2.1. Maquinari suportat

Debian no imposa cap requeriment més enllà dels necessaris pel nucli Linux i el conjunt de ferramentes GNU. Per això, qualsevol arquitectura o plataforma per la qual s'haja portat el nucli Linux, les libc, gcc, etc. i per la qual s'haja portat Debian, es pot executar Debian. Visiteu la pàgina dels ports https://www.debian.org/ports/arm/ per obtenir més detalls dels sistemes on l'arquitectura 32-bit hard-float ARMv7 s'ha comprovat amb Debian GNU/Linux.

Més que intentar descriure totes les configuracions diferents del maquinari que estan separades per 32-bit hard-float ARMv7, aquesta secció conté informació general i apunts d'on trobar més informació.

2.1.1. Arquitectures suportades

Debian GNU/Linux 12 suporta 9 arquitectures principals i diverses variacions de cada arquitectura conegudes com «sabors».

Arquitectura Nom a Debian Subarquitectura Sabor
AMD64 & Intel 64 amd64    
Basada en Intel x86 i386 màquines x86 predeterminades predeterminat
Només dominis Xen PV xen
ARM armel Marvell Kirkwood i Orion marvell
ARM amb maquinari FPU armhf multiplatform armmp
64bit ARM arm64    
64bit MIPS (little endian) mips64el MIPS Malta 5kc-malta
Cavium Octeon octeon
Loongson 3 loongson-3
32bit MIPS (little endian) mipsel MIPS Malta 4kc-malta
Cavium Octeon octeon
Loongson 3 loongson-3
Power Systems ppc64el IBM POWER8 o més actuals  
IBM S/390 64 bits s390x IPL de VM-reader i DASD genèric

Aquest document cobreix la instal·lació per a l'arquitectura 32-bit hard-float ARMv7 fent servir el nucli Linux. Si busqueu informació per qualsevol altra arquitectura suportada per Debian, pegueu una ullada a les pàgines dels ports de Debian.

2.1.2. Tres adaptacions per a ARM diferents

L'arquitectura ARM ha evolucionat amb el temps i els processadors ARM moderns tenen funcions que no estaven implementades en els models antics. Per això, Debian oferta tres adaptacions per ARM per tal de donar el millor suport a un ample ventall de màquines diferents:

 • Debian/armel s'adapta als antics processadors ARM de 32 bits sense unitat de coma flotant (FPU),

 • Debian/armhf funciona només amb els nous processadors ARM de 32 bits amb al menys l'arquitectura ARMv7 amb la versió 3 de l'especificació ARM de punt flotant vectorial (VFPv3). Es fa ús de les funcions ampliades i millores de rendiment disponibles en aquests models.

 • Debian/arm64 funciona amb processadors ARM de 64 bits que implementen la darrera aquictectura ARMv8.

Tècnicament, totes les CPU ARM disponibles actualment poden funcionar en el mode «endian» (gran o petit), però a la pràctica la majoria fan servir el mode «endian» petit. Tots els Debian/arm64, Debian/armhf i Debian/armel admeten només els sistemes «endian» petit.

2.1.3. Variacions en el disseny de CPU ARM i complexitat de suport

Els sistemes ARM son molt més heterogenis que els ordinadors basats en les arquitectures i386/amd64, i per això donar-hi suport és més complicat.

L'arquitectura ARM es fa servir més en els dissenys anomenats «sistemes en un xip» (SoC). Aquests SoC estan dissenyats per moltes companyies diferents amb un ampli ventall de components de maquinari fins i tot per la funcionalitat bàsica requerida per posar en marxa el sistema. Les interfícies de microprogramari dels sistemes s'estan estandarditzant cada vegada més amb el temps, però sobretot amb el maquinari més antic les interfícies de microprogramari i d'arrencada varien molt, pel que en aquests sistemes el nucli Linux ha de tenir esment a molts problemes de baix nivell específics del sistema que són manejats per la BIOS/UEFI de la placa base en el món dels PC.

Quan es va començar a donar suport als ARM en el nucli Linux, la varietat de maquinari va obligar a tenir un nucli separat per a cada sistema ARM en contrast amb «un per a tots» del nucli per a sistemes PC. Com aquest enfocament no escala a un gran nombre de sistemes diferents, es va treballar per permetre l'arrencada amb un sol nucli ARM que es pot executar en diferents sistemes ARM. El suport als nous sistemes ARM està actualment implementat de manera que permet l'ús d'un nucli multiplataforma, però per a diversos sistemes antics segueix essent necessari un nucli específic independent. A causa d'això, la distribució Debian estàndard només suporta la instal·lació en un conjunt seleccionat d'aquests sistemes ARM més antics, juntament amb els sistemes més recent que estan suportats per els nuclis multiplataforma AMR (anomenats «armmp») a Debian/armhf.

2.1.4. Plataformes suportades per Debian/armhf

Els següents sistemes son coneguts per trenallar amb Debian/armhf fent servir el nucli multiplataforma («armmp»):

Freescale MX53 Quick Start Board (MX53 LOCO Board)

El IMX53QSB és una placa de desenvolupament basada en i.MX53 SoC.

Versatile Express

El Versatile Express és una placa de desenvolupament sèrie d'ARM que consisteix amb una placa base que es pot equipar amb vàries plaques CPU filles.

Determinades plaques de desenvolupament basades en Allwinner sunXi i sistemes integrats

El nucli «armmp» admet diverses plaques de desenvolupament i sistemes integrats basats en Allwinner A10 (architecture codename «sun4i»), A10s/A13 (architecture codename «sun5i»), A20 (architecture codename «sun7i»), A31/A31s (architecture codename «sun6i») i A23/A33 (que forma part de la família «sun8i») SoCs. Hi ha disponible tots els instal·ladors possibles (incloent les imatges per a targetes SD amb l'instal·lador) pels següents sistemes basats en sunXi:

 • Cubietech Cubieboard 1 + 2 / Cubietruck

 • LeMaker Banana Pi i Banana Pro

 • LinkSprite pcDuino i pcDuino3

 • Olimex A10-Olinuxino-LIME / A20-Olinuxino-LIME / A20-Olinuxino-LIME2 / A20-Olinuxino Micro / A20-SOM-EVB

 • Xunlong OrangePi Plus

El suport al sistema per a dispositius basats en Allwinner sunXi es limita als dispositius i la informació dels arbres de dispositius disponibles en la línia principal del nucli de Linux. Els arbres del nucli específics del proveïdor (com és el nucli de Allwinner SDK) i el nucli de la sèrie 3.4 linux-sunxi.org derivat d'android no estan suportats per Debian.

La línia principal del nucli Linux suporta consola sèrie, ethernet, SATA, USB i targetes MMC/SD en Allwinner A10, A10s/A13, A20, A23/A33 i A31/A31s SoCs. El nivell de suport per a maquinari de pantalles (HDMI/VGA/LCD) i so varia entre els sistemes. Per la majoria de sistemes, el nucli no disposa de controladors gràfics nadius, però en el seu lloc fa servir la infraestructura «simplefb» en el qual el gestor d'arrencada inicialitza la pantalla i el nucli només re-utilitza la memòria de marc («framebuffer») pre-inicialitzat. En general, això funciona raonablement bé, tot i què amb certes limitacions (la resolució de la pantalla no es pot canviar sobre la marxa i no és possible gestionar l'alimentació de la pantalla).

La memòria flaix en placa feta servir com a dispositiu d'emmagatzemament massiu existeix en dues variants en els sistemes basats en sunXi: NAND flaix en brut i eMMc flaix. La majoria de les plaques més antigues basades en plaques sunXi amb emmagatzemament flaix en placa fan servir NAND flaix en brut que, en general, no estan suportades al nucli principal i tampoc per Debian. Alguns dels nous sistemes fan servir flaix eMMC en comptes de NAND flaix en brut. Els xips flaix eMMC es fa servir com a targeta SD ràpida no extraïble i es suportada de la mateixa manera que una targeta SD normal.

L'instal·lador inclou suport bàsic per a diversos sistemes basats en sunXi no esmentats anteriorment, però sense haver-se provat en aquests sistemes que el projecte Debian no té accés en el maquinari corresponent. No es distribueixin imatges pre-compilades per a targetes SD amb l'instal·lador per a aquests sistemes. Les plaques de desenvolupament incloses amb aquest suport limitat son:

 • Olimex A10s-Olinuxino Micro / A13-Olinuxino / A13-Olinuxino Micro

 • Sinovoip BPI-M2 (A31s-based)

 • Xunlong Orange Pi (A20-based) / Orange Pi Mini (A20-based)

A més dels SoC i dels sistemes esmentats anteriorment, l'instal·lador té un suport molt limitat per a Allwinner H3 SoC i vàries plaques basades en ell. El suport del nucli principal para a H3 és un treball encara en curs en el moment de l'alliberament de Debian 9, i només és compatible amb la consola sèrie, MMC/SD i el controlador de sistema principal USB en sistemes basats en H3. Encara no tenen cap controlador pel port ethernet de la placa per a H3, de manera que el treball en xarxa només és possible amb un adaptador ethernet USB o un «dongle» per a wifi. Els sistemes basats en H3 pels quals està disponible aquest suport molt bàsic de l'instal·lador son:

 • FriendlyARM NanoPi NEO

 • Xunlong Orange Pi Lite / Orange Pi One / Orange Pi PC / Orange Pi PC Plus / Orange Pi Plus / Orange Pi Plus 2E / Orange Pi 2

NVIDIA Jetson TK1

El NVIDIA Jetson TK1 és una placa de desenvolupament basada en el xip Tegra K1 (també conegut per Tegra 124). Tegra K1 compta amb una CPU ARM Cortex-A15 de quatre nuclis de 32 bits i Kepler GPU (GK20A) amb 192 nuclis CUDA. Altres sistemes basats en Tegra 124 també poden funcionar.

Seagate Personal Cloud i Seagate NAS

Els dispositius Seagate Personal Cloud i Seagate NAS son dispositius NAS basats en la plataforma Marvell's Armada 370. Debian admet el Personal Cloud (SRN21C), Personal Cloud 2-Bay (SRN22C), Seagate NAS 2-Bay (SRPD20) i Seagate NAS 4-Bay (SRPD40).

SolidRun Cubox-i2eX / Cubox-i4Pro

La sèrie Cubox-i son un conjunt de petits sistemes de forma cúbica basats en la família Freescale i.MX6 SoC. El suport als sistemes de la sèrie Cubox-i es limita als dispositius i informació de l'arbre de dispositius disponible en el nucli principal de Linux: el nucli de la sèrie Freescale 3.0 per a Cubox-i no està suportada per Debian. Els controladors disponibles pel nucli principal inclouen la consolo sèrie, ethernet, USB, targetes MMC/SD i suport per a pantalles mitjançant HDMI (consoloa i X11). A més, s'admet el port eSATA de la Cubox-i4Pro.

Wandboard

Wandboard Quad, Dual i Solo son plaques de desenvolupament basada en Freescale i.MX6 Quad SoC. El suport disponible es limita als dispositius i a la informació de l'arbre de dispositius disponible en la línia principal del nucli de Linux; els nuclis específics de les sèries 3.0 i 3.10 de wandboard.org no estan suportats per Debian. El nucli principal inclou suport pels dispositius consola sèrie, pantalla mitjançant HDMI (consola i X11), ethernet, USB, MMC/SD, SATA (només per a Quad) i àudio analògic. El suport per a altres opcions d'àudio (S/PDIF, HDMI-Audio) i mòdul WLAN/Bluetooth no s'ha provat o no està disponible a Debian 9.

En general, el suport multiplataforma per a ARM en el nucli de Linux permet executar el debian-installeren sistemes «armhf» que no estiguin explícitament especificats anteriorment, sempre que el nucli usat pel debian-installer tengui suport pels components del sistema objectiu i el fitxer d'arbre de dispositius estigui disponible. En aquests casos, l'instal·lador proporciona una instal·lació que funcional, però pot ésser que no sigui capaç d'arrencar el sistema automàticament. Així, en molts casos requereix informació específica del dispositiu.

Quan es fa servir el debian-installer en aquests sistemes, haureu de fer autoarrencable el sistema manualment al final de la instal·lació, p. ex. executant les ordres necessàries en la consola iniciada des de el debian-installer.

2.1.5. Processadors múltiples

El suport de processadors múltiples — també anomenat «multiprocés simètric» o SMP — està disponible per aquesta arquitectura. La imatge del nucli estàndard de Debian 12 s'ha compilat amb suport SMP-alternatives. Açò vol dir que el nucli detecta el nombre de processadors (o nuclis de processador) i que automàticament desactivarà l'SMP a sistemes amb un processador.

Originàriament, tenir múltiples processadors en un ordinador era una característica només dels sistemes servidors d'alta gama, però s'ha tornat més freqüent en els darrers anys en totes les màquines amb la introducció dels anomenats processadors «multi-nuclis». Aquests tenen dues o més unitats de processadors, anomenats «nuclis» en cada xip físic.

2.1.6. Targetes gràfiques suportades

El suport de les interfícies gràfiques a Debian ve determinat pel suport subjacent que es troba al sistema X11 de X.Org, i també al nucli. La gestió bàsica dels gràfics està garantida amb el nucli, si l'entorn d'escriptori fa servir X11. Que es pugui fer servir les característiques de targetes gràfiques avançades com l'acceleració de maquinari 3D o vídeo accelerat per maquinari, depèn del maquinari emprat en el sistema i, en alguns casos, de la instal·lació addicional «blobs» (arxius en format binari) de «microprogramari» («firmware») (mireu Secció 2.2, «Dispositius que requereixen microprogramari»).

Quasi totes les màquines ARM tenen el maquinari gràfic incorporat, en comptes de tenir-ho a una targeta auto configurable. Algunes màquines tenen ranures d'expansió que incorporen les targetes gràfiques, però això és por freqüent. El maquinari dissenyat sense tenir cap gestor gràfic és poc habitual. Per altra banda, les targetes de vídeo bàsiques facilitades pel nucli haurien de funcionar amb tots els dispositius que tenen gràfics, els acceleradors 3D de gràfics requereixen controladors binaris per a treballar. Aquesta situació està canviant ràpidament i en el moment de llançar la bookworm hi ha disponibles controladors lliures per a «nouveau» (Nvidia Tegra K1 SoC) i «freedreno» (Qualcomm Snapdragon SoCs). Altres dispositius requereixen controladors privatius de terceres parts.

Podeu trobar detalls del maquinari gràfic i dispositius senyaladors suportats a https://wiki.freedesktop.org/xorg/. Debian 12 ve amb la versió 7.7 de les X.Org.

2.1.7. Maquinari per a la connexió de xarxes

Pràcticament qualsevol targeta de xarxa (NIC) suportada pel nucli Linux és també suportada pel sistema d'instal·lació; els controladors modulars s'haurien de carregar automàticament.

En 32-bit hard-float ARMv7, la majoria de dispositius Ethernet integrats són suportats i es proveeixen mòduls addicionals per a dispositius PCI i USB.

2.1.8. Perifèrics i altre maquinari

El Linux permet utilitzar una gran varietat de dispositius de maquinari com ara ratolins, impressores, escànners, PCMCIA/CardBus/ExpressCard i dispositius USB. De tota manera, la major part d'aquests dispositius no són necessaris durant la instal·lació del sistema.