Внимание! Този превод е твърде стар, моля прочетете оригиналния документ.

Дарения за Software in the Public Interest

Парични дарения

Дебиан е името на проекта, а дистрибуцията, която създава се нарича Дебиан. За да можем да оперираме с парични дарения създадохме организация с нестопанска цел, наречена Software in the Public Interest (Софтуер в полза на обществото).

Въпреки че е създадена от доброволци от цял свят, Дебиан има разходи, които дълго време са били поемани само от няколко програмисти. Тези разходи включват регистрирането на домейна debian.org, компактдискове за тестване на нови издания, разходи за път и нощувка при посещаване на конференции и т.н.

Много от даренията до сега са направени от благодарни потребители на Дебиан ГНУ/Линукс. Въпреки че такива дарения са добре дошли, ние се надяваме че организациите, които печелят с помощта на Дебиан (разпространители на компакт дискове, компании, които се занимават с поддръжка или всякакви други организации които разчитат на Дебиан за ежедневната си работа) ще дарят част от печалбите за да помогнат да направим Дебиан най-добрата ОС.

Ако желаете да направите парично дарение за Дебиан, посетете страницата за дарения за SPI. При попълване на формуляра укажете, че парите са предназначени за Дебиан. Като организация с нестопанска цел SPI може да издава документи за данъчни облечения.

За някои части от света би било по-лесно даренията да се правят чрез някоя от партньорските организации на Software in the Public Interest. За повече информация проверете страницата за дарения на SPI:

Даряване на оборудване и услуги

Поради малкия бюджет на Дебиан, купуването и поддържането на собствени сървъри и връзка с Интернет засега не е възможно. Ето защо разчитаме на дарения на оборудване и услуги от фирми и университети за поддържане на връзката на Дебиан със света.

Ако вашата фирма има неизползвани машини или отделни компоненти (твърди дискове, контролери за SCSI, мрежови карти и т.н.), моля, помислете за дарение към Дебиан. За повече информация се свържете с делегата за даренията на оборудване.

Дебиан поддържа списък с желано оборудване за различни услуги и групи в рамките на проекта.


Следват списъци на организациите, направили дарения на оборудване или услуги за Дебиан: