskellige maskiner:

  • Debian/armel er til ældre 32-bit ARM-processorer uden understøttelse for en udstyrs-FPU (loating point unit),

  • Debian/armhf fungerer kun på nyere 32-bit ARM-processorer, som implementerer mindst ARMv7-arkitekturen med version 3 af ARM vector floating point-specifikationen (VFPv3). Den gør brug af de udvidede funktioner og ydelsesforbedringer tilgængelige på disse modeller.

  • Debian/arm64 fungerer på 64-bit ARM-processorer, der som minimum implementerer ARMv8-arkitekturen.

Teknisk kan alle nuværende ARM CPU'er køre enten i endian-tilstand (big eller little), men i praksis bruger hovedparten little-endian-tilstand. Debian/arm64, Debian/armhf og Debian/armel understøtter kun little-endian-systemer.

2.1.3. Variationer i ARM CPU-design og understøttelseskompleksitet

ARM-systemer er meget mere heterogene end dem baseret på den i386/amd64-baserede pc-arkitektur, så understøttelsessituationen kan være meget mere kompliceret.

ARM-arkitekturen bruges hovedsagelig i såkaldte systems-on-chip (SOC'er). Disse SOC'er er designet af mange forskellige firmaer med mange og varierende udstyrskomponenter selv for den meget grundlæggende funktionalitet krævet for at få systemet i gang. Ældre versioner af ARM-arkitekturen har oplevet massive forskelle fra en SoC til den næste, men ARMv8 (arm64) er meget mere standardiseret og er derfor nemmere at understøtte for Linuxkernen og andre programmer.

Serverversioner af ARMv8-arkitekturen konfigureres typisk via Unified Extensible Firmware Interface (UEFI) og Advanced Configuration and Power Interface-standarderne (ACPI). Disse to tilbyder fælles, enhedsuafhængige måder at starte op og konfigurere computerudstyr. De er også udbredt i x86 pc-verdenen.

2.1.4. Platforme understøttet af Debian/arm64

Arm64/AArch64/ARMv8-udstyr blev tilgængelig ret sent i udgivelsescyklussen for Debian Bookworm så få platforme have understøttelse i hovedudgivelsens kerneversion på tidspunktet for udgivelsen; dette er det vigtigste krav for at debian-installer fungerer på dem. De følgende platforme vides at være understøttet af Debian/arm64 i denne udgivelse. Der er kun et kerneaftryk, som understøtter alle de angivne platforme.

Applied Micro (APM) Mustang/X-Gene

ARM Mustang var det første Linux-aktiverede ARMv8-system tilgængeligt. Det bruger X-gene SoC, som også siden er blevet brugt i andre maskiner. Det er en 8-kerne cpu, med ethernet, USB og seriel. En normal formfaktor ligner en skrivebords-pc-boks, men mange andre versioner forventes i fremtiden. Det meste af udstyret er understøttet i hovedlinjens kerne, men mangler på dette tidpsunkt USB-understøttelse i kernen for Bookworm.

ARM Juno Development Platform

Juno er et godt udviklingsbundkort med en 6-kerne (2xA57, 4xA53) ARMv8-A 800Mhz CPU, Mali (T624) grafik, 8GB DDR3 RAM, Ethernet, USB, Serial. Det blev designet for systemopstart og funktionalitetstest så er hverken lille eller billig, men var et af de første bundkort tilgængelige. Alt indbygget udstyr er understøttet i hovedlinjens kerne og i Bookworm.

Når du bruger debian-installer på ikke-UEFI-systemer, så skal du manuelt gøre systemet opstartsbart i slutningen af installationen, f.eks. ved at køre de krævede kommandoer i en skal startet inden fra debian-installer. Flash-kernel ved hvordan et X-Gene-system skal sættes op til start med U-Boot.

2.1.4.1. Andre platforme

Flerplatformsunderstøttelsen i arm64-Linuxkernen kan også afvikle debian-installer på arm64-systemer som ikke eksplicit er anført ovenfor så længe, at kernen brugt af debian-installer har understøttelse for målsystemets komponenter og en enhedstræfil for målet er tilgængelig. I disse tilfælde kan installationsprogrammet normalt tilbyde en fungerende installation, og så længe at UEFI er i brug, så bør systemet også kunne startes op. Hvis UEFI ikke bruges, så skal du måske også udføre nogle manuelle konfigurationstrin for at systemet kan starte op.

2.1.5. Flere processorer

Understøttelse af flere processorer — også kaldt symmetrisk flerbehandling eller SMP — er tilgængelig for denne arkitektur. AT have flere processorer i en computer var oprindelig kun en problemstilling for serversystemer i den dyre ende, men er nu blevet almindeligt næsten overalt med introduktionen af såkaldte multi-core-processorer. Disse indeholder to eller flere processorenheder, kaldt kerner, i en fysisk chip.

Standard Debian 12-kerneaftrykket er blevet kompileret med SMP-understøttelse. Det kan også bruges på ikke-SMP-systmemer uden problemer.

2.1.6. Understøttelse af grafikudstyr

Debians understøttelse for grafiske grænseflader bestemmes af den underliggende understøttelse i X.org's X11-system og kernen. Grundlæggende framebuffergrafik tilbydes af kernen, mens skrivebordsmiljøer bruger X11. Om avancerede grafikkort-funktioner såsom 3D-udstyrsacceleration eller udstyrsaccelereret video er tilgængelig, afhænger af det faktiske grafikudstyr brugt i systemet og i nogle tilfælde af installationen af yderligere firmware-aftryk (se Afsnit 2.2, “Enheder som kræver firmware”).

Næsten alle ARM-maskiner har grafikudstyret indbygget, frem for i et separat kort. Nogle maskiner har dog udvidelsespladser, som kan anvende grafikkort, men det er sjældent. Udstyr som er designet til at være uden grafik i det hele taget er ret normalt. Mens grundlæggende framebuffervideo tilbudt af kenren før fungere på alle enheder som har grafik, så kræver hurtig 3D-grafik binære drivere for at fungere. Situationen ændrer sig hurtigt, men i udgivelsesøjeblikket for bookworm er frie drivere for nouveau (Nvidia Tegra K1 SoC) og freedreno (Qualcomm Snapdragon SoCs) tilgængelige i udgivelsen. Andet udstyr kræver proprietære drivere fra tredjeparter.

Detaljer om understøttede grafikudstyr og pegeenheder kan findes på https://wiki.freedesktop.org/xorg/. Debian 12 leveres med X.Org version 7.7.

2.1.7. Udstry for netværksforbindelse

Næsten alle netværksgrænsefladekort (NIC) understøttet af Linux-kernen bør også være understøttet af installationssystemet; drivere bliver normalt indlæst automatisk.

64-bit ARM, er de fleste indbyggede Ethernet-enheder understøttet og moduler for yderligere PCI- og USB-enheder tilbydes.

2.1.8. Ekstraudstyr

Linux understøtter en bred vifte af udstyr såsom mus, printere, skannere, PCMCIA/CardBus/ExpressCard- og USB-enheder. De fleste af dette udstyr er dog ikke krævet under installation af systemet.