A.2. Opstart af installationsprogrammet

Debian-cd-holdet tilbyder bygninger af installationsaftryk der bruger debian-installerDebians cd/dvd-side. For yderligere information om hvor du kan få installationsaftryk, se Afsnit 4.1, “Officielle Debian GNU/Linux installationsaftryk”.

Nogle installationsmetoder kræver andre aftryk end optiske medier. Afsnit 4.2.1, “Her kan du finde installationsfiler” forklarer hvordan du finder aftryk på Debian-spejl.

Underafsnittene nedenfor vil have detaljer om hvilke aftryk, du bør hente for mulige måde at installere på.

A.2.1. Optisk disk

Netinst cd-aftrykket er et populært aftryk, som kan bruges til at installere bookworm med debian-installer. Dette aftryk at lavet for at kunne starte op fra aftrykket og installere yderligere pakker over et netværk; deraf navnet netinst. Aftrykket har programkomponenterne til at køre installationsprogrammet og de grundlæggende pakker for et minimalt bookworm-system. Hvis du foretrækker det, så kan du hente et fuldt cd/dvd-aftryk, som ikke vil kræve netværket for installationen. Du skal kun bruge den første cd i sættet.

Hent den type du foretrækker og brænd den til en optisk disk. For at starte disken op, skal du eventuelt ændre din BIOS-konfiguration, som forklaret i Afsnit 3.6.1, “Opstart af BIOS/UEFI Set-Up Menu”.

A.2.2. USB-hukommelsesdrev

Det er også muligt at installere fra eksterne USB-lagerenheder. For eksempel kan et USB-nøgledrev lave et smart Debian-installationsmedie, som du kan medtage overalt.

Den nemmeste måde at forberede dit USB-hukommelsesdrev er at hente et cd- eller dvd-aftryk for Debian, som størrelsesmæssigt passer på drevet, og så skrive aftrykket direkte til hukommelsesdrevet. Selvfølgelig vil dette ødelægge alt allerede på hukommelsesdrevet. Det fungerer fordi Debians cd/dvd-aftryk er »isohybrid«-aftryk, som kan starte op både fra optiske drev og fra USB-drev.

Der er andre, mere fleksible måder at opsætte et hukommelsesdrev for debian-installer, og det er muligt at få den til at fungere med små hukommelsesdrev. For detaljer se Afsnit 4.3, “Forberedning af filer for opstart via USB-hukommelsesdrev”.

Selvom opstart fra et USB-lager er ret normalt på UEFI-systemer, så er det noget anderledes i den ældre BIOS-verden. Nogle BIOS'er kan starte op fra USB-lageret direkte, og nogle kan ikke. Du skal måske konfiguere din BIOS/UEFI til at aktivere USB legacy support. Menuen for valg af opstartsenhed skal vise eksternt drev eller USB-HDD for at kunne starte op fra USB-drevet. For hjælp og detaljer se Afsnit 5.1.1, “Opstart fra USB-drev”.

A.2.3. Opstart fra netværk

Det er også muligt at starte debian-installer alene fra nettet. De forskellige metoder til netopstart afhænger af din arkitektur og opsætning af netopstarten. Filerne i netboot/ kan bruges til at netopstarte debian-installer.

Den nemmeste måde at opsætte er sandsynligvis PXE-netopstart. Pak filen ud med tar fra netboot/pxeboot.tar.gz til /srv/tftp eller et andet passende sted for din tftp-server. Opsæt din DHCP-server til at sende filnavnet pxelinux.0 til klienterne og med lidt held vil alt bare virke. For detaljerede instruktioner se Afsnit 4.5, “Forberedelse af filer for TFTP-netopstart”.

A.2.4. Opstart fra harddisk

Det er muligt at igangsætte installationsprogrammet uden at bruge eksterne medier, men alene en eksisterende harddisk, som kan have et andet operativsystem. Hent hd-media/initrd.gz, hd-media/vmlinuz, og et Debian-cd/dvd-aftryk til øverste niveau af harddisken. Sikr dig, at cd-aftrykket har et filnavn, der ender med .iso. Nu gælder det bare om at starte Linux op med initrd. Afsnit 5.1.3, “Opstart fra Linux med GRUB forklarer en måde at gøre dette.