2.1. Understøttet udstyr

Debian indfører ikke udstyrskrav udover kravene fra Linux- eller kFreeBSD-kernen og GNU-værktøjssættene. Derfor kan enhver arkitektur eller platform som Linux- eller kFreeBSD-kernen, libc, gcc, etc. er blevet porteret til, og for hvem en Debian-port findes afvikle Debian. Se porteringsiderne på https://www.debian.org/ports/powerpc/ for yderligere detaljer om 64-bit PowerPC (little-endian) arkitektursystemer, som er blevet testet med Debian GNU/Linux.

Frem for at forsøge at beskrive alle de forskelige udstyrskonfigurationer, som er understøttet for 64-bit PowerPC (little-endian), dette afsnit indeholder generel information og henvisninger til hvor yderligere information kan findes.

2.1.1. Understøttede arkitekturer

Debian GNU/Linux 12 understøtter 9 væsentlige arkitekturer og flere variationer af hver arkitektur kendt som varianter (flavors).

Arkitektur Debian Designation Underarkitektur Variant
AMD64 & Intel 64 amd64    
Intel x86-baseret i386 standard for x86-maskiner standard
Ḱun Xen PV-domæner xen
ARM armel Marvell Kirkwood og Orion marvell
ARM med udstyr FPU armhf flerplatform armmp
64-bit ARM arm64    
64-bit MIPS (little endian) mips64el MIPS Malta 5kc-malta
Cavium Octeon octeon
Loongson 3 loongson-3
32-bit MIPS (little endian) mipsel MIPS Malta 4kc-malta
Cavium Octeon octeon
Loongson 3 loongson-3
Power Systems ppc64el IBM POWER8 eller nyere maskiner  
64-bit IBM S/390 s390x IPL fra VM-reader og DASD generisk

Dette dokument dækker intallationen for arkitekturen 64-bit PowerPC (little-endian), der bruger kernen Linux. Hvis du er på udkig efter information om en af de andre Debian-understøttede arkitekturer så tag et kig på siderne om Debian-porteringer.

Dette er den første officielle udgivelse af Debian GNU/Linux for arkitekturen 64-bit PowerPC (little-endian). Vi har den opfattelse, at den har bevist, at den er klar til udgivelse. Da den endnu ikke har haft lige så stor udbredelse (og dermed test fra mange brugere) som nogle arkitekturer, så kan du møde nogle få fejl. Brug vores fejlsporingssystem til at rapportere eventuelle problemer; husk at nævne at fejlen er opstået på 64-bit PowerPC (little-endian)-platformen der bruger kernen Linux. Det kan også være nødvendigt at bruge postlisten debian-powerpc.

2.1.2. Understøttelse af CPU, bundkort og video

2.1.2.1. Maskiner

  • S822L

  • S821L

  • S822

  • S821

  • TYAN GN70-BP010

2.1.3. Flere processorer

Understøttelse af flere processorer — også kaldt symmetrisk flerbehandling eller SMP — er tilgængelig for denne arkitektur. AT have flere processorer i en computer var oprindelig kun en problemstilling for serversystemer i den dyre ende, men er nu blevet almindeligt næsten overalt med introduktionen af såkaldte multi-core-processorer. Disse indeholder to eller flere processorenheder, kaldt kerner, i en fysisk chip.

Standard Debian 12-kerneaftrykket er blevet kompileret med SMP-understøttelse. Det kan også bruges på ikke-SMP-systmemer uden problemer.

2.1.4. Understøttelse af grafikudstyr

Debians understøttelse for grafiske grænseflader bestemmes af den underliggende understøttelse i X.org's X11-system og kernen. Grundlæggende framebuffergrafik tilbydes af kernen, mens skrivebordsmiljøer bruger X11. Om avancerede grafikkort-funktioner såsom 3D-udstyrsacceleration eller udstyrsaccelereret video er tilgængelig, afhænger af det faktiske grafikudstyr brugt i systemet og i nogle tilfælde af installationen af yderligere firmware-aftryk (se Afsnit 2.2, “Enheder som kræver firmware”).

Detaljer om understøttede grafikudstyr og pegeenheder kan findes på https://wiki.freedesktop.org/xorg/. Debian 12 leveres med X.Org version 7.7.

2.1.5. Udstry for netværksforbindelse

Næsten alle netværksgrænsefladekort (NIC) understøttet af Linux-kernen bør også være understøttet af installationssystemet; drivere bliver normalt indlæst automatisk.

2.1.6. Braille-skærme

Understøttelse for braille-skærme bestemmes af den underliggende understøttelse set i brltty. De fleste skærme fungerer under brltty, forbundet via enten en serielport, USB eller bluetooth. Detaljer om understøttede braille-enheder kan findes på brltty-hjemmesiden. Debian GNU/Linux 12 kommer med brltty version 6.5.

2.1.7. Ekstraudstyr

Linux understøtter en bred vifte af udstyr såsom mus, printere, skannere, PCMCIA/CardBus/ExpressCard- og USB-enheder. De fleste af dette udstyr er dog ikke krævet under installation af systemet.