C.5. Programes de Debian per fer particions

Els desenvolupadors de Debian han adaptat nombroses varietats de programes per fer particions a fi que funcionen en diversos tipus de discs durs i arquitectures d'ordinador. Tot seguit hi ha una llista dels programes adients per a la vostra arquitectura.

partman

És l'eina de Debian recomanada per fer particions. Aquesta navalla suïssa també pot redimensionar particions, generar sistemes de fitxers i associar-los a punts de muntatge.

fdisk

És el partidor de discs original del Linux, adequat per als experts.

Aneu amb compte si teniu particions de FreeBSD. Els nuclis d'instal·lació permeten l'ús d'aquestes particions, però la manera com l'fdisk els representa (o no) pot fer que els noms de dispositiu diferisquen. Vegeu el COM ES FA Linux+FreeBSD.

cfdisk

És un partidor de discs d'ús senzill, apte per a tothom.

Tingueu en compte que el cfdisk no reconeix particions FreeBSD en absolut i que, novament, els noms de dispositiu poden diferir.

Un d'aquests programes s'executarà de manera predeterminada quan seleccioneu Parteix els dics (o paregut). Es podria utilitzar una eina de fer particions des de la línia d'ordres al VT2, malgrat que no es recomana.

C.5.1. Particionar per a 32-bit MIPS (big-endian)

Les màquines SGI requereixen una etiqueta de disc SGI per a poder fer el sistema arrencable des de disc dur. Pot ser generada en el menú expert de fdisk. La capçalera del volum generada (partició número 9) ha de ser com a mínim de 3 MiB. Si la capçalera del volum generada és massa petita, podeu esborrar la partició número 9 i afegir-la de nou amb una mida diferent. Tingueu en compte que la capçalera del volum ha de començar al sector 0.