Πώς μπορείτε να μπείτε στο Debian

Το Σχέδιο Debian αποτελείται από εθελοντ(ρι)ες, και τα προϊόντα μας αναπτύσσονται αποκλειστικά από εθελοντ(ρι)ες. Γενικά ψάχνουμε για καινούρια άτομα που θα συνεισφέρουν που να ενδιαφέρονται για το ελεύθερο λογισμικό, και να έχουν λίγο ελεύθερο χρόνο.

Αν δεν το έχετε κάνει ήδη, θα πρέπει να διαβάσετε τις περισσότερες από τις ιστοσελίδες για να έχετε μια καλλίτερη κατανόηση για το τι προσπαθούμε να κάνουμε. Δώστε ιδιαίτερη προσοχή στις Κατευθύνσεις του Debian για το Ελεύθερο Λογισμικό (DFSG) και το Κοινωνικό Συμβόλαιο μας.

Μεγάλο μέρος της επικοινωνίας στο Σχέδιό μας γίνεται μέσα από τις λίστες αλληλογραφίας μας. Αν θέλετε να αποκτήσετε μια αίσθηση των εσωτερικών διεργασιών του Σχεδίου Debian, θα πρέπει να εγγραφείτε τουλάχιστον στις λίστες debian-devel-announce και debian-news. Και οι δύο είναι χαμηλής κίνησης και καταγράφουν τι συμβαίει στην κοινότητα. Τα Νέα του Σχεδίου Debian (που δημοσιεύονται στη λίστα debian-news) συνοψίζουν τις πρόσφατες συζητήσεις από τις σχετικές λίστες αλληλογραφίας και τα μπλογκ του Debian και παρέχουν συνδέσμους προς αυτές. Ως υποψήφιος/α προγραμματιστής/προγραμματίστρια, θα πρέπει να εγγραφείτε επίσης στη λίστα debian-mentors, ένα ανοιχτό φόρουμ που προσπαθεί να βοηθήσει νέους/νέες συντηρητές/τριες (καθώς, αν και λιγότερο συχνά, κόσμο που είναι καινούριος στο Σχέδιο και θέλει να βοηθήσει με κάτι άλλο από τη συντήρηση πακέτων). Άλλες ενδιαφέρουσες λίστες είναι οι debian-devel, debian-project, debian-release, debian-qa και, ανάλογα με τα ενδιαφέροντά σας, πολλές άλλες ακόμα. Δείτε τη σελίδα Mailing List Subscription για έναν πλήρη κατάλογο. (Για όσους/ες επιθυμούν να μειώσουν τον αριθμό των μηνυμάτων, υπάρχουν και οι λίστες "-digest" που είναι συνοπτικές εκδόσεις, μόνο για ανάγνωση, κάποιων λιστών με υψηλή κίνηση. Αξίζει επίσης να ξέρετε ότι μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τη σελίδα Mailing List Archives για να διαβάσετε τα μηνύματα από διάφορες λίστες με τον φυλλομετρητή σας).

Συνεισφέροντας. Αν ενδιαφέρεστε να συντηρήσετε πακέτα, τότε θα πρέπει να ρίξετε μια μετιά στη λίστα μας Work-Needing and Prospective Packages για να δείτε ποια πακέτα χρειάζονται συντηρητές. Η ανάληψη ενός εγκαταλελειμμένου πακέτου είναι ο καλλίτερος τρόπος για να ξεκινήσετε ως συντηρητής/τρια – αυτό όχι μόνο βοηθά το Debian να διατηρεί σε καλή κατάσταση τα πακέτα του, αλλά σας δίνει την ευκαιρία να μάθετε απο τον προηγούμενο συντηρητή/τρια.

Μπορείτε επίσης να βοηθήσετε συνεισφέροντας στη συγγραφή τεκμηρίωσης, συμβάλλοντας στην συντήρηση του ιστότοπου, στις μεταφράσεις (i18n & l10n), τη δημοσιότητα, την νομική υποστήριξη ή άλλους ρόλους στην κοινότητα του Debian. Η σελίδα μας για την Διαφύλαξη Ποιότητας (Quality Assurance) αναφέρει αρκετές άλλες δυνατότητες.

Δεν χρειάζεται να είστε επίσημα προγραμματιστής/τρια του Debian για να επιτελέσετε όλα αυτά τα άλλα καθήκοντα. Άτομα που είναι ήδη προγραμματιστ(ρι)ες του Debian λειτουργώντας ως σπόνσορες μπορούν να ενσωματώσουν τη δουλειά σας στο Σχέδιο. Γενικά είναι καλλίτερο να αναζητήσετε και να βρείτε έναν προγραμματιστή/μια προγραμματίστρια που δουλεύει στην ίδια περιοχή με σας και ενδιαφέτε γι' αυτό που έχετε κάνει.

Τέλος, το Debian προσφέρει πολλές ομάδες προγραμματιστ(ρι)ών που δουλεύουν μαζί σε κοινά καθήκοντα. Οποιοσδήποτε/οποιαδήποτε μπορεί να συμμετέχει σε μια ομάδα, είτε είναι επίσημος/η προγραμματιστής/προγραμματίστρια του Debian είτε όχι. Δουλεύοντας μαζί με μια ομάδα αποτελεί έναν εξαιρετικό τρόπο να αποκτήσετε εμπειρία πριν ξεκινήσετε την διαδικασία Νέου Μέλους και είναι ένα από τα καλλίτερα μέρη για να βρείτε σπόνσορες για τη συντήρηση πακέτων. Επομένως, βρείτε μια ομάδα που ταιριάζει στα ενδιαφέροντά σας και μπείτε αμέσως!

Μπαίνοντας στο Debian. Αφού έχετε συνεισφέρει για κάποιο διάστημα και είστε βεβαιοι/ες για τη συμμετοχή σας στο Σχέδιο Debian, μπορείτε να μπείτε στο Debian με έναν πιο επίσημο ρόλο. Υπάρχουν δυο διαφορετικοί ρόλοι με τους οποίους μπορείτε να μπείτε στο Debian:

Παρά το γεγονός ότι πολλά από τα δικαιώματα και τις ευθύνες ενός/μιας προγραμματιστή/στριας ή συντηρητή/τριας είναι ταυτόσημα, υπάρχουν αυτή τη στιγμή ανεξάρτητες διαδικασίες για υποβολή αίτησης για οποιονδήποτε από αυτούς τους ρόλους. Δείτε τη σελίδα Debian Maintainer στο Wiki για λεπτομέρειες σχετικά με το πώς μπορείτε να γίνετε Συντηρητής/τρια του Debian. Και δείτε τη σελίδα Γωνιά των Νέων Μελών για να δείτε πώς μπορείτε να κάνετε αίτηση για το καθεστώς του επίσημου Προγραμματιστή/στριας του Debian.

Σημειώστε ότι για μεγάλο διάστημα της ιστορίας του Debian, ο ρόλος του προγραμματιστή/της προγραμματίστριας του Debian ήταν ο μοναδικός ρόλος· ο ρόλος του Συντηρητή/της Συντηρήτριας του Debian εισήχθη στις 5 Αυγούστου του 2007. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο βλέπετε ο όρος "συντηρητής" να χρησιμοποιείται με μια ιστορική έννοια εκεί που ο όρος προγραμματιστής/στρια θα ήταν πιο ακριβής. Για παράδειγμα, η διαδικασία αίτησης για να γίνει κάποιος/α προγραμματιστής/τρια του ήταν γνωστή ως διαδικασία "Νέου Συντηρητή του Debian" μέχρι το 2011 όταν και μετονομάστηκε σε διαδικασία "Νέου Μέλους του Debian".

Ανεξάρτητα από τον ρόλο για τον οποίο θα επιλέξετε να κάνετε αίτηση, θα πρέπει να είστε εξοικειωμένοι/ες με τις διαδικασίες του Debian, οπότε συνίσταται να διαβάσετε την Πολιτική του Debian και την Αναφορά του προγραμματιστή/της προγραμματίστριας πριν κάνετε την αίτηση.

Εκτός από τους αρκετούς/ες προγραμματιστ(ρι)ες, υπάρχουν πολλές περιοχές στις οποίες μπορείτε να βοηθήσετε το Debian, που περιλαμβάνουν τη δοκιμή, την υλοποίηση σε διάφορες αρχιτεκτονικές (porting), τις δωρεές χρημάτων και χρήσης μηχανημάτων για τις ανάγκες της ανάπτυξης και της δικτυακής συνδεσιμότητας. Επιζητούμε διαρκώς την προσφορά καθρεφτών της αρχειοθήκης σε κάποιες περιοχές του κόσμου.