5.3. Rezolvarea problemelor din procesul de instalare

5.3.1. Configurarea pornirii

Dacă aveți probleme și nucleul se blochează în timpul procesului de pornire, nu recunoaște perifericele pe care le aveți de fapt sau unitățile nu sunt recunoscute corect, primul lucru pe care trebuie să-l verificați sunt parametrii de pornire, așa cum se discută în Secțiune 5.2, „Parametrii de pornire”.

5.3.2. Interpretarea mesajelor de pornire a nucleului

În timpul secvenței de pornire, este posibil să vedeți multe mesaje sub forma can't find ceva sau ceva not present, can't initialize ceva sau chiar this driver release depends on ceva. Majoritatea acestor mesaje sunt inofensive. Le vedeți deoarece nucleul pentru sistemul de instalare este construit pentru a rula pe computere cu multe dispozitive și periferice diferite. Evident, niciun calculator nu va avea toate dispozitivele periferice posibile, așa că sistemul de operare poate emite câteva reclamații în timp ce caută periferice pe care nu le dețineți. De asemenea, este posibil să vedeți că sistemul se întrerupe pentru un timp. Acest lucru se întâmplă atunci când așteaptă să răspundă un dispozitiv și acel dispozitiv nu este prezent pe sistemul dvs. Dacă considerați că timpul necesar pentru pornirea sistemului este inacceptabil de lung, puteți crea un nucleu personalizat mai târziu (consultați Secțiune 8.5, „Compilarea unui nou nucleu”).

5.3.3. Raportarea problemelor de instalare

Dacă treceți prin faza inițială de pornire, dar nu puteți finaliza instalarea, opțiunea de meniu Salvare jurnalele de depanare poate fi de ajutor. Vă permite să stocați jurnalele de erori de sistem și informațiile de configurare din programul de instalare pe un mediu de stocare sau să le descărcați folosind un navigator web. Aceste informații pot oferi indicii cu privire la ce lucru a mers prost și cum să-l remediați. Dacă trimiteți un raport de eroare, poate doriți să atașați aceste informații la raportul de eroare.

Alte mesaje de instalare pertinente pot fi găsite în /var/log/ în timpul instalării și /var/log/installer/ după ce calculatorul a fost pornit în sistemul instalat.

5.3.4. Trimiterea rapoartelor de instalare

Dacă mai aveți probleme, vă rugăm să trimiteți un raport de instalare (în engleză, ori de câte ori este posibil). De asemenea, încurajăm să fie trimise rapoarte de instalare chiar dacă instalarea este reușită, astfel încât să putem obține cât mai multe informații despre un cât mai mare număr de configurații de echipamente posibil.

Rețineți că raportul dvs. de instalare va fi publicat în sistemul Debian de urmărire a erorilor („Debian Bug Tracking System”: BTS) și trimis către o listă publică de corespondență. Asigurați-vă că utilizați o adresă de e-mail care nu vă deranjează să fie făcută publică.

Dacă aveți un sistem Debian funcțional, cel mai simplu mod de a trimite un raport de instalare este să instalați pachetele installation-report și reportbug (apt install installation-report reportbug ), configurați reportbug așa cum este explicat în Secțiune 8.4.2, „Trimiterea de corespondență în afara sistemului” și rulați comanda reportbug installation-reports.

Alternativ, puteți utiliza acest șablon atunci când completați rapoartele de instalare și puteți înregistra raportul ca raport de eroare pentru pseudopachetul installation-reports, trimițându-l la adresa .

Package: installation-reports

Boot method: <Cum ați pornit programul de instalare? CD/DVD? stick USB? Reţea?>
Image version: <Cel mai bine este treceți adresa URL completă a imaginii pe care ați descărcat-o>
Date: <Data și ora instalării>

Machine: <Descrierea mașinii (de ex. IBM Thinkpad R32)>
Processor:
Memory:
Partitions: <ieșirea comenzii «df -Tl»; se preferă tabelul de partiții nemodificat>

Ieșirea comenzii «lspci -knn» (sau «lspci -nn»):

Base System Installation Checklist:
[O] = OK, [E] = Eroare (detaliați mai jos), [ ] = nu ați încercat această etapă

Initial boot:      [ ] <A funcționat pornirea inițială?>
Detect network card:  [ ] <S-au detectat plăcile de rețea?>
Configure network:   [ ] <S-a configurat rețeaua?>
Detect media:      [ ] <S-a detectat mediul de instalare?>
Load installer modules: [ ] <S-au încărcat modulele programului de instalare?>
Detect hard drives:   [ ] <S-au detectat discurile dure/solide?>
Partition hard drives: [ ] <S-au partiționat discurile dure/solide?>
Install base system:  [ ] <S-a instalat sistemul de bază?>
Clock/timezone setup:  [ ] <S-a configurat ora/fusul orar?>
User/password setup:  [ ] <S-a configurat utilizatorul/parola?>
Install tasks:     [ ] <S-au instalat sarcinile preconfigurate?>
Install boot loader:  [ ] <S-a instalat încărcătorul de pornire?>
Overall install:    [ ] <Instalarea în ansamblu, a reușit?>

Comments/Problems:

<Descrierea instalării, în proză, și orice gânduri, comentarii
   și idei pe care le-ați avut în timpul instalării inițiale.>

Asigurați-vă că toate jurnalele de instalare pe care le considerați utile sunt
atașate la acest raport (le puteți găsi în sistemul de instalare în „/var/log/”
și mai târziu în sistemul instalat sub „/var/log/installer”). Vă rugăm să
comprimați fișierele mari folosind «gzip».

În raportul de eroare, descrieți care este problema, inclusiv ultimele mesaje vizibile ale nucleului în cazul unei blocări a nucleului. Descrieți pașii pe care i-ați făcut și care au adus sistemul în starea de problemă.