B.3. Crearea unui fișier de preconfigurare

Fișierul de preconfigurare este în formatul folosit de comanda debconf-set-selections. Formatul general al unei linii într-un fișier de preconfigurare este:

<proprietar> <numele întrebării> <tipul întrebării> <valoare>

Fișierul trebuie să înceapă cu #_preseed_V1

Există câteva reguli de reținut atunci când scrieți un fișier de preconfigurare.

Cel mai simplu mod de a crea un fișier de preconfigurare este să utilizați fișierul exemplu prezentat în Secțiune B.4, „Conținutul fișierului de preconfigurare (pentru bookworm)” ca bază, și să lucrați de acolo.

O metodă alternativă este de a face o instalare manuală și apoi, după repornire, să utilizați debconf-get-selections din pachetul debconf-utils pentru a descărca atât baza de date debconf, cât și baza de date cdebconf a programului de instalare într-un singur fișier:

$ echo "#_preseed_V1" > fișier
$ debconf-get-selections --installer >> fișier
$ debconf-get-selections >> fișier

Cu toate acestea, un fișier generat în acest mod va avea unele elemente care nu ar trebui să fie preconfigurate, iar fișierul exemplu este un loc de pornire mai bun pentru majoritatea utilizatorilor.

[Notă] Notă

Această metodă se bazează pe faptul că, la sfârșitul instalării, baza de date cdebconf a programului de instalare este salvată în sistemul instalat în /var/log/installer/cdebconf. Cu toate acestea, deoarece baza de date poate conține informații sensibile, în mod implicit fișierele pot fi citite numai de către root.

Directorul /var/log/installer și toate fișierele din acesta vor fi șterse din sistemul dumneavoastră dacă ștergeți pachetul installation-report.

Pentru a verifica valorile posibile pentru întrebări, puteți utiliza editorul nano pentru a examina fișierele din /var/lib/cdebconf în timp ce o instalare este în curs. Vizualizați templates.dat pentru șabloanele brute și questions.dat pentru valorile curente și pentru valorile atribuite variabilelor.

Pentru a verifica dacă formatul fișierului dumneavoastră de preconfigurare este valid înainte de a efectua o instalare, puteți utiliza comanda debconf-set-selections -c preseed.cfg.