2.1. Maquinari suportat

Debian no imposa cap requeriment més enllà dels necessaris pel nucli Linux i el conjunt de ferramentes GNU. Per això, qualsevol arquitectura o plataforma per la qual s'haja portat el nucli Linux, les libc, gcc, etc. i per la qual s'haja portat Debian, es pot executar Debian. Visiteu la pàgina dels ports http://www.debian.org/ports/s390/ per obtenir més detalls dels sistemes on l'arquitectura S/390 s'ha comprovat amb Debian GNU/Linux.

Més que intentar descriure totes les configuracions diferents del maquinari que estan separades per S/390, aquesta secció conté informació general i apunts d'on trobar més informació.

2.1.1. Arquitectures suportades

Debian GNU/Linux 9 suporta deu arquitectures principals i diverses variacions de cada arquitectura conegudes com «sabors».

Arquitectura Nom a Debian Subarquitectura Sabor
Basada en Intel x86 i386 màquines x86 predeterminades predeterminat
Només dominis Xen PV xen
AMD64 & Intel 64 amd64    
ARM armel Marvell Kirkwood i Orion marvell
ARM amb maquinari FPU armhf multiplatform armmp
64bit ARM arm64    
32bit MIPS (big endian) mips MIPS Malta 4kc-malta
Cavium Octeon octeon
64bit MIPS (little endian) mips64el MIPS Malta 5kc-malta
Cavium Octeon octeon
Loongson 3 loongson-3
32bit MIPS (little endian) mipsel MIPS Malta 4kc-malta
Cavium Octeon octeon
Loongson 3 loongson-3
Power Systems ppc64el IBM POWER8 o més actuals  
IBM S/390 64 bits s390x IPL de VM-reader i DASD genèric

Aquest document cobreix la instal·lació per a l'arquitectura S/390 fent servir el nucli Linux. Si busqueu informació per qualsevol altra arquitectura suportada per Debian, pegueu una ullada a les pàgines dels ports de Debian.

2.1.2. Màquines del tipus zSeries i System z

Des de Debian Squeeze, el suport per a arrencar en mode ESA/390 no està disponible. La vostra màquina ha de admetre l'arquitectura z («z/Architecture»), és obligatori admetre els 64 bits. Però el port s390 està compilat per a ESA/390. Totes les màquines zSeries i System z està completament suportat. El programari de suport de S/390 està inclòs en el desenvolupament del nucli 4.3. La millot informació actual sobre el suport de Linux per a IBM està disponible a la pàgina Linux on System z® a «developerWorks«.

2.1.3. PAV i HyperPAV

PAV i HyperPAV son admesos sense problemes, no és necessari les rutes múltiples («multipathing») per tal d'aprofitar els avantatges d'aquests tipus de emmagatzemament. Cal assegurar-se de configurar els dispositius quan es faci la selecció dels dispositius DASD. Els alies dels dispositius no estaran disponibles en el formateig, generació de particions o per l'ús directe.

2.1.4. Processadors múltiples

El suport de processadors múltiples — també anomenat «multiprocés simètric» o SMP — està disponible per a aquesta arquitectura. La presencia de múltiples processadors en un ordinador va començar en sistemes servidors de gama alta però s'ha tornat més comú amb la introducció dels anomenats processadors «multi-nucli». Aquests contenen dues o més unitats de processadors anomenats «nuclis» en un únic xip físic.

La imatge del nucli estàndard de Debian 9 ha estat compilada amb suport SMP. També es pot fer servir en sistemes sense SMP sense problemes.

2.1.5. Maquinari per a la connexió de xarxes

Pràcticament qualsevol targeta de xarxa (NIC) suportada pel nucli Linux és també suportada pel sistema d'instal·lació; els controladors modulars s'haurien de carregar automàticament.

La llista de dispositius suportats és:

  • Channel to Channel (CTC) i connexió ESCON (real o emulada)

  • OSA-2 Token Ring/Ethernet i OSA-Express Fast Ethernet (no QDIO)

  • OSA-Express en mode QDIO, HiperSockets i Guest-LANs

2.1.6. Perifèrics i altre maquinari

Aquest sistema no permet la instal·lació de paquets des de XPRAM o cinta. Tots els paquets que voleu instal·lar han d'estar disponibles en un DASD o en una xarxa per mitjà d'NFS, HTTP o FTP.