Debian installeren 9.13

Voor het installeren van Debian 9.13 (stretch) kunt u een van de volgende images downloaden (alle i386 en amd64 CD/DVD-images zijn ook bruikbaar op USB-stick):

netinst CD-image (meestal 150-280 MB)

Blu-ray (via jigdo)

andere images (netboot, flexibele usb-stick, enz.)

Indien een hardwareonderdeel van uw systeem het laden van niet-vrije firmware vereist voor het stuurprogramma van een apparaat, kunt u een van de tararchieven met gebruikelijke firmwarepakketten gebruiken of een niet-officieel image downloaden met deze niet-vrije firmware. Instructies over het gebruik van deze tararchieven en algemene informatie over het laden van firmware tijdens de installatie is te vinden in de Installatiehandleiding (zie onder Documentatie hierna).

netinst (gewoonlijk 240-290 MB) niet-vrije CD-images met firmware

Opmerkingen

Documentatie

Indien u slechts één document leest voor u met installeren begint, lees dan onze Installatie-Howto met een snel overzicht van het installatieproces. Andere nuttige informatie is:

Errata

Dit is een lijst met gekende problemen in het installatiesysteem van Debian 9.13. Indien u bij het installeren van Debian op een probleem gestoten bent en dit probleem hier niet vermeld vindt, stuur ons dan een installatierapport waarin u de problemen beschrijft of raadpleeg de wiki voor andere gekende problemen.

Errata voor release 9.0

pkgsel installeerde geen updates met ABI-wijzigingen (standaard)
Bug #908711: tijdens een installatie met geactiveerde netwerkbronnen worden geen veiligheidsupdates geïnstalleerd welke een nieuw binair pakket vereisen door een ABI-wijziging van de kernel of van een bibliotheek.
Status: Dit werd gerepareerd in 9.6
APT was kwetsbaar voor een man-in-the-middle-aanval
Een bug in de HTTP-transportmethode van APT (CVE-2019-3462) kon geëxploiteerd worden door een aanvaller die zich als man-in-the-middle bevond tussen APT en een spiegelserver en zo de installatie van bijkomende kwaadaardige pakketten kon teweeg brengen.
Dit kan ingeperkt worden door tijdens de initiële installatie het gebruik van het netwerk uit te schakelen en nadien een opwaardering uit te voeren volgens de instructies in DSA-4371.
Status: Dit werd gerepareerd in 9.7