Pakettien hallinta

Nyt kun osaat liikkua pakettiluettelossa, on aika aloittaa pakettien asennus ja poisto aptitudella. Tässä luvussa opit merkitsemään paketteja asennettavaksi, poistettavaksi ja päivitettäväksi.

[Vihje]Vihje

Voit muuttaa järjestelmääsi vain jos käytät root-tunnusta. Jos haluat vain kokeilla aptitudea, voit huoletta käyttää sitä tavallisella käyttäjätunnuksella, koska tämä ei voi vaurioittaa järjestelmääsi mitenkään. Jos yrität tehdä jotain, joka on mahdollista vain root:lle, aptitude kertoo sinulle ja kysyy root-salasanaa, jos haluat jatkaa.

Muutokset pakettiin tehdään siirtymällä sen kohdalle pakettiluettelossa niin, että sen rivi on korostettu, ja tämän jälkeen painamalla halutun toiminnon näppäintä. Perustoimintojen näppäimet [2] ovat + asentaaksesi tai päivittääksesi, - poistaaksesi ja = estääksesi automaattisen päivityksen (tätä kutsutaan jäädytykseksi). Näitä toimintoja ei suoriteta välittömästi; aptitude vain päivittää pakettiluettelon osoittamaan pyydetyt muutokset.

Allaolevassa ruudussa paketti kaffeine-mozilla valittiin siirtymällä sen kohdalle ja tämän jälkeen painettiin +:a. Paketti on nyt korostettu vihreällä ja kirjain i sen nimen vasemmalla puolella osoittaa, että se asennetaan. Paketin rivillä näkyy myös arvio siitä, kuinka paljon levytilaa paketin asennus vie.

[Vihje]Vihje

Voit koska tahansa valita PeruutaPeruuta (Control+u) peruuttaaksesi minkä tahansa muutoksen. Tämä on hyödyllistä, jos valitsemasi toiminnolla on seurauksia, joita et odottanut ja joita et haluakaan.

Yksittäisiin paketteihin vaikuttavien toimintojen lisäksi käytettävissäsi on myös yksi tärkeä laajempi toiminto: kun painat U:ta, aptitude yrittää päivittää kaikki paketit, joille on saatavilla uudempi versio. Sinun on syytä käyttää tätä komentoa säännöllisesti pitääksesi järjestelmäsi ajantasaisena.

Joskus paketin tilan muutos rikkoo riippuvuussuhteita. Paketti, jolla on tyydyttämättömiä riippuvuuksia on rikki. aptitude varoittaa, jos paketti menee rikki, ja selittää, miksi näin tapahtui. Alla esimerkki, mitä tapahtuu, kun yritän poistaa paketin libexif10:

aptituden näytössä näkyy kolme merkkiä siitä, että jokin meni vikaan: ensinnäkin yläosan sinisellä alueella näkyy rikkinäisten pakettien lukumäärä, toiseksi ruudun alaosassa kerrotaan valittuun pakettiin liittyvät rikkinäiset paketit ja kolmanneksi ruudun alalaidassa on palkki, jossa ehdotetaan ongelmalle ratkaisua. Voit painaa b:tä tai etsiä ehdolla ~b löytääksesi rikkinäiset paketit.

Paina e:tä nähdäksesi, miten aptitude uskoo pystyvänsä ratkaisemaan ongelman. Lisää ratkaisuja saat painamalla . ja aikaisempiin ratkaisuihin voit palata painamalla ,. Kun löydät kelvollisen ratkaisun, voit painaa ! toteuttaaksesi sen.

Allaolevassa kuvassa olen päättänyt, että haluan poistaa paketin libexif10, vaikka se lopulta johtaakin kuuden muun paketin poistamiseen (ne kolme, jotka rikkoutuivat, ja niistä riippuvat paketit). Rikkoutuneet riippuvuudet ratkaistaan painamalla ! tai valitsemalla Toteuta nyt valitun vaihtoehdon kohdalla, mikä merkitsee näytetyt kuusi pakettia poistettaviksi.

Jos et ratkaise tilannetta, aptitude yrittää itse korjata sen, kun sitoudut valintoihisi painamalla g:tä. Riippuvuusongelmien automaattinen ratkaisu on kuitenkin vaikeaa, etkä välttämättä ole tyytyväinen aptituden valintoihin, joten on parempi ratkaista tämänkaltaiset ongelmat ennen kuin alat toteuttaa tekemiäsi muutoksia.[2] Voit myös muuttaa paketteja Paketti-valikosta; ”Paketti-valikko” antaa lisätietoja.