Capítol 9. Enviar el paquet.

Sumari

9.1. Enviar el paquet al repositori de Debian.
9.2. Incloure el fitxer orig.tar.gz per a la transferència del paquet al repositori.
9.3. Enviaments discontinuats.

Ara que has comprovat el teu paquet en profunditat, pots publicar-ho a un arxiu públic per compartir-ho.

Quan siguis desenvolupador oficial Debian [84], podràs carregar el paquet al repositori de Debian [85]. Pots fer això manualment, però és més fàcil fer-ho amb les eines automàtiques ja disponibles com dupload(1) o dput(1). A continuació descriurem com fer-ho amb dupload [86].

Per començar, caldrà ajustar la configuració de dupload. Pots fer-ho editant el fitxer general /etc/dupload.conf, o construint el teu arxiu personalitzat ~/.dupload.conf amb els paràmetres que vulguis canviar.

Consulta el manual de dupload.conf(5) per conèixer el significat de cada opció.

L'opció $default_host determina quina de les cues de càrrega es farà servir per defecte. anonymous-ftp-master és la primera però és possible que vulguis fer servir una altra més ràpida [87].

Si tens connexió a Internet, pots pujar el paquet executant:

  dupload gentoo_0.9.12-1_i386.changes

dupload comprova que les sumes MD5/SHA1/SHA256 dels fitxers transferits coincideixen amb els llistats en el fitxer .changes, en cas contrari t'avisarà i hauràs de reconstruir el paquet com s'explica a Secció 6.1, «Reconstrucció completa.» per poder enviar-ho correctament.

Si trobes algun problema amb la pujada del paquet a ftp://ftp.upload.debian.org/pub/UploadQueue/, pots solucionar-ho pujant «manualment» (fent servir ftp) un arxiu *.commands signat amb GPG [88]. Per exemple, aquest hello.commands:

-----BEGIN PGP SIGNED MESSAGE-----
Hash: SHA1
Uploader: Foo Bar <Foo.Bar@example.org>
Commands: 
 rm hello_1.0-1_i386.deb
 mv hello_1.0-1.dsx hello_1.0-1.dsc
-----BEGIN PGP SIGNATURE-----
Version: GnuPG v1.4.10 (GNU/Linux)

[...]
-----END PGP SIGNATURE-----

A l'hora d'enviar per primera vegada el paquet al repositori, cal incloure l'arxiu orig.tar.gz amb les fonts originals. Si el número de revisió Debian del paquet no és 1 ni 0, hauràs d'executar l'ordre dpkg-buildpackage amb l'opció -sa per forçar la inclusió de l'arxiu orig.tar.gz. Contrariament, amb l'opció -sd s'exclou l'arxiu orig.tar.gz de les fonts.

Per a l'ordre dpkg-buildpackage:

$ dpkg-buildpackage -sa

Per a l'ordre debuild:

$ debuild -sa

Per a l'ordre pdebuild:

$ pdebuild --debbuildopts -sa

Per altra banda, amb l'opció -sd s'evita l'inclusió de l'arxiu orig.tar.gz de les fonts originals.

Si en el fitxer debian/changelog hi ha diverses entrades corresponents a diferents versions del paquet, però alguna d'elles no s'ha enviat al repositori, hauràs de generar correctament un arxiu *_.changes que inclogui totes les modificacions des de la darrera versió present en el repositori. Pots fer-ho executant l'ordre dpkg-buildpackage amb l'opció -v seguida del codi de versió p.ex. 1.2.

Per a l'ordre dpkg-buildpackage:

$ dpkg-buildpackage -v1.2

Per a l'ordre debuild:

$ debuild -v1.2

Per a l'ordre pdebuild:

$ pdebuild --debbuildopts "-v1.2"


[85] Hi ha arxius d'accés públic, com ara http://mentors.debian.net/ que funcionen gairebé de la mateixa manera com arxiu de Debian i proporcionen un àrea de càrrega a les persones que no són DD. Pots construir un arxiu equivalent tu mateix fent servir les eines que figuren a http://wiki.debian.org/HowToSetupADebianRepository. Així, aquesta secció també és útil per a les persones que no són DD..

[88] Consulta ftp://ftp.upload.debian.org/pub/UploadQueue/README. També pots fer servir l'ordre dcut del paquet dput.