2.1. Componente electronice compatibile (plăci și dispozitive)

Debian nu impune cerințe de componente electronice (plăci și dispozitive) dincolo de cerințele nucleului Linux sau kFreeBSD și ale setului de instrumente GNU. Prin urmare, orice arhitectură sau platformă la care au fost adaptate nucleul Linux sau kFreeBSD, libc, gcc etc. și pentru care o adaptare Debian există, poate rula Debian. Vă rugăm să consultați paginile de adaptări de la https://www.debian.org/ports/powerpc/ pentru mai multe detalii despre 64-bit PowerPC (little-endian) sisteme de arhitectură care au fost testate cu Debian GNU/Linux.

În loc să încerce să descrie toate configurațiile de componente electronice diferite care sunt compatibile cu 64-bit PowerPC (little-endian), această secțiune conține informații generale și indicații către unde pot fi găsite informații suplimentare.

2.1.1. Arhitecturi compatibile

Debian GNU/Linux 12 funcționează pe 9 arhitecturi principale și mai multe variante ale fiecărei arhitecturi cunoscute sub numele de savori.

Arhitectura Denumirea în Debian Subarhitectura Savoare
AMD64 și Intel 64 amd64    
Bazată pe Intel x86 i386 mașini x86 implicite varianta implicită
numai domenii Xen PV xen
ARM armel Marvell Kirkwood și Orion marvell
ARM cu componente FPU armhf multiplatformă armmp
ARM pe 64 de biți arm64    
MIPS pe 64 de biți (little-endian) mips64el MIPS Malta 5kc-malta
Cavium Octeon octeon
Loongson 3 loongson-3
MIPS pe 32 de biți (little-endian) mipsel MIPS Malta 4kc-malta
Cavium Octeon octeon
Loongson 3 loongson-3
Power Systems ppc64el mașini IBM POWER8 sau mai noi  
IBM S/390 pe 64 de biți s390x IPL de la VM-reader (lectorul de mașină virtuală) și DASD (accesul direct la dispozitivul de stocare) generic

Acest document acoperă instalarea pentru arhitectura 64-bit PowerPC (little-endian) folosind nucleul Linux. Dacă căutați informații despre oricare dintre celelalte arhitecturi compatibile cu Debian, aruncați o privire la paginile Adaptările de Debian.

Aceasta este prima versiune oficială a Debian GNU/Linux pentru arhitectura 64-bit PowerPC (little-endian). Considerăm că s-a probat suficient pentru a fi făcută public. Cu toate acestea, deoarece nu a avut expunerea (și, prin urmare, testarea de către utilizatori) pe care au avut-o alte arhitecturi, este posibil să întâlniți câteva erori. Utilizați Sistemul nostru de urmărire a erorilor pentru a raporta orice problemă; asigurați-vă că menționați faptul că eroarea se află pe 64-bit PowerPC (little-endian) platforma folosind nucleul Linux. Poate fi necesar să folosiți, de asemenea lista de corespondență debian-powerpc.

2.1.2. Compatibilitate CPU, plăci-bază și plăci-video

2.1.2.1. Mașini

  • S822L

  • S821L

  • S822

  • S821

  • TYAN GN70-BP010

2.1.3. Procesoare multiple

Suportul pentru multiprocesoare — numit și multiprocesare simetrică symmetric multiprocessing sau SMP — este disponibil pentru această arhitectură. Prezența a mai multor procesoare într-un singur calculator a fost inițial doar o caracteristică pentru sistemele de servere de înalt nivel, dar a devenit comună în ultimii ani aproape peste tot odată cu introducerea așa-numitelor procesoare multi-nucleu multi-core. Acestea conțin două sau mai multe unități de procesor, numite nuclee cores, într-un singur cip fizic.

Imaginea nucleului standard al Debian 12 a fost compilată cu suport SMP. De asemenea, se poate utiliza fără probleme pe sisteme non-SMP.

2.1.4. Suportul pentru plăcile grafice

Suportul Debian pentru interfețele grafice este determinat de suportul subiacent găsit în sistemul X11 al X.Org și în nucleu. Grafica framebuffer de bază este furnizată de nucleu, în timp ce mediile de birou folosesc X11. Dacă sunt disponibile funcții avansate ale plăcii grafice, cum ar fi accelerarea în 3D a plăcii (3D-hardware acceleration) sau video accelerat de componentele plăcii (hardware-accelerated video), depinde de placa grafică reală utilizată în sistem și, în unele cazuri, de instalarea de blocuri firmware suplimentare (consultați Secțiune 2.2, „Dispozitive care necesită firmware”).

Detalii despre plăcile grafice și dispozitivele de indicare acceptate pot fi găsite la https://wiki.freedesktop.org/xorg/. Debian 12 include X.Org versiunea 7.7.

2.1.5. Plăci de conectare la rețea

Aproape orice placă de interfață de rețea (Network Interface Card: NIC) acceptată de nucleul Linux ar trebui să fie acceptată și de sistemul de instalare; controlorii ar trebui să fie în mod normal încărcați automat.

2.1.6. Afișaje Braille

Suportul pentru afișajele braille este determinat de suportul de bază găsit în brltty. Majoritatea afișajelor funcționează sub brltty, conectate fie printr-un port serial, USB sau bluetooth. Detalii despre dispozitivele braille acceptate pot fi găsite pe site-ul brltty. Debian GNU/Linux 12 include brltty versiunea 6.5.

2.1.7. Periferice și alte dispozitive

Linux oferă suport pentru o mare varietate de dispozitive, cum ar fi mouse-uri, imprimante, scanere, PCMCIA/CardBus/ExpressCard și dispozitive USB. Cu toate acestea, majoritatea acestor dispozitive nu sunt necesare în timpul instalării sistemului.