Πώς μπορείτε να μπείτε στο Debian

Για διάβασμα

Αν δεν το έχετε κάνει ήδη, θα πρέπει να διαβάσετε τις σελίδες στους συνδέσμους της αρχικής σελίδας του Debian . Αυτό θα σας βοηθήσει να αποκτήσετε μια καλλίτερη κατανόηση του ποιοι/ες είμαστε και τι προσπαθούμε να πετύχουμε. Ως δυνάμει συνεισφέροντες/ουσες στο Debian, παρακαλούμε δώστε ιδιαίτερη προσοχή σε αυτές τις δυο σελίδες:

Μεγάλο μέρος της επικοινωνίας μας γίνεται μέσα απο τις λίστες αλληλογραφίας του Debian. Αν θέλετε να αποκτήσετε μια αίσθηση των εσωτερικών διεργασιών του Σχεδίου Debian, θα πρέπει να εγγραφείτε τουλάχιστον στις λίστες debian-devel-announce και debian-news. Και οι δύο αυτές λίστες έχουν χαμηλή κίνηση και τεκμηριώνουν τα τεκταινόμενα στην κοινότητα. Τα Νέα του Σχεδίου Debian, που δημοσιεύονται επίσης στην λίστα debian-news, συνοψίζουν πρόσφατες συζητήσεις από ιστολόγια και λίστες αλληλογραφίας σχετικές με το Debian προσφέροντας συνδέσμους προς αυτές.

Ως δυνάμεις προγραμματίστρια/προγραμματιστής, θα πρέπει να εγγραφείτε στην λίστα debian-mentors. Εδώ μπορείτε να κάνετε ερωτήσεις σχετικά με το πρότζεκτ σχετικά με τη δημιουργία των πακέτων και τις υποδομές καθώς και με άλλα ζητήματα σχετιζόμενα με την ανάπτυξη. Παρακαλούμε σημειώστε ότι αυτή η λίστα απευθύνεται σε καινούριους συντηρητές/καινούριες συντηρήτριες, όχι χρήστες. Άλλες ενδιαφέρουσες λίστες είναι οι debian-devel (τεχνικά θέματα ανάπτυξης), debian-project (συζητήσεις για μη τεχνικά ζητήματα που αφορούν το Σχέδιο), debian-release (συντονισμός της κυκλοφορίας του Debian), debian-qa (διασφάλιση ποιότητας).

Υπόδειξη: αν θέλετε να μειώσετε τον αριθμό των μηνυμάτων που λαμβάνετε, ιδιαίτερα από λίστες με υψηλή κίνηση, προσφέρουμε περιλήψεις ως ένα περιληπτικό μήνυμα αντί των μεμονωμένων μηνυμάτων. Μπορείτε επίσης να επισκεφθείτε τις Αρχειοθήκες των Λιστών Αλληλογραφίας και να διαβάσετε τα μηνύματα από τις λίστες μας στον περιηγητή σας.

Συνεισφέροντας

Ενδιαφέρεστε να συντηρείτε πακέτα; Τότε, παρακαλούμε, ρίξτε μια ματιά στην λίστα μας με τα Μελλοντικά πακέτα και πακέτα που χρειάζονται δουλειά. Εκεί θα βρείτε πακέτα που χρειάζονται καινούριο/α συντηρητή/τρια. Αναλαμβάνοντας ένα εγκαταλελειμμένο πακέτο είναι ένας εξαιρετικός τρόπος για να ξεκινήσετε ως συντηρήτριες/τρια του Debian. Δεν βοηθάει μόνο τη διανομή μας αλλά σας δίνει επίσης μια ευκαιρία να μάθετε από προηγούμενους/ες συντηρητές/τριες.

Εδώ είναι μερικές ιδέες για το πώς μπορείτε να συνεισφέρετε στο Debian:

Φυσικά, υπάρχουν πολλά πράγματα ακόμα που μπορείτε να κάνετε και ψάχνουμε διαρκώς για άτομα που να προσφέρουν νομική υποστήριξη ή να μπουν στην Ομάδα Δημοσιότητας του Debian. Το να γίνετε μέλος μιας ομάδας του Debian είναι ένας εξαιρετικός τρόπος για να αποκτήσετε κάποια εμπειρία, πριν ξεκινήσετε τη διαδικασία του Καινούριου Μέλους. Είναι επίσης μια καλή αφετηρία αν ψάχνετε για έναν σπόνσορα πακέτων. Οπότε, βρείτε μια ομάδα και μπείτε αμέσως!

Μπαίνοντας στο Debian

Ώστε έχετε συνεισφέρει στο Σχέδιο Debian για αρκετό καιρό και θέλετε να μπείτε στο Debian με έναν πιο επίσημο ρόλο; Υπάρχουν βασικά δυο επιλογές:

Ανεξάρτητα από τον ρόλο για τον οποίο θα επιλέξετε να κάνετε αίτηση, θα πρέπει να είστε εξοικειωμένοι/ες με τις διαδικασίες του Debian. Αυτός είναι ο λόγος που συνιστούμε ιδιαίτερα να διαβάσετε την Πολιτική του Debian καθώς και την Αναφορά των Προγραμματιστ(ρι)ών.