7.1. Momentul adevărului

Prima pornire a sistemului dvs. cu energie proprie este ceea ce inginerii electroniști numesc testul de fum.

Dacă ați făcut o instalare implicită, primul lucru pe care ar trebui să-l vedeți când porniți sistemul este meniul încărcătorului de pornire grub. Primele opțiuni din meniu vor fi pentru noul dvs. sistem Debian. Dacă ați avut alte sisteme de operare pe calculator (cum ar fi Windows) care au fost detectate de sistemul de instalare, acestea vor fi listate mai jos în meniu.

Dacă sistemul nu reușește să pornească corect, nu intrați în panică. Dacă instalarea a avut succes, sunt șanse mari să existe doar o problemă relativ minoră care împiedică sistemul să pornească Debian. În majoritatea cazurilor, astfel de probleme pot fi rezolvate fără a fi nevoie să repetați instalarea. O opțiune disponibilă pentru a remedia problemele de pornire este utilizarea modului de recuperare încorporat în programul de instalare (consultați Secțiune 8.6, „Recuperarea unui sistem deteriorat”).

Dacă sunteți nou în Debian și Linux, este posibil să aveți nevoie de ajutor de la utilizatori mai experimentați. Pentru ajutor direct on-line, puteți încerca canalele IRC #debian sau #debian-boot din rețeaua OFTC. Alternativ, puteți contacta lista de corespondență debian-user. De asemenea, puteți depune un raport de instalare așa cum este descris în Secțiune 5.4.7, „Trimiterea rapoartelor de instalare”. Asigurați-vă că descrieți problema în mod clar și includeți toate mesajele care sunt afișate și care pot ajuta pe alții să diagnosticheze problema.

Dacă ați avut alte sisteme de operare pe computer care nu au fost detectate sau nu au fost detectate corect, vă rugăm să trimiteți un raport de instalare.