4.1. Imagini oficiale de instalare pentru Debian GNU/Linux

De departe cel mai simplu mod de a instala Debian GNU/Linux este dintr-un set de imagini oficiale de instalare Debian. Puteți cumpăra un set de CD-uri/DVD-uri de la un furnizor (consultați pagina vânzătorilor de CD-uri). De asemenea, puteți descărca imaginile de instalare dintr-o oglindă Debian și vă puteți crea propriul set, dacă aveți o conexiune rapidă la rețea și un program de inscripționare CD/DVD (consultați pagina CD/DVD Debian și Răspunsuri la întrebările frecvente despre CD/DVD Debian pentru instrucțiuni detaliate). Dacă aveți astfel de medii optice de instalare și sunt capabile să pornească pe mașina dvs., puteți sări direct la Cap. 5, Pornirea sistemului de instalare. S-a depus mult efort pentru a se asigura că fișierele cele mai utilizate sunt pe prima imagine CD și DVD, astfel încât o instalare bazică de un mediu grafic de birou se poate face doar cu primul DVD sau - într-o măsură limitată - chiar și doar cu prima imagine pe CD.

Deoarece CD-urile au o capacitate destul de limitată în raport cu standardele actuale, nu toate mediile grafice de birou sunt instalabile doar cu primul CD; pentru unele medii de birou, o instalare pe CD necesită fie conectivitate la rețea în timpul instalării pentru a descărca fișierele rămase, fie CD-uri suplimentare.

De asemenea, rețineți: dacă mediul de instalare pe care îl utilizați nu conține unele pachete de care aveți nevoie, puteți oricând să instalați acele pachete ulterior din noul sistem Debian care rulează (după ce instalarea s-a terminat). Dacă trebuie să știți pe ce imagine de instalare puteți să găsiți un anumit pachet, vizitați https://cdimage-search.debian.org/.

Dacă mașina dvs. nu acceptă pornirea de pe suporturi optice, dar aveți un set de CD/DVD, puteți utiliza o strategie alternativă cum ar fi un disc dur/solid, o pornire din rețea, sau încărcarea manuală a nucleului de pe disc pentru a iniția pornirea programului de instalare a sistemului. Fișierele de care aveți nevoie pentru pornirea prin alte mijloace sunt și ele pe disc; organizarea arhivei Debian din rețea și organizarea dosarelor de pe disc sunt identice. Deci, când căile fișierelor din arhivă sunt indicate mai jos pentru anumite fișiere de care aveți nevoie pentru pornire, căutați acele fișiere în aceleași directoare și subdirectoare pe mediul de instalare.

Odată ce programul de instalare este pornit, acesta va putea obține toate celelalte fișiere de care are nevoie de pe disc.

Dacă nu aveți un set de medii de instalare, va trebui să descărcați fișierele sistemului de instalare și să le plasați pe discul dur/solid sau un calculator conectat astfel încât acestea să poată fi folosite pentru a porni programul de instalare .