Varning! Den här översättningen är för gammal, vänligen se originalet.

Hur www.debian.org är uppbyggt

Debians ”webbträd”, eller samlingen av kataloger och filer som utgör vår webbplats, lagras i katalogen /org/www.debian.org/debian.org på www-master.debian.org. Merparten av sidorna är vanliga statiska HTML-dokument (dvs. inte genererade med något dynamiskt såsom CGI- eller PHP-program), eftersom webbplatsen speglas.

Debians webbsidor genereras på ett av tre sätt:

Automatiska uppdateringar (från git-förrådet och andra källor för webbträdet) körs sex gånger varje dag.

Om du vill bidra till webbplatsen skall du inte bara lägga till eller redigera filer i www/-katalogen. Kontakta webbansvariga först.

Alla filer och kataloger ägs av gruppen debwww och är skrivbara av den gruppen, så webbgruppen kan ändra filer i webbkatalogen. 2775-läget på katalogerna betyder att alla filer som skapas under den katalogen ärver gruppen - debwww i det här fallet. Alla i gruppen debwww förväntas sätta ”umask 002” så att filerna skapas med skrivrättigheter för gruppen.


Gemensamt utseende

Vi ger sidorna ett gemensamt utseende genom att låta WML hantera alla detaljer, såsom att lägga till huvud och fot på sidorna. Även om en .wml-sida kan se ut som html vid första titten, är HTML bara en typ av extra information som läggas in i .wml-filerna. När WML är har kört sina olika filter över filen är slutprodukten äkta HTML. För att ge dig en aning om WMLs kraft så kan du lägga in Perlkod i en sida, vilket tillåter dig att göra, tja, nästan vad som helst.

Observera dock att WML endast kontrollerar (och ibland automagiskt korrigerar) grundläggande riktighet i din HTML-kod. Du bör installera weblint och/eller tidy för att kontrollera din HTML-kod.

Vår webbplats följer för närvarande standarden HTML 4.01 Strict.

Alla som arbetar med ett stort antal sidor borde installera WML så att de kan testa och vara säkra på att resultatet är det de önskar. Om du använder Debian kan du väldigt enkelt installera wml-paketet. Läs sidorna om att använda WML för ytterligare information.

Källkod

Källkoden för webbsidorna lagras i git. Git är ett versionshanteringssystem vilket gör det möjligt för oss att upprätthålla loggar över av vilka, av vem, när, och varför ändringar gjorts, osv. Det är ett säkert sätt att kontrollera den parallella redigering av källkodsfilerna som sker hos flera författare, vilket är avgörande för oss eftersom Debians webbgrupp är rätt så omfattande.

Om du inte är van vid detta program, bör du läsa sidorna om att använda Git.

Den översta katalogen i Git-förrådet, webwml, innehåller kataloger som namnges efter språket webbplatsen översätts till, två makefiler och flera skript. Översättningskatalogens namn bör vara på engelska och skrivas med små bokstäver (t.ex ”german”, inte ”Deutsch”).

Den viktigaste av de två makefilerna är Makefile.common, vilken, som namnet antyder, innehåller några gemensamma regler som appliceras genom att inkludera denna i fil i andra makefiler.

Varje språk innehåller makefiler, WML-källkodsfiler och underkataloger. Namnen på filerna och katalogerna varierar inte, vilket gör att länkarna är korrekta för alla språk. Katalogerna kan även innehålla .wmlrc-filer, vilka innehåller information användbar för WML.

Katalogen webwml/english/template innehåller speciella WML-filer vilka kallas mallar, eftersom de kan refereras från alla andra filer med kommandot #use.

För att ändringar i mallarna skall propagera till filerna som använder dem har makefilerna beroenden på dem. Eftersom en stor majoritet av filerna använder ”template”-mallen genom att innehålla raden ”#use wml::debian::template” i början är det standardiserade beroendet (det som gäller samtliga filer) på den mallen. Det finns naturligtvis undantag från denna regel.

Skript

Skripten är huvudsakligen skrivna i skalspråket eller Perl. En del av dem är fristående medan några är integrerade i WML-källfilerna.

Källkoden till de viktigaste av www-master:s byggskript finns i git-arkivet webmaster-team/cron.

Källkoden till byggskripten för packages.debian.org finns i git-arkivet webmaster-team/packages.

Hjälpa till

Vi välkomnar alla som är intresserade av att hjälpa oss göra Debians webbplats så bra den bara kan bli. Om du har värdefull Debianrelaterad information som du tror saknas på våra sidor, dela då med dig till oss så att vi kan se till att den läggs upp.

Vi är också intresserad av hjälp att formge sidor (vad gäller grafik och utseende), och att hålla vår HTML-kod ren. Vi kör regelbundet följande kontroller på hela webbplatsen:

Hjälp är alltid välkommen vad gäller att läsa loggarna ovan och rätta problemen.

Aktuella byggloggar för webbplatsen finns på https://www-master.debian.org/build-logs/.

Om du talar flytande engelska ser vi gärna att du korrekturläser våra sidor och rapporterar alla fel du hittar till oss.

Om du talar ett annat språk, kanske du vill hjälpa till att översätta sidorna till ditt språk. Om en översättning redan har gjorts, men har problem, se på listan över översättningssamordnare, och ta kontakt med den som har hand om ditt språk om att rätta till det. (För den här svenska översättningen ber vi dig se Debians svenska sidor för information om hur du hjälper till och vem du skall kontakta). Om du vill översätta sidor själv, se sidan som handlar om det för ytterligare information.

Vi har också en ”ATT GÖRA”-fil, läs den.

Hur du inte hjälper till

[?] Jag vill lägga in tuff webbfunktion på www.debian.org, får jag det?

[!] Nej. Vi vill hålla www.debian.org så tillgänglig som möjlig, så

[?] Jag har en bra idé. Kan ni vara snälla och aktivera FOO i www.debian.org:s HTTPD?

[!] Nej. Vi vill göra det så lätt som möjligt för administratörer att spegla www.debian.org, så inga speciella HTTPD-funktioner, är ni snälla. Nej, inte ens SSI. Ett undantag har gjorts för innehållsförhandling, eftersom det är det enda robusta sättet att tillhandahålla flera språk på.