Product SiteDocumentation Site

4. Bokens opplegg

Denne boken er bygd rundt en referansestudie som tilbyr både støtte og illustrasjon for alle berørte tema.
Kapittel 1 gir en ikke-teknisk presentasjon av Debian-prosjektets mål og organisasjon. Disse aspektene er viktige fordi de definerer et generelt rammeverk som andre kapitler vil fylle med mer konkret informasjon.
Kapittel 2 og 3 gir en bred oversikt over referansestudien. Her kan nye lesere ta seg tid til å lese vedlegg B, hvor de finner et kort kurs som forklarer en rekke grunnleggende datauttrykk og begreper, som ligger i ethvert Unix-system.
For å komme videre med temaet vi egentlig skal snakke om vil vi naturligvis begynne med installasjonsprosessen (kapittel 4). Kapittel 5 og 6 vil dekke grunnleggende verktøy som alle Debian-administratorer kommer til å bruke, som for eksempel de i APT-familien, som har en stor del av ansvaret for distribusjons utmerkede rykte. Disse kapitlene er på ingen måte begrenset til fagfolk, fordi alle er sin egen administrator hjemme.
Kapittel 7 vil være en viktig parentes. Den beskriver arbeidsflyt for å bruke dokumentasjon effektivt, og raskt få en forståelse av problemer for å kunne løse dem.
De neste kapitlene vil være en mer detaljert gjennomgang av systemet, og starter med grunnleggende infrastruktur og tjenester (kapitlene 8 til 10), og går gradvis opp på høyere nivåer for til slutt å nå brukerprogrammene i kapittel 13. Kapittel 12 omhandler mer avanserte emner som mest direkte vil angå administratorer med store datamaskiner (inkludert tjenermaskiner), mens kapittel 14 er en kort introduksjon til det større temaet datasikkerhet, og gir noen tips til å unngå de fleste problemene.
Kapittel 15 er for administratorer som ønsker å gå videre og lage sine egne Debian-pakker. Og til slutt, kapittel 16 beskriver en mulig fremtid for Debian.
Den nåværende versjonen er allerede den tiende utgaven av boken (vi inkluderer de fire første som bare var tilgjengelig på fransk). Denne utgaven dekker versjon 11 av Debian, kodenavn Bullseye. Blant endringene støtter Debian nå UEFI Secure Boot, noe som gir litt ekstra sikkerhet mot angrep på oppstartsinfrastrukturen, og gjør det enklere å installere Debian på nye datamaskiner der Secure Boot vanligvis er aktivert som standard. For sikkerheten er AppArmor et obligatorisk adgangskontrollsystem som regulerer hva forskjellige applikasjoner har lov til å utføre, er nå asktivert som standard. Alle inkluderte pakker har tydelig blitt oppdatert, inkludert GNOME-skrivebordet, som nå er i sin 3.38 versjon .
Vi har plassert noen notater og bemerkninger i sidefeltene. De har en rekke oppgaver: De kan trekke oppmerksomhet mot et vanskelig punkt, fullføre fremstillingen av referansestudien, definere bestemte begreper, eller tjene som påminnelser. Her er en liste over de vanligste av disse sidefeltene: