Meike Reichle

Meike Reichle Webbadress:
Email: meike@debian.org

Hur länge har du använt Debian?

I började samla mina första Linuxerfarenheter någon gång i mitten till slutet på 90-talet, då en kompis till mig satte Linux på sin maskin och visade vad den kunde göra. Jag blev ganska fascinerad men kunde inte testa själv då jag inte hade någon egen dator (Datorer brukade vara klassiska killeksaker på den tiden) och att leka med familjens 486a var inte att tala om. När jag började studera på universitetet i 2001 så köpte jag äntligen en egen dator. När jag jobbade med universitetets Unixterminaler fick mig att fastna för *nix. Från 2001 till 2004 testade jag till och från olika distributioner (Mandrake, RedHat, Gentoo och till och med Solaris x86), men ingen av dessa övertygade mig helt. I 2004 böt jag till slut till Debian och har inte sett tillbaks sedan dess.

Är du en Debianutvecklare (DD)?

Ja, sedan 2008.

Vilka delar av Debian är du delaktig i?

Jag underhåller paket och är en av för närvarande tre Pressansvariga i Debian. Utöver mitt pressarbete så reser jag en hel del för att representera Debian på alla sorters Linux och Fri Mjukvaruevenemang, vanligtvis genom bemanning eller genom att organisera Debianmontrar eller genom att hålla föredrag om allt som rör Debian eller Fri Mjukvara. Jag är, numer, något av en veteran inom Debian Women :).

Vad fick dig intresserad av att arbeta med Debian?

Jag provade några andra Unix- och Linuxdistributioner innan jag slutligen fastnade med Debian. Efter att jag hade använt den en tid så bestämde jag mig för att jag gillade projektet så mycket att jag ville bli en del av det. Jag startade med att läsa och skriva inlägg på sändlistor och IRC för att senare bli mer och mer involverad tills jag till slut ansökte om ett utvecklarkonto själv.

Har du några tips för kvinnor som är intresserade av att bli mer delaktiga i Debian?

Var inte blyg. Ge inte upp efter det första misslyckandet, och inte efter det andra eller tredje. Debian och folket i Debian behöver ibland lite tid för att bekanta sig med dem, men det är definitivt värt det! Jag tror att bästa sättet är att hitta en nisch som passar ens intressen och börja med att jobba inom detta, och efter hand bli mer och mer inblandad i hela projektet efter att tiden går.

Känner du några andra kvinnor i teknologigruppen? Vilka?

Jag prenumererar på flera sändlistor på technixen.net, en Tysk plattform för kvinnor i olika datarelaterade områden. Utöver detta är jag en Cyber Mentor och har numer fått något av ett rykte att hålla Icke-Dogmatiska föredrag om Kvinnor inom IT.

Lite mer om dig själv...

Jag har en Master's Degree (Magister) i Informationsteknik och jobbar som Projektledare i en företag som sysslar med inbäddad Linux. På min fritid gillar jag att tillverka saker och alla sorters DIY-aktiviteter. Jag läser mycket (mestadels SF), gillar att lyssna på musik (mestadels ska, punk och blues), älskar att resa och tycker om att träffa andra Debianister på platserna som jag reser till.