N.B. Het origineel is recenter dan de vertaling.

Ondersteuning

Documentatie

Voordat u iemand om hulp vraagt, kan het nuttig zijn om zelf een oplossing voor uw probleem te zoeken. Op die manier krijgt u meestal de antwoorden die u nodig hebt en in het slechtste geval heeft u ervaring opgedaan met documentatie, kennis die u in de toekomst nog handig van pas kan komen.

Debian beschikt over een aanzienlijke hoeveelheid documentatie — zie de Debian documentatie web pagina voor meer informatie.

Bekende problemen

Eventuele bekende beperkingen en ernstige problemen van de huidige stabiele distributie worden beschreven op de release pagina's.

Let vooral op de opmerkingen bij de release en de errata.

Wiki

Oplossiongen voor gangbare problemen, HOWTOs, gidsen, tips en andere documentatie kan worden gevonden op de Debian Wiki. Zoals elke wiki wordt ook deze continue bijgewerkt en is uw bijdrage zeer welkom.

Mailinglijsten

Debian wordt door middel van een gedistribueerd ontwikkelingsmodel ontwikkeld door ontwikkelaars uit de hele wereld. Email heeft daarom de voorkeur als communicatiemiddel om allerlei aan Debian gerelateerde zaken te bediscussiëren. Veel van deze e-mailcommunicatie tussen ontwikkelaars gebeurt via een aantal mailinglijsten.

Er zijn een aantal publiek beschikbare mailinglijsten. Voor meer informatie daarover, kunt u terecht op de Debian mailinglijsten pagina.

Voor gebruikersondersteuning in het Nederlands neemt u best contact op met de debian-user-dutch mailinglijst.

Voor ondersteuning in andere talen, gelieve de mailinglijst-index voor gebruikers na te kijken.

Er zijn uiteraard vele andere mailinglijsten, gewijd aan een aspect van het uitgestrekte Linux ecosysteem, die niet specifiek op Debian zijn gericht. Gebruik uw favoriete zoekmachine om lijsten te vinden die aansluiten op uw behoeften.

Usenet nieuwsgroepen

Een groot aantal van onze mailinglijsten kan in de vorm van nieuwsgroepen worden gelezen, in de linux.debian.* hiërarchie. Dit is ook mogelijk via alternatieve interfaces zoals Google Discussiegroepen en Gmane.

Er is ook een aantal "normale" nieuwsgroepen beschikbaar waar u met uw linux-gerelateerde vragen en problemen terecht kunt. Ondank het feit dat deze groepen niet specifiek op Debian zijn gericht, kunnen ze toch ook Debian-gebruikers van veel informatie voorzien.

Allereerst zijn er de Nederlandstalige groepen:

nl.comp.os.linux.installatie
Vragen en discussies over het installeren van Linux
nl.comp.os.linux.netwerken
Vragen en discussie over het gebruik van Linux in een netwerkomgeving
nl.comp.os.linux.x
Vragen en discussies over het werken met X, X-windowmanagers en desktopsystemen
nl.comp.os.linux.overig
Vragen en discussies over alle technische Linux-onderwerpen die niet in een van de andere nl.* groepen horen
nl.comp.os.linux.discussie
Discussies over alle niet-technische zaken rond Linux
nl.comp.os.linux.announce (gemodereerd)
Aankondigingen met betrekking tot Linux
be.comp.os.linux
Een algemene Linux groep, gericht op Belgische gebruikers

Er is ook een aantal Engelstalige groepen:

comp.os.linux.hardware
Hardware gerelateerde discussies
comp.os.linux.setup
Over het opzetten en configureren van Linux systemen
comp.os.linux.m68k
Over het draaien van Linux op Motorola 680x0 processoren.
comp.os.linux.networking
Over netwerken en gerelateerde onderwerpen
comp.os.linux.x
Gebruik van het X Window Systeem op Linux computers
comp.os.linux.misc
Diversen. Over alles wat niet in de andere groepen past.

Op deze pagina kunt u een uitgebreidere lijst van Linux-gerelateerde groepen vinden.

Webpagina's

Webfora

debianHELP en Debian User Forums zijn webpagina's waar u vragen over Debian kunt stellen, die dan vervolgens kunnen worden beantwoordt door andere gebruikers.

ask.debian.net is een webgebaseerd vraag- en antwoordsysteem waarop u vragen kan stellen en ze beantwoordt kan zien door andere gebruikers. Een stemming-gebaseerd reputatiesysteem is ook beschikbaar, wat toelaat om inhoud van gebruikers te rangschikken.

Andere web-gebaseerde middelen

Debian-Administration.org levert tips en informatiebronnen voor Debian-systeembeheerders.

Enkele handige webpagina's over UNIX zijn:

Het bereiken van pakketontwikkelaars

Er zijn twee manieren om pakketontwikkelaars te bereiken. Als u een ontwikkelaar wilt mailen over een bug, kunt u simpelweg een bugrapport versturen (zie de paragraaf over het Bug Tracking Systeem hieronder). De ontwikkelaar krijgt een kopie van uw rapport.

Als u over een ander onderwerp met de maintainer in contact wilt treden, kunt de speciale e-mailaliassen gebruiken die voor elk pakket gemaakt zijn. Emailberichten die worden gestuurd naar <pakketnaam>@packages.debian.org wordt doorgestuurd naar de ontwikkelaar die verantwoordelijk is voor dat pakket.

Het Bug Tracking Systeem

De Debian distributie heeft een Bug Tracking Systeem dat informatie verzamelt over problemen (bugs) die worden gerapporteerd door gebruikers en ontwikkelaars. Elke bug krijgt een nummer en blijft actief totdat het probleem is opgelost.

Om een probleem te rapporteren kunt u het beste het Debian pakket reportbug gebruiken. Andere manieren om bugs te rapporteren, kunt u vinden op de web pagina's over het Bug Tracking Systeem. Ook om actieve bugs te bekijken en voor nadere informatie over het Bug Tracking Systeem kunt u daar terecht.

Consultants

Debian is vrije software en biedt gratis hulp aan via mailinglijsten. Sommige mensen hebben daar echter geen tijd voor of hebben speciale wensen. Op de consultants pagina kunt een lijst vinden van personen en bedrijven die u kunt inhuren om uw Debian systeem te onderhouden of om extra functionaliteit toe te voegen.

Directe on-line hulp via IRC

IRC (Internet Relay Chat) is een manier om met mensen van over de hele wereld in real time te chatten. Op het OFTC IRC-netwerk bestaan kanalen waar u met uw Debian vragen terecht kunt.

Om een verbinding te maken heeft u een IRC-programma nodig. Enkele van de meest gebruikte programma's zijn XChat, ircII, irssi, epic5 and KVIrc. Al deze programma zijn beschikbaar als pakketten voor Debian. Als u een IRC programma heeft geïnstalleerd, moet u het vertellen dat hij een verbinding moet maken naar de server. In de meeste programma's kunt u dat doen door het volgende commando in te tikken:

/server irc.debian.org

Als u eenmaal bent verbonden, kunt het #debian kanaal binnengaan door te typen:

/join #debian-nl

Of, voor ondersteuning in het Engels:

/join #debian

NB: Grafische programma's zoals Xchat hebben vaak een andere interface waar u de server en het chatkanaal kunt invoeren.

Nu bevind U zichzelf in de vriendelijke menigte van #debian bewoners. Al uw vragen over Debian kunt u hier stellen. Een lijst van veel gestelde vragen (FAQ) op dit kanaal, kunt u vinden op https://wiki.debian.org/DebianIRC.

Er is ook een aantal andere IRC-netwerken waar u over Debian kan chatten. Een van de meer prominente is het freenode IRC-netwerk op op irc.freenode.net.


Overige

Bekijk ook de gerelateerde links eens.