4.3. Pregătirea fișierelor pentru pornirea unui stick de memorie USB

Pentru a pregăti stick-ul USB, vă recomandăm să utilizați un sistem în care GNU/Linux rulează deja și care are suport pentru USB. Cu sistemele actuale GNU/Linux, stick-ul USB ar trebui să fie recunoscut automat când îl introduceți. Dacă nu este, ar trebui să verificați dacă modulul nucleului de „stocare USB” este încărcat. Când stick-ul USB este introdus, acesta va fi asociat unuin dispozitiv numit /dev/sdX, unde X este o literă în intervalul a-z. Ar trebui să puteți vedea dispozitivul cu care a fost asociat stick-ul USB rulând comanda lsblk înainte și după introducerea acestuia; (ieșirea comenzii dmesg (rulată ca superutilizator) este o altă metodă posibilă pentru aceasta). Pentru a scrie pe stick-ul dvs., poate fi necesar să dezactivați comutatorul de protecție la scriere.

[Avertisment] Avertisment

Procedurile descrise în această secțiune vor distruge tot ce se află deja pe dispozitiv! Asigurați-vă că utilizați numele corect al dispozitivului pentru stick-ul USB. Dacă utilizați dispozitivul greșit, rezultatul ar putea fi ca toate informațiile de pe, de exemplu, un disc dur/solid să fie pierdute.

4.3.1. Pregătirea unui stick USB utilizând o imagine hibrid CD/DVD

Imaginile de instalare Debian pentru această arhitectură sunt create folosind tehnologia isohybrid; asta înseamnă că pot fi scrise direct pe un stick USB, ceea ce este o modalitate foarte ușoară de a crea un suport de instalare. Pur și simplu alegeți o imagine (cum ar fi „netinst”, CD-1 sau DVD-1) care să încapei pe stick-ul dvs. USB. Consultați Secțiune 4.1, „Imagini oficiale de instalare pentru Debian GNU/Linux” pentru a obține o imagine de instalare.

Imaginea de instalare pe care o alegeți ar trebui să fie scrisă direct pe stick-ul USB, suprascriind conținutul actual. De exemplu, atunci când utilizați un sistem GNU/Linux existent, fișierul imagine poate fi scris pe un stick USB după cum urmează, după ce v-ați asigurat că stick-ul este demontat:

# cp debian.iso /dev/sdX
# sync

Simpla scriere a imaginii de instalare pe USB ar trebui să funcționeze bine pentru majoritatea utilizatorilor. Pentru nevoi speciale există această pagină wiki.

Informații despre cum să faceți acest lucru pe alte sisteme de operare pot fi găsite în Răspusuri la întrebările frecvente despre CD-ul Debian.

[Important] Important

Imaginea trebuie să fie scrisă pe întregul dispozitiv de disc și nu pe o partiție, de exemplu: „/dev/sdb” și nu „/dev/sdb1”. Nu utilizați instrumente precum unetbootin care modifică imaginea.