Siirrokset ] [ Debian PowerPC:lle ] [ Kehitys ] [ Dokumentaatio ] [ Asennus ]

Debian GNU/Linux PowerPC/PowerMac-sivu

Tällä sivulla on joitain tärkeimpiä seikkoja Debianin asennuksesta PowerMaciin. Yksityiskohtaisempia tietoja löydät tutustumalla loistavaan asennusoppaaseen. Debianin asennusryhmä on viettänyt useita pitkiä tunteja yrittäessään vastata kysymyksiisi etukäteen ja tarjota erinomaisesti kirjoitettua opastusta asentaessasi Debiania.

Debian PowerMac-järjestelmän kaksoiskäynnistys Mac OS:n ja/tai Mac OS X:n kanssa on hyvinkin mahdollista, itse asiassa NewWorld Maceille on olemassa melko elegantteja ratkaisuja kyseiseen tarkoitukseen. Kuitenkin, jos suunnittelet Mac OS X:n uudelleenasennusta, tee se ennen Debianin asennusta. Mac OS X:n asennusohjelma on varsin epäystävällinen olemassa olevia järjestelmiä kohtaan asentaessaan itsensä. Piakkoin voi olla myös mahdollista ajaa Debiania Darwin-järjestelmässä.

Debian-asennus käyttää 2.6-sarjan ydintä. Tämän ytimen pitäisi tukea useimpia PowerMac-laitteistoja. 2.4-sarjan powerpc-vaihtoehtoinen ydin on saatavilla käyttäjille mukanaan ulkoisesti tarjottuja moduuleja, joita ei vielä ole siirretty 2.6-ytimille. Tällaisen ytimen käyttö ei kuitenkaan ole suositeltavaa.

Joudut osioimaan kiintolevysi; Linux täytyy asentaa omalle osiolle/osioille. Jos järjestelmässäsi on yksi kiintolevy, on välttämätöntä ottaa varmuuskopio koko järjestelmästä ja palauttaa se kun osiointi on tehty. Muutamat kolmannen osapuolen osiointityökalut saattavat pystyä osion "kutistamiseen" jotta saat tilaa uusille osioille, tuhoamatta jo olemassa olevia tietoja, mutta nekin neuvovat epäilemättä varmuuskopion tekemistä. Drive Setup ei tarjoa mahdollisuutta osion pienentämiseen, se poistaa kaiken vanhan tiedon koko levyltä.

1 gigatavu on luultavasti riittävä määrä levytilaa kokeilutyyppiselle Linux-järjestelmälle. Vähempikin riittää, mahdollisesti jopa niinkin vähän kuin 400 megatavua todella riisutulle perusjärjestelmälle, mutta haluat varmaankin enemmän kuin pelkät perusteet.

Kun olet osioinut kiintolevysi, on sinun hankittava jostain asennus-CD tai imuroitava asennusohjelmisto verkosta. Kun vihdoin pääset tekemään asennusta (asennusopas mieluummin käden ulottuvilla), vierähtää sen parissa mukavasti 2-3 tuntia. Kokenut asentaja tekee perusasennuksen alle puolessa tunnissa.

Jos komentorivin käyttö tuntuu hankalalta, asenna X-työpöytä kun olet saanut perusasennuksen valmiiksi. Harkitse asiaa kuitenkin toistamiseen: Linuxin voima piilee komentorivillä. Joitakin asioita on erittäin hankala tehdä graafisen liittymän kautta, kun taas komentoriviltä ne onnistuvat nopeasti ja tehokkaasti. Koska Linux-järjestelmä on komentorivipohjainen, on olemassa joitakin toimintoja jotka voi suorittaa ainoastaan komentorivin kautta. Oletusjärjestelmään kuuluu 6 komentorivikonsolia ja yksi graafinen. Noilla muilla konsoleilla saat paljon aikaiseksi sillä välin kun selailet www-sivuja verkossa... näin saat hyödynnettyä molempien parhaat puolet.

PowerPC-alusta toimii todella hyvin Linuxilla. Tätä arvostetaan paljon Linux-maailmassa. Nauti, ja muistathan antaa jotakin myös takaisin!

Apua OldWorld Macien Quikille löytyy osoitteesta http://penguinppc.org/bootloaders/quik/.

Yksityiskohtaisempia tietoja eri Mac-malleista ja erityisesti tietoa minkä tahansa mallin OpenFirmwaren käsittelystä löydät NetBSD:n PowerPC-mallien luettelosta. Koska heidän asennuksensa vaatii ensin OpenFirmwaren asettamisen kuntoon, he ovat asiantuntijoita sen asian suhteen.