4.4. Bestanden voorbereiden om vanaf een harde schijf op te starten

Het installatiesysteem kan opgestart worden met opstartbestanden die op een bestaande partitie van een harde schijf geplaatst worden. Die worden dan gelanceerd ofwel vanuit een ander besturingssysteem, ofwel door rechtstreeks vanuit het BIOS een bootloader aan te roepen. Op moderne UEFI-systemen kan de kernel rechtstreeks vanaf de UEFI-partitie worden opgestart zonder dat een bootloader nodig is.

Met deze techniek kunt u een complete en zuivere netwerk-installatie realiseren. Dit vermijdt alle rompslomp van verwijderbare media, zoals het zoeken en branden van CD/DVD-images.

4.4.1. Het opstarten van het installatiesysteem vanaf een harde schijf vanuit Linux met GRUB

In dit deel wordt uitgelegd hoe u met behulp van GRUB een nieuw systeem kunt toevoegen aan een bestaand Linux-systeem of hoe u zelfs dat bestaand systeem kunt vervangen.

GRUB ondersteunt bij het opstarten niet enkel het in het geheugen laden van de kernel, maar ook van een schijf-image. Deze RAM-schijf kan door de kernel gebruikt worden als root-bestandssysteem.

Kopieer de volgende bestanden vanuit de Debian-archieven naar een geschikte plaats op uw harde schijf, bijvoorbeeld naar /boot/newinstall/.

  • vmlinuz (het binaire kernel-bestand)

  • initrd.gz (ramschijf-image)

Indien u van plan bent om de harde schijf enkel te gebruiken voor het opstarten van het systeem en daarna alles over het netwerk zult ophalen, moet u het bestand netboot/debian-installer/i386/initrd.gz en de overeenkomstige kernel netboot/debian-installer/i386/linux downloaden. Dit zal u toelaten om de harde schijf die u gebruikte om het installatiesysteem op te starten, opnieuw in te delen in partities, hoewel u dit zorgvuldig moet doen.

Indien u echter van plan bent om tijdens de installatie een bestaande partitie op de harde schijf ongewijzigd te behouden, kunt u het bestand hd-media/initrd.gz en zijn kernel hd-media/vmlinuz downloaden, en een installatie-image kopiëren naar de harde schijf (zorg ervoor dat u het bestand een naam geeft die eindigt op .iso). Het installatiesysteem kan dan opstarten van de harde schijf en de installatie uitvoeren op basis van het installatie-image, zonder dat toegang tot het netwerk vereist is.

Om tot slot de bootloader te configureren, gaat u te werk zoals beschreven in Paragraaf 5.1.3, “Opstarten vanuit Linux met behulp van GRUB.