3.4. Opfyldelse af udstyrets minimumskrav

Når du har indsamlet information om din computeres udstyr så kontroller, at dit udstyr tillader den type af installation, du ønsker at udføre.

Afhængig af dine behov, så kan du måske klare dig med mindre end de anbefalede udstyrskrav vist i tabellen nedenfor. De fleste brugere kan dog risikere at blive frustreret, hvis de ignoerer disse anbefalinger.

En Pentium 4, 1GHz-system er minimum anbefalet for et skrivebordssystem.

Tabel 3.2. Anbefalede minimale systemkrav

Installationstype RAM (minimum) RAM (anbefalet) Harddisk
Intet skrivebord 256 megabyte 512 megabyte 4 gigabyte
Med skrivebord 1 gigabyte 2 gigabyte 10 gigabyte

Minimumsværdierne antager at swap vil blive aktiveret og et ikke-liveCD-aftryk anvendes. Værdien No desktop (Intet skrivebord) antager at det tekstbaserede installationsprogram anvendes.

De faktiske mindste hukommelseskrav er meget mindre end mængden vist i denne tabel. Med swap aktiveret er det muligt at installere Debian med så lidt som 285MB. Det samme gælder for krav om diskplads; specielt hvis du vælger hvilke programmer at installere; se Afsnit D.2, “Diskpladskrævet for opgaver” for yderligere information om diskpladskrav.

Det er muligt at afvikle et grafisk skrivebordsmiljø på ældre eller mindre systemer, men i det tilfælde anbefales det at installere en vindueshåndtering som bruger færre ressourcer end f.eks. GNOME eller KDE Plasma; alternativer inkluderer xfce4, icewm og wmaker, men der er andre at vælge fra.

Det er praktisk umuligt at angive almene hukommelses- eller diskpladskrav for serverinstallationer, da disse i høj grad afhænger af, hvad serveren skal bruges til.

Husk at disse størrelsesangivelser ikke inkluderer andet materiale, som der normalt også skal være plads til, såsom brugefiler, post og data. Det er altid bedst at være generøs med plads til dine egne filer og data.

Diskplads krævet for en god operation af Debian GNU/Linux-systemet medtages i disse anbefalede systemkrav. Specielt indeholder partitionen /var en masse tilstandsinformation specifik for Debian udover dets normale indhold, såsom logfiler. dpkg-filer (med information om alle installerede pakker) kan nemt bruge 40 MB. Også apt placerer hentede pakker her før installation. Du skal normalt allokere mindst 20 MB for /var og en meget mere, hvis du installerer et grafisk skrivebordsmiljø.