Tilpasninger ] [ Debian til PowerPC ] [ Installering ] [ Dokumentation ] [ Udvikling ]

Debian til PowerPC

PPC-750 picturePowerPC er en RISC-mikroprocessorarkitektur udviklet af IBM, Motorola (nu Freescale) og Apple. PowerPC-arkitekturen muliggør både 64 og 32 bit-implementeringer (64 bit-implementeringen indeholder 32 bit-implementeringen). Den første PowerPC-chip var 601, en 32 bit-implementering udgivet i 1992. Flere andre 32 bit-implementeringer er siden blevet udgivet, blandt andre 603, 604, 750 (G3), 7400 (G4) og PowerQUICC-processorerne til embedded kommunikationsprocessorer. 64 bit-implementeringer er blandt andre 620, POWER4, POWER5 og 970 (G5).

Linux til PowerPC blev udgivet i forbindelse med version 2.2.x af kernen. En vigtig ressource vedrørende udviklingen af Linux til PowerPC er penguinppc, som også har en liste over hardwarekompabilitet. PowerPC-understøttelse i Linux-kernen udvikles nu som en del af hovedkernen på kernel.org.

Debians PowerPC-tilpasning begyndte i 1997 på den tyske Linux Congress i Würzburg. En PowerPC-maskine (Motorola StarMax 4000, 200 MHz 604e) blev doneret til Debian-projektet. Yderligere oplysninger om denne computer er tilgængelige på historiesiden.

Debian på 32 bit-PowerPC (powerpc)

Den blev første gang en officiel udgivelsesarkitektur med Debian GNU/Linux 2.2, og bevarede den status indtil udgivelsen af Debian 9 (stretch). Den senest understøttede 32 bit-PowerPC er Debian 8 (jessie). Se udgivelsesbemærkningerne og installeringsvejledningen for flere oplysninger.

Debian på 64 bit-Little Endian PowerPC (ppc64el)

Fra udgivelsen af Debian 8.0 (jessie), har ppc64el været en officielt understøttet Debian-arkitektur. Se udgivelsesbemærkningerne og installeringsvejledningen for flere oplysninger.

Her er der oplysninger om 64 bit-PowerPC Little Endian-arkitektur.

Bemærk dog, at der også er oplysninger på ppc64el-wikisiden, så som installerings- og ABI-oplysninger.

Installering

Forskellige systemer anvender PowerPC-mikroprocessoren. Se vores installeringssider for specifikke oplysninger om installering af Debian/PowerPC.

Der er nogle særheder, man skal være bekendt med, ved installering på en iBook, TiBook eller iBook2, særligt hvis man også vil kunne starte Mac OS X. Noget iBook2-hardware, specielt på nyligt introducerede modeller, er endnu ikke særligt godt understøttet. For specifikke oplysninger om potentielle problemer og løsninger dertil, kan man kigge nærmere på følgende websider:

Debian GNU/Linux understøtter ikke officielt NuBus PowerPC-maskiner som 6100, 7100, 8100 og det meste af Performa-serien. Dog er en MkLinux-baseret kerne tilgængelig, der kan startes fra en Mac OS-bootloader. Et Debian-system kan installeres ved hjælp af denne kerne, som er tilgængelig på http://nubus-pmac.sourceforge.net/.

Ved opgradering fra potato til woody eller opgradering af virkelig gamle kerner, er der nogle vigtige oplysninger man skal være opmærksom på angående en ændring i tastaturkodningen. Det kan spare nogen tid og hovedbrud!

Links - Dokumentation

Ajourførte oplysninger om Linux til PowerPC findes på PenguinPPC. Vi har også en ældre samling af PowerPC-links og nogle links til Debians PowerPC-udviklere.

Hardwarespecifikationer vedrørende Apple-computere er tilgængelige fra AppleSpec.

Flere oplysninger og dokumentation til POWER-arkitekturen:

Tilgængelig hardware for bidragydere

Se listen over Debian-maskiner, for oplysninger om at tilgå Debians powerpc-/ppc64el-porterboxen.

Kontaktoplysninger

Hvis du har brug for hjælp kan du prøve at stille dit spørgsmål på følgende steder:

Postlister

Debian PowerPC's postliste er det rette sted - på engelsk - at stille spørgsmål, forslag til forbedringer, eller bare snak om at køre Debian på en PowerPC. Listen debian-user er også tilgængelig til generelle Debian-spørgsmål som ikke specifikt drejer sig om PowerPC.

Send en e-mail til <debian-powerpc-request@lists.debian.org> med ordet subscribe i emnelinjen, for at tegne abonnement. Listearkiver er tilgængelige.

Usenet-nyhedsgrupper

Linux til PowerPC-systemer

Linux generelt

IRC

Kanalen #debianirc.debian.org er beregnet til generelle emner relateret til Debian, desuden er der kanalen #debianppc som er specielt beregnet til emner vedrørende Debian på PowerPC-processorer. Der er næsten altid nogen online som med glæde vil udveksle oplysninger og hjælpe dig med dine problemer.


Tilpasninger ] [ Debian til PowerPC ] [ Installering ] [ Dokumentation ] [ Udvikling ]