Забележка: Оригиналният документ има по-нова версия от превода.

Сайта на Дебиан на различни езици

Автоматичен избор на език

Екип от преводачи се грижи за превода на сайта на все повече езици. Превключването на езика в браузъра се осъществява от механизъм, наречен договаряне на съдържанието, който позволява на потребителите да заявят език, на който предпочитат да разглеждат в Интернет. Езикът на всяка страница се договаря между браузъра и сървъра: браузърът обявява предпочитаните езици, а сървърът доставя съдържание, което отговаря на предпочитанията и наличните варианти на страницата.

Понеже този механизъм не е много популярен, в долния край на всяка страница сме сложили връзки към наличните преводи на страницата. Имайте предвид, че избирането на различен език от достъпните преводи в края на всяка страница ще смени езика само на текущата страница. Това не променя езика по подразбиране. Ако последвате връзка към друга страница, тя ще бъде показана отново в езика по подразбиране.

Има два варианта за промяна на езика по подразбиране:

Инструкции за настройване на браузъри:

[Chrome и Chromium] [ELinks] [Epiphany] [Firefox] [IBrowse] [iCab] [IceCat (Iceweasel)] [Internet Explorer] [Konqueror] [Lynx] [Microsoft Edge] [Opera] [Safari] [W3M] [Vivaldi]

Настройване на предпочитания език

Преди да покажем как се настройват езиковите предпочитания в различните браузъри, няколко общи бележки. Първо, препоръчваме да посочите всички езици, които владеете в списъка с предпочитания. Например, ако говорите Български, може да посочите bg като първи език, последван от английски, чийто код е en.

Второ, в някой браузъри предпочитаните езици не се избират от меню, а се въвеждат в текстово поле. В този случай въвеждането на bg, en не указва предпочитания. Подобна настройка дава еднаква тежест на двата езика и оставя избора на сървъра. За указване на предпочитания, на всеки език трябва изрично да се даде тежест - дробно число между 0 и 1. По-голямото число дава по-голяма тежест. Ако се върнем на примера с български и английски, начинът да се укаже, че българският е по-предпочитан от английския е:

bg; q=1.0, en; q=0.5

Кодовете на страните са важни

Ако получи заявка за документ с избран език en-GB, bg, сървърът няма винаги да предпочете версията на английски („en“) пред българската. Това би станало само ако има версия на страницата с езиков код en-gb. Обратната посока работи - страница с езиков код en-gb е валиден кандидат за удовлетворяване на предпочитанието за en.

Ето защо препоръчване да настроите браузъра без да използвате допълнителните двубуквени кодове на държава като en-GB или en-US, освен ако нямате основателна причина. Ако използвате такива кодове винаги добавяйте алтернатива без държава, например en-GB, en, bg.

Настройване на предпочитания език в браузъра

Указването на предпочитан език за разглеждане се прави в настройките на браузъра.

 • Chrome и Chromium
  Отворете менюто горе вдясно и изберете Settings -> Advanced -> Languages. Списъкът с езици е в менюто Language. Изберете трите точки до даден език за да промените подредбата. Може да добавите и нов език ако има нужда.
 • ELinks
  Промяната на езика по подразбиране от Setup -> Language променя и предпочитания език за отваряните страници. Това може да се промени чрез настройката Accept-Language header в Setup -> Options manager -> Protocols -> HTTP
 • Epiphany
  Отворете Preferences от главното меню и изберете раздела Language, където можете да добавяте, подреждате и премахвате предпочитани езици
 • Firefox
  Отворете Preferences от менюто. Превъртете до Language and appearance -> Language в панела General. Диалогът на настройка на предпочитаните езици е достъпен от бутона Choose.
 • IBrowse
  Отворете Preferences -> Settings -> Network. Под „Accept language“ вероятно ще е изписано „*“. Ако натиснете бутона „Locale“ ще можете да добавите желания език. Друга възможност е да го въведете ръчно.
 • iCab
  Edit -> Preferences -> Browser -> Fonts, Languages
 • IceCat (Iceweasel)
  Edit -> Preferences -> Content -> Languages -> Choose
 • Internet Explorer
  Отворете иконата Tools и изберете Internet Options. В раздел General натиснете бутона Languages. Натиснете Set Language Preferences и в отворилия се диалогов прозорец настройте предпочитаните езици.
 • Konqueror
  Отворете файла ~/.kde/share/config/kio_httprc и да добавите следния текст на нов ред:
  Languages=bg;q=1.0, en;q=0.5
 • Lynx
  Отворете файла ~/.lynxrc и добавете следния текст на нов ред:
  preferred_language=bg; q=1.0, en; q=0.5
  Друг начин е да промените настройката с командата „O“ докато сте в lynx. Превъртете до Preferred language и там въведете горния текст.
 • Microsoft Edge
  Settings and more -> Settings -> Languages -> Add languages
  Натиснете бутона с трите точки до някой език за достъп до настройките и за промяна на предпочитанията.
 • Opera
  Settings -> Browser -> Languages -> Preferred Languages
 • Safari
  Safari използва системните настройки на macOS и iOS. За указване на предпочитания език отворете System Preferences (macOS) или Settings (iOS).
 • W3M
  Натиснете „O“ за отваряне на Option Setting Panel и превъртете до Network Settings -> Accept-Language header. Натиснете [Enter] за промяна на настройките (например bg; q=1.0, en; q=0.5) и потвърдете с [Enter]. Превъртете до долния край и натиснете [OK] за потвърждаване на промените.
 • Vivaldi
  Отворете Settings -> General -> Language -> Accepted Languages, натиснете Add Language и изберете език от менюто. Използвайте стрелките за промяна на реда на предпочитаните езици.

Отмяна на настройките за език

Ако по някаква причината имате нужда от алтернатива на указването на предпочитан език в настройките на браузъра или обкръжението, можете да ги отмените чрез използването на кукички. Натиснете някой от бутоните по-долу за да укажете предпочитан език.

Това ще остави кукичка (известна и като бисквитка) в браузъра. Кукичката ще бъде автоматично премахната от браузъра ако не посещавате сайта в продължение на един месец. Естествено, винаги можете да я премахнете и ръчно чрез бутона По подразбиране.

При проблеми

Понякога, въпреки положените усилия, сайта продължава да излиза на грешния език. Препоръката ни е да изчистите локалния кеш (в паметта и от диска) на браузъра и да опитате отново да заредите сайта. Ако сте напълно сигурни внастройките на браузъра е възможно причината да е в неизправен кеширащ сървър-посредник. Напоследък това е все по-чест проблем с внедряването на кеширане при все повече доставчици на Интернет с цел икономия на трафик. Погледнете раздела за проблеми с кеширащи сървъри-посредници, дори и да не сте сигурни дали използвате такъв.

Винаги остава възможността проблемът да е всамия уеб сайт www.debian.org. За последните години само няколко пъти се е случвало да има проблем при връщането на страници на правилния език, дължащ се на грешка в сайта. Затова препоръчваме да проверите дали двете причини по-горе не обясняват проблема преди да се свържете с нас. Ако откриете, че https://www.debian.org/ работи, но някой от огледалните сървъри – не, съобщете ни и ние ще се свържем с отговорника на сървъра.

Потенциални проблеми със сървъри посредници

Сървърите-посредници са уеб-сървъри, които не предлагат собствено съдържание. Те стоят между потребителите и истинските уеб сървъри, прихващат заявките за разглеждане на уеб-страници и изтеглят съдържанието. След това препращат данните, като междувременно правят локално, кеширано копие за евентуални бъдещи заявки. Това може значително да намали мрежовия трафик когато много потребители правят заявки към едни и същи страници.

В повечето случаи идеята работи, но грешки в кеширащите сървъри могат да предизвикат проблеми. В частност, някои по-стари сървъри-посредници не поддържат механизма за договаряне на съдържанието. Това довежда до кеширане на страница на един език и доставянето ѝ дори когато е заявен друг език. Единственото решение в такъв случай е кеширащият софтуер да бъде обновен или заменен.

В миналото хората използваха сървър-посредник само след изрично настройване на браузъра. Вече не е така. Вашият доставчик на Интернет може да пренасочва всички HTTP заявки към „прозрачен“ сървър-посредник. Ако този сървър не работи правилно с договаряно съдържание потребителите може да получат кешираните страници на грешен език. Единственият изход от подобна ситуация е да се оплачете на доставчика и той да обнови или замени софтуера си.