DebConf21-online afgesloten

28 augustus 2021

Op zaterdag 28 augustus 2021 kwam er een einde aan de jaarlijkse Debian conferentie voor ontwikkelaars en medewerkers.

Door de pandemie van het coronavirus (COVID-19) vond voor de tweede keer DebConf21 online plaats.

Alle sessies werden gestreamd en er waren verschillende manieren om deel te nemen: via IRC-berichten, via online collaboratieve tekstdocumenten en via vergaderruimten voor videoconferenties.

Met 740 geregistreerde deelnemers uit meer dan 15 verschillende landen en in totaal meer dan 70 lezingen, discussiesessies, BoF-bijeenkomsten (Wikipedia: "een Birds of a Feather (BoF)-bijeenkomst is een informele ontmoeting op conferenties, waar de aanwezigen groeperen op basis van een gedeeld belang en discussies voeren zonder enige vooraf geplande agenda") en andere activiteiten, was DebConf21 een groot succes.

Het voor eerdere online evenementen uitgewerkte opzet met Jitsi, OBS, Voctomix, SReview, nginx en Etherpad, een webgebaseerde frontend voor voctomix, werd verbeterd en met succes gebruikt voor DebConf21. Alle onderdelen van de video-infrastructuur zijn vrije software, en worden geconfigureerd via de publieke opslagplaats ansible van het Video Team.

Het schema van DebConf21 bevatte een breed gamma van evenementen, gegroepeerd binnen verschillende sporen:

De lezingen werden gestreamd vanuit twee zalen en verschillende van deze activiteiten vonden plaats in uiteenlopende talen: Telugu, Portugees, Malayalam, Kannada, Hindi, Marathi en Engels, waardoor een meer divers publiek ervan kon genieten en eraan kon deelnemen.

Tussen de lezingen door toonde de videostream een lus met de gebruikelijke sponsors, maar ook enkele extra clips waaronder foto's van vorige conferenties van Debian, leuke weetjes over Debian en korte video's met berichtjes die door aanwezigen werden gestuurd om met hun Debian-vrienden te communiceren.

Het publiciteitsteam van Debian bracht de gebruikelijke "rechtstreekse berichtgeving" door met micronews de verschillende evenementen aan te kondigden om deelname aan te moedigen. Het DebConf-team zorgde ook voor verschillende opties om het programma via de mobilofoon te volgen.

Voor degenen die niet konden deelnemen, zijn de meeste lezingen en sessies al beschikbaar via de website met gearchiveerde Debian-bijeenkomsten, en de overige zullen in de komende dagen verschijnen.

De DebConf21-website blijft actief voor archiveringsdoeleinden en zal links blijven bieden naar de presentaties en de video's van lezingen en evenementen.

Naar verwachting zal DebConf22 volgend jaar in juli 2022 plaats vinden in Prizren, Kosovo.

DebConf streeft naar een veilige en gastvrije omgeving voor alle deelnemers. Tijdens de conferentie waren verschillende teams (receptie, welkomstteam en gemeenschapsteam) beschikbaar om de deelnemers te helpen de conferentie zo goed mogelijk te ervaren, en oplossingen te vinden voor eventuele problemen. Raadpleeg voor meer informatie hierover op de website van DebConf21 de webpagina over de gedragscode.

Debian dankt de talrijke sponsors voor hun inzet bij het ondersteunen van DebConf21, in het bijzonder onze Platina Sponsors: Lenovo, Infomaniak, Roche, Amazon Web Services (AWS) en Google.

Over Debian

Het Debian-project werd in 1993 door Ian Murdock opgericht als een echt vrij gemeenschapsproject. Sindsdien is het project uitgegroeid tot een van de grootste en meest invloedrijke opensourceprojecten. Duizenden vrijwilligers van over de hele wereld werken samen om Debian-software te maken en te onderhouden. Debian is beschikbaar in 70 talen en ondersteunt een groot aantal computertypes. Het noemt zichzelf het universele besturingssysteem.

Over DebConf

DebConf is de conferentie van de ontwikkelaars van het Debian-project. Naast een volledig programma van technische, sociale en beleidslezingen, biedt DebConf een kans voor ontwikkelaars, medewerkers en andere geïnteresseerden om elkaar persoonlijk te ontmoeten en nauwer samen te werken. Het heeft sinds 2000 jaarlijks plaatsgevonden op uiteenlopende locaties als Schotland, Argentinië en Bosnië en Herzegovina. Meer informatie over DebConf is te vinden op https://debconf.org.

Over Lenovo

Als wereldwijde technologieleider die een breed gamma geconnecteerde producten fabriceert, waaronder smartphones, tablets, pc's en werkstations, evenals AR/VR-apparaten en slimme oplossingen voor thuis en op kantoor en datacentertoepassingen aanbiedt, begrijpt Lenovo hoe essentieel open systemen en platforms zijn in een geconnecteerde wereld.

Over Infomaniak

Infomaniak is het grootste webhostingbedrijf van Zwitserland en het biedt ook back-up- en opslagdiensten, oplossingen voor organisatoren van evenementen, livestreaming en video-on-demanddiensten. Het is de volledige eigenaar van zijn datacenters en van alle elementen die van cruciaal belang zijn voor de werking van de door het bedrijf aangeboden diensten en producten (zowel software als hardware).

Over Roche

Roche is een grote internationale leverancier van farmaceutische producten en het is een onderzoeksbedrijf dat zich toelegt op gepersonaliseerde gezondheidszorg. Wereldwijd werken meer dan 100.000 medewerkers met behulp van wetenschap en technologie aan het oplossen van enkele van de grootste uitdagingen voor de mensheid. Roche is sterk betrokken bij door de overheid gefinancierde onderzoeksprojecten in samenwerking met andere industriële en academische partners en ondersteunt DebConf sinds 2017.

Over Amazon Web Services (AWS)

Amazon Web Services (AWS) is een van 's werelds meest omvattende en meest gebruikte cloudplatformen en het biedt meer dan 175 volledig functionele diensten aan vanuit datacenters over de hele wereld (in 77 beschikbaarheidszones binnen 24 geografische regio's). Tot de klanten van AWS behoren snelgroeiende startups, grote ondernemingen en toonaangevende overheidsinstanties.

Over Google

Google is een van de grootste technologiebedrijven ter wereld, dat een breed gamma aan internetgerelateerde diensten en producten aanbiedt, zoals online advertentietechnologieën, zoekfuncties, clouddiensten, software en hardware.

Google ondersteunt Debian al meer dan tien jaar door DebConf te sponsoren, en het is ook een Debian-partner die delen sponsort van de continue integratie-infrastructuur van Salsa binnen het Google cloudplatform.

Contactinformation

Raadpleeg voor verdere informatie de webpagina van DebConf21 op https://debconf21.debconf.org/ of stuur een e-mail naar <press@debian.org>.