D.1. Linux-enheder

I Linux kan diverse specielle filer findes i mappen /dev. Disse filer kaldes for enhedsfiler og opfører sig som ordinære filer. De mest gængse typer af enhedsfiler er for blokenehder og tegnenheder. disse filer er en grænseflade til den faktiske driver (del af Linux-kernen) som igen tilgår udstyret. En anden, mindre udbredt, type enhedsfil er navngivet pipe. De vigtigste enhedsfiler er vist i tabellerne nedenfor.

sda Første harddisk
sdb Anden harddisk
sda1 Første partition på den første harddisk
sdb7 7. partition for den anden harddisk

sr0 Første cd-rom
sr1 Anden cd-rom

ttyS0 Seriel port 0, COM1 under MS-DOS
ttyS1 Seriel port 1, COM2 under MS-DOS
psaux PS/2-musenhed
gpmdata Pseudo-enhed, gentagelsesdata fra GPM-dæmon (mus)

cdrom Symbolsk henvisning til cd-rom-drevet
mouse Symbolsk henvisning til muse-enhedsfilen

null Alt skrevet til denne enhed vil forsvinde
zero Man kan uendeligt læse nuller ud af denne enhed

D.1.1. Opsætning af din mus

Musen kan bruges i både Linux-konsollen (med gpm) og X-vinduesmiljøet. Normalt sker dette ved installation af gpm og selve X-serveren. Begge skal konfigureres til at bruge /dev/input/mice som museenhed. Den korrekte museprotokol er navngivet exps2 i gpm, og ExplorerPS/2 i X. De respektive konfigurationsfiler er /etc/gpm.conf og /etc/X11/xorg.conf.

Bestemte kernemoduler skal indlæses for at din mus fungerer. I de fleste tilfælde detekteres de korrekte moduler automatisk, men ikke altid for ældre serielle mus samt bus-mus[20], som er ret så sjældne undtaget på meget gamle computere. Overblik over Linux-kernemoduler krævet for forskellige musetyper:

Module Beskrivelse
psmouse PS/2-mus (bør detekteres automatisk)
usbhid USB-mus (bør detekteres automatisk)
sermouse De fleste serielle mus
logibm Bus-mus forbundet til Logitechs adapterkort
inport Bus-mus forbundet til ATI- eller Microsoft InPort-kort

For at indlæse et musedrivermodul, så kan du bruge kommandoen modconf (fra pakken med det samme navn) og se i kategorien kernel/drivers/input/mouse.[20] Serielle mus har normalt et 9-huls D-formet stik; men mus ar et 8-pinds rundt stik, som ikke skal forveksles med det 6-pinds runde stik for en PS/2-mus eller det 4-pinds runde stik for en ADB-mus.