Säkerhetsbulletin från Debian

DSA-2743-1 kfreebsd-9 -- utökning av privilegier/informationsläckage

Rapporterat den:
2013-08-27
Berörda paket:
kfreebsd-9
Sårbara:
Ja
Referenser i säkerhetsdatabaser:
I Mitres CVE-förteckning: CVE-2013-3077, CVE-2013-4851, CVE-2013-5209.
Ytterligare information:

Flera sårbarheter har upptäckts i FreeBSD-kärnan som kan leda till en utökning av privilegier eller informationsläckage. Projektet Common Vulnerabilities and Exposures identifierar följande problem:

 • CVE-2013-3077

  Clement Lecigne från Googles säkerhetsgrupp rapporterade ett heltalsspill vid beräkning av storleken av en temporär buffer i koden för IP multicast, vilket kan resultera i en buffer som är för liten för den efterfrågade operationen. En process utan rättigheter kan läsa eller skriva minnessidor som tillhör kärnan. Detta kan leda till exponering av känslig information eller tillåta rättighetseskalering.

 • CVE-2013-4851

  Rick Macklem, Christopher Key och Tim Zingelman rapporterade att FreeBSD-kärnan felaktigt använder autentiseringsuppgifter från klienter istället för dom som är konfigurerade i exports(5) vid ifyllning av dom anonyma autentiseringsuppgifterna för en NFS export, när -network- eller -hostrestriktioner används på samma gång. Fjärrklienten kan tillhandahålla privilegierade autentiseringsuppgifter (exempelvis root-användaren) vid tillgång till en fil under NFS-utdelningen, vilket kommer att kringgå de vanliga åtkomstkontrollerna.

 • CVE-2013-5209

  Julian Seward och Michael Tuexen rapporterade ett avslöjande av kärnminne vid initiering av SCTP-tillståndskakan som skickas i INIT-ACK-bitar, då en buffer från kärnstacken inte är helt initierad. Fragment av kärnminne kan inkluderas i SCTP-paket och bli överförda via nätverket. För varje SCTP-session finns det två separata instanser där ett 4-bytefragment kan överföras.

  Detta minne kan innehålla känslig information, som delar av fil-cachen eller terminalbuffertar. Denna information kan vara direkt användbar, eller kan genomsökas för att få utökade rättigheter på något sätt. Exempelvis kan en terminalbuffert innehålla ett lösenord som är inmatat av en användare.

För den stabila utgåvan (Wheezy), har dessa problem rättats i version 9.0-10+deb70.3.

Vi rekommenderar att ni uppgraderar era kfreebsd-9-paket.